Jedanaesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest biće održan 13. i 14. decembra u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, a na njemu će drugog festivalskog dana nastupiti svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke Bodeker-Neander sa predstavom „Déjà-vu?“. Publiku očekuje prava pantomimičarska poslastica - vrhunski vizuelni izraz prepun rafiniranog humora i iluzija, koji će publiku odvesti na uzbudljivo emotivno putovanje, daleko od Pozorišta „Bora Stanković“. Poetska avantura u kojoj se Bodeker-Neander upuštaju preko nadrealnih pejzaža i utopije u potragu za snovima od kojih su želje napravljene.

Premijera predstave Limeni doboš  po motivima istoimenog romana Gintera Grasa u režiji Vasila Hristova biće održana u petak 8. decembra na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ u 20.00. U predstavi igraju Miodrag Dragičević, Jovana Belović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić, Teodor Vinčić i Rade Stojiljković. Tekst je adaptirao Vasil Hristov, dramaturškinja je Vesna Radovanović, scenograf Kostantin Trpenoski (mvv.design), kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitor Nikola Kodžabašija a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Otkrijte više o procesu kreiranja mini kolekcija inspirisanih narodnom nošnjom, radionicama kroz koje su polaznici prošli, kao i starim zanatima koji i dalje imaju svoje manufakture! Fashioration festival vas vodi u virtuelnu turu kroz balkanske prestonice, njihove tradicije i upoznavanje sa mladim dizajnerima koji tu tradiciju transformišu i inkorporiraju u savremeno odevanje!

Predstava „Država Dada-Jok“ u režiji Adama Ranđelovića i u produkciji Kulturnog odjela Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, nastala je 2022. godine, povodom stote godišnjice dadaističke matineje u osječkom Royal-Kinu, prvog događaja tog tipa na ovom prostoru. Putovanje kroz državu Dada-Jok mahom je građeno u igri prividno hronološkog mešanja neretko nepoznatih avangardnih (dadaističkih i zenitističkih) tekstova, svedočanstava savremenika, kao i otvorenog, nežnog iživljavanja nad pojedinim istorijskim ličnostima. Predstava će gostovati u Bitef teatru 08. decembra od 20h.

Velika premijera stand up predstave Nebojše Grujića "Dođoš" održaće se u Kulturnom centru Novog Sada 14. decembra sa početkom u 20h. Stand up šou je format koji autoru daje dosta prostora za improvizaciju uz već pripremljen tekst, jer svaki komičar mora da osluškuje publiku i da joj opipava puls kako bi adekvatno odreagovao. Nebojša Grujić već godinama to uspešno radi širom Srbije, ali i regiona. Nakon velikog broja zajedničkih nastupa sa svojim saradnicima, kolegama i koleginicama, osmislio je one man show pod nazivom “Dođoš”.

U Hartefakt Kući 14. decembra očekuje nas nova pozorišna predstava reditelja Patrika Lazića i dramaturškinje Dunje Matić pod nazivom „Klimaks“. Kao inspiracija za ovaj projekat poslužio je istoimeni kontroverzni film svetski proslavljenog reditelja Gaspara Noa. Inicijalna ideja za adaptaciju ovog, po mnogima najanksioznijeg filma koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, potekla je od mladog glumca Alekseja Bjelogrlića koji ujedno i igra jednu od uloga u predstavi uz Pavla Mensura, Anju Ćurčić i Andreja Nježića.

Кazalište Pozorište Gledalište Teatar - КPGT je počeo sa radom još 1978. godine i to kao unija koja je imala snažnu motivaciju da kroz umetnost i kulturu odgovori na političke odluke. I mejnstrim i alternativa. Svi su dolazili i svi još uvek redovno posećuju potpuno drugačije pozorište. Pored stalnog repertoara u subotu 23.12. KPGT nam nudi premijeru predstave SLIKE ŽALOSNIH DOŽIVLJAJA - Deane Leskovar. Ulaznice za predstave možete kupiti online na sajtu TICKETS servisa i u njihovim prodajnim mestima, kao i  na blagajni gde se mogu kupiti i ulaznice sa popustom. Cena ulaznice za jednu predstavu je 1000 rsd, a za đake, studente, penzionere ili grupne posete popust je 50%.

<<  Decembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..