Drugi slave ljubav 14. februara, a mi slavimo celog meseca februara! Od 6. do 14. februara sve predstave na našem repertoaru tih dana su sa popustom, a možete gledati dramu, operetu, komediju i uživati u ljubavnim peripetijama jednog naučnika, švedskog barona i bonivana, bivših verenika, dvoje mladih pred životnom odlukom i tragično stradale srpske glumice Žanke Stokić. Ukoliko tih dana niste u mogućnosti da svratite do teatra, ipak kupite karte za naše druge predstave, jer za 2 kupljene dobićete popust na druge 2, po vašem izboru.

Plus teatar Lazarevac koji ima novi repertoar za mesec februar, specifičan po tome što je jedini teatar čiji je osnivač gradska opština, dok ostala pozorišta za osnivače imaju gradove. Ova mala scena je od svog osnivanja 2009. godine zadobila simpatije publike i priznanja ne samo u Beogradu već i šire. Predstave ovog pozorišta se izvode na svim značajnim festivalima u Srbiji i regionu i veoma su bitan segment kulturnog života ne samo Opštine Lazarevac već i našeg grada. U nastavku pogledajte repertoar Prvog prigradskog pozorišta - Puls teatra Lazarevac za mesec FEBRUAR.

Još jedna internacionalna nagrada za DAH Teatar i njegov kreativan tim od 7 COLORS LAGOON BACALAR INTERNATIONAL FILM FESTIVALU u Meksiku. Ovog puta nagradu je dobio film “Drveće pleše”, kompozitora Ivane Stefanović i reditelja Strahinje Savića,  nastao kao deo šireg projekta o svesnosti zaštite drveća od prekomerne seče. „Drveće pleše” je plesno-pozorišna predstava na otvorenom, premijerno izvedena 30. oktobra 2001. godina u Studentskom parku u Beogradu, a bavi se važnošću očuvanja drveća. Realizovana u saradnji sa Institutom za umetničku igru iz Beograda, uključuje sedam izvodjača i komponovanu muziku Ivane Stefanović, koji ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća.

BITEF STUDIO – MALA SCENA BITEF TEATRA - U toku su probe za predstavu ČUDO LAVINIJA na sceni BITEF STUDIO. Predstava teatra poezije za svoj literarni predložak uzima poeziju Jelene Švarc u prevodu Zlate Kocić u izdanju Istočnika iz 1994. godine. Predstavu režira Jelena Bogavac, igraju: Aleksandra Veljković, Joana Knežević i Olivera Guconić, audio i video predstave kreira Igor Marković, kostim Aleksandar Kovačević, scenu Ljuba Radivojević. U svoj svojoj metafizičkoj prirodi poezija Jelene Švarc je „najdivlja“ među njenim uslovnim vršnjacima – kolegama piscima tog vremena.

Premijera predstave predstave Vatre Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre“ Margerit Jursenar u režiji Karme Portačeli biće održana u četvrtak 2. februara u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“. Predstava Vatre je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone nastala kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope. U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo.

Peta sezona programa MESEC NEZAVISNE SCENE U BITEF TEATRU, repertoarski se i ove godine proteže kroz tri meseca – januar – mart 2023. a usled velikog interesovanja umetnika nezavisne scene regiona. Pokušali smo da se u selekciji nađu predstave različitih formata, rukopisa, žanrova i poetika. Veoma intenzivan rad različitih grupa pozorišnih umetnika u skromnim ali mogućim uslovima rada u nezavisnim produkcijama, nudi široku lepezu najrazličitijih pozorišnih istraživanja ili scenskih iskoraka u različite među žanrovske forme. 

U sredu, 1. februara u 19.30 časova na Velikoj sceni MADLENIANUMA godtuje Pozorište mladih iz Novog Sada sa predstavom DOK TE JA HRANIM I OBLAČIM. Ako ste nekada bili dete, ako ste roditelj ili imate nameru da to postanete, ako ste ikada išli u vrtić ili školu, ako radite u vrtiću ili školi, ako ste nekada bili trudni, ako vam stalno drugi govore kako da vaspitavate svoje dete, ako stalno neko pokušava da vas vaspitava, ako imate rodbinu koja vam ide na živce, ako ste ikada pisali školski sastav na temu „Kako sam proveo raspust“, ako živite u Srbiji, ako vam je pasoš uvek nadohvat ruke – dođite na predstavu „Dok te ja hranim i oblačim“ Pozorišta mladih. (Olja Đorđević, reditelj). Predstava se preporučuje publici starijoj od 16 godina.

<<  Februar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
     

Putopisi, Intervjui..