U nedelju, 25. septembra, svečano je otvoren 56. Bitef pod sloganom Mi – junaci rada svog, izvođenjem predstave Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima u koreografiji Jana Martensa iz Antverpena (Belgija).  Ova predstava je pametan, topao i duhovit esej o savremenom plesu, koji spaja i prožima različita pitanja i stavove, između ostalog i pitanje plesa kao fizičkog rada i najavljuje glavni tematski fokus festivala koji će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima. Na otvaranju, konferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike osnivača festivala grada Beograda, publiku, novinare i kritičare.

Sve je spremno za novu pozorišnu sezonu u Zvezdara teatru! Prodaja karata počinje sutra, 26. septembra, tačno u podne. Ulaznice možete nabaviti onlajn putem sajta, ili na biletarnici pozorišta, koja će biti otvorena od 12 do 18 časova. Sezona tradicionalno počinje 8. oktobra, na dan pozorišta, a ove godine prva predstava koja će biti izvedena na Novoj sceni biće „Generalna proba samoubistva“, Dušana Kovačevića. Ne propustite priliku da pogledate komade iz galaksije legendarnih trenutaka kojima se publika često vraća – Tre sorele, Knjiga o Milutinu, Osama-Kasaba u Njujorku, Voz, Klaustrofobična komedija...

Predstava „Magbet“, po delu Viljema Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića, posle premijernog izvođenja na Festivalu Grad teatar Budva 16.8, svoju beogradsku premijeru imaće u subotu, 24. septembra 2022. od 19.30 časova na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Repriza je zakazana za 25. septembra takođe od 19.30 časova. Predstava je nastala u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, ITAKA Art centrom i Grad teatrom Budva.

U ponedeljak, 3. oktobra, u 19:30 na sceni ,,Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta biće izvedeno nagrađivano dramsko delo Tijane Grumić „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, u režiji Sonje Petrović, o rok zvezdi koja je svojom beskompromisnom autentičnošću izmenila put narednim generacijama žena. Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ je prožeta intrigama koje publiku vode nazad u sedamdesete godine prošlog veka, u jednu hotelsku sobu u kojoj je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Kroz njenu životnu priču predstava povlači paralelu sa položajem žena u društvu danas, 52 godine nakon smrti glavne junakinje.

Danas je na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum održana konferencija za medije na kojoj je najavljena jubilarna 25 sezona našeg pozorišta koja će svečano biti otvorena 1. oktobra premijerom operete PARISKI ŽIVOT Žaka Ofenbaha. Beogradska publika će operu moći da vidi u dve premijere 1. i 8. oktobra i u reprizi 24. oktobra. Opereta se vraća na velika vrata u Beograd, tačnije Zemun. Nakon značajnog uspeha predstave Vesela udovica 2020. godine, postavljamo još jednu operetu, ovog puta nemačko-francuskog autora Žaka Ofenbaha PARISKI ŽIVOT.

U nedelju, 18. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, svečanom ceremonijom je otvoreno 29. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 23. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 14 predstava ansambala iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i domaćih pozorišta. Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

Ovogodišnje izdanje Bitefa, pedeset šesto po redu, održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom Mi – junaci rada svog, koji upućuje na tematski fokus festivala. Bitef će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima. U glavnom programu biće prikazano devet predstava čiji su autori neki od vodećih svetskih umetnika poput Kejti Mičel, Aleksandera Zeldina i Jana Martensa. Najveće interesovanje publike vlada za međunarodni festivalski hit, predstavu Ljubav po tekstu i u režiji Aleksandera Zeldina, a u koprodukciji autorove kompanije iz Londona i pozorišta Odeon iz Pariza.

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..