Koncertom grupa Dža ili Bu, Hype! i Zvučni zid 11. oktobra i zvanično je otvorena nova sezona Vračar Rocks festivala. Beogradska publika će, po staroj dobroj navici, i svakog narednog petka biti u prilici da isprati bogat koncertni program u CZK ,,Božidarac“ U petak 18. oktobra u Božidarcu će nastupiti kultna GRUPA BEOGRAD, zatim XANAX, sve popularniji AUF WIEDERSEHEN i sastav ŠALTERSKI SLUŽBENIK. Koncert počinje u 20 časova. Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 250 dinara (Felix Shop, TC Sremska), dok će cena ulaznice na ulazu iznositi 350 dinara.


GRUPA BEOGRAD je pionir YU elektro zvuka osamdesetih godina prošlog veka. Hit numera ,,TV" sa prvog singla je probila led za album ,,Remek Depo” objavljen davne 1982. godine. Bio je to prvi album elektronske muzike na prostorima bivše Jugoslavije, a sa njega su se posebno izdvojil sada već kultne numere ,,Kontrolori” i ,,Opasne igre”. Nakon objavljivanja sslbuma prvenca grupa Beograd je rasformirana, a njeni članovi su obrazovali jednako uspešne i inovativne sastave poput DuDuA, Bebi Dol, Džakarta i Laki Pingvini.


Zahvaljujući socijalnim mrežama originalni članovi grupe Dejan Stanisavljević i Milan Bubalo su decenijama kasnije ponovo počeli da stvaraju i ostvarili su saradnju sa bendovima mlađe generacije -   Xanax, Svi Na Pod, Dža ili Bu, te se grupa Beograd spontano okupila u novoj postavi. Povratnički nastup održan 2012. godine na brodu ,,20/44“ najavio je povratak ovog čuvenog sastava koji krajem godine planira da objavi i novi album. Novi album donosi i novi zvuk za koji članovi benda u šali kažu da je u Electro-Punky-Dub-Funky stilu.


Grupu Beograd danas čine:Dejan Stanisavljević (synth, vocal), Milan Bubalo (Ableton Live sequencer), Sana Garić (synth, vocal), Igor Panić Ziggy (gitara i pedale), Miroslav Ćatić (bubnjevi).


GRUPA XANAX od 2009. godine intenzivno nastupa u koncertnim prostorima in a festivalima širom regiona. Njihova muzika sve više teži savremenom elektronskom zvuku i izrazu, te će njihov nastup na Božidarcu 18. oktobra upotpuniti elektro ugođaj. Za produkciju njihovog novog zvuka zadužen je upravo Dejan Stanisavljević, frontmen grupe Beograd, koji se i priključio bendu, pa Xanax nastupa u novoj postavi: Sana Garić (vokal), Dejan Stanisavljević (klavijatura, sekvencer), Nebojša Mrđenović (klavijatura, čelo), David Popović (bubanj).

 

Publici Vračar Rocks festivala predstaviće se i sve popularniji beogradski sastav Auf Wiedersehen koji svoje stvaralaštvo temelji na garažnom zvuku obogaćenom elektronskim uticajima. Auf Wiedersehen stvaraju pod uticajem različitih talasa, a ne pripadaju nijednom žanru. Repetitivni psihodelični rifovi i elektronskim bitovi njihovoj muzici daju plesni, ali i dalje mračni karakter. Čvrsti ritmovi, analogne ritam mašine i sintisajzeri, masivne bas deonice, škripuće gitare i procesuirane glasovne deonice ovom bendu daju specifičan zvuk.


BEND ŠALTERSKI SLUŽBENIK je oformljen u septembru 2009. godine. Na takmičenju mladih i neafirmisanih bendova 2011. godine osvajili su prvo mesto. Iste godine su se plasirali u finale takmičenja demo bendova ,,Tvoj zvuk" koji se održao u Centru za kulturu ,,Božidarac". Dobar glas o ovom perspektivnom bendu nadaleko se čuo, te su u maju 2013. godine održali dve svirke u švajcarskom Šafhauzenu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..