Pod sloganom Verujemo u jednu igru, pred nama je 19. Beogradski festival igre.  Svojim programom, devetnaesto izdanje okuplja vrhunske umetnike, dok teme koje donose autori analiziraju savremeno društvo kroz bogat, zanimljiv i raznovrstan vokabular neponovljivog pokreta. Festivalu prethode koreografske radionice, majstorski kursevi, filmski program i izložbe. Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i teatra, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori.

Ovog meseca „Berače“ možete pogledati 16. januara sa početkom u 19.30 časova. Predstava „Berači snova“ Vladimira Đurđevića izvedena je premijerno u martu 2021. godine na sceni Zvezdara teatra. Komad čija premijera je zbog epidemiološke situacije odlagana tri puta, nakon prvog izvođenja je pronašla put do publike svojom neobičnom pričom o životu porodice koja pokušava da se obogati gajeći maline. Glumačku podelu koju je okupio reditelj Božidar Đurović čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović / Danilo Lončarević, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

Prva nova predstava koja nas očekuje u 2022. godini je premijera obnove drame VELIKI GETSBI koju je po legendarnom Ficdžeraldovom romanu napisao Hristo Bojčev. Premijera ove predstave, u režiji Ane Radivojević Zdravković, izvedena je 18. decembra 2015. godine. Naslovnu ulogu tada je tumačio Ivan Bosiljčić. Predstava je pred punom dvoranom izvođena tri sezone, a od 26. januara 2022. vraća se na scenu Madlenianuma, sa Branislavom Trifunovićem u ulozi Džeja Getsbija. Pozorišna verzija VELIKOG GETSBIJA je zapravo vrlo intimna postratna ljubavna priča koja zaobilazi raspuštenost glamuroznih proslava u velelepnoj vili novopečenog bogataša Džeja Getsbija.

Deveti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se 30.12.2021. godine online u periodu od 19.00 časova do ponoći. I pored velikih napora organizatora da festival bude održan uživo, stalna promena u epidemiološkoj situaciji i merama u borbi protiv pandemije tokom godine koje su se razlikovale od države do države učinile su da gostovanje inostranih izvođača bude praktično nemoguće bez čega bi održavanje festivala uživo izgubilo smisao. Zbog toga se festival održava online sa željom da i u ovim teškim vremenima umetnost i pantomima osvetle i ulepšaju živote ljudi i da se održi kontinuitet u produkciji predstava.

Pod sloganom RestART održao se 25. Festival koreografskih minijatura (FКM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Ovo međunarodno takmičenje koreografa se od 1996. godine, tradicionalno odigrava na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu. Finalno takmičarsko veče završeno je 23. decembra. Ove godine festival sloganom RestART poslao je motivacionu poruku umetnicima da je neophodno stvarati, da su nas okolnosti u kojima smo se zatekli poslednje dve godine zapravo opomenule na značaj i bitnu ulogu umetnosti u našim životima. U nastavku pogledajte dobitnike nagrada:

Pretpremijera monodrame Dosije Dositej za predstavnike medija je u nedelju, 26. decembra u 12 časova u Muzeju Vuka i Dositeja, Gospodar Jovanova 21. Zbog epidemiološke situacije broj mesta je ograničen i molimo zainteresovane novinare da potvrde svoj dolazak na mejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Ova muzejska 40-to minutna monodrama izvodiće se od januara 2022. jednom mesečno, nedeljom u 12 časova. Broj mesta je ograničen, 15 po terminu. Ulaznice po ceni od 400 dinara se mogu kupiti na blagajni Muzeja Vuka i Dositeja sat vremena pre početka predstave.

Premijera predstave “Svakim danom sve više” odigraće se 24. decembra u 20 časova u Pozorištu za decu Kragujevac. Predstava namenjena mladima i odraslima u organizaciji je DKRC “Supermama” i finansijski je podržana od strane Grada Kragujevca. BardTeatar postoji već dve godine i u ovom projektu učestvuju tri profesionalna glumca i tri glumca amatera koji su odabrani na audiciju u septembru mesecu. Inspiraciju za rad na predstavi „Svakim danom sve više“ pronašli smo u delima poznatog psihijatra i pisca Irvina Jaloma i u njegovim delima, pre svega „Lečenje Šopenhauerom“ i „Svakim danom sve bliže“.

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne