Treće izdanje DAH Teatar Festivala UMETNOST I LJUDSKA PRAVA, biće održano od 20. juna do 24. juna 2023, na različitim lokacijama u Beogradu. Festival povezuje umetnike i branioce ljudskih prava jedne sa drugima i sa širom zajednicom, sa ciljem da podstakne i osnaži građane da reaguju protiv nepravdi, da preuzmu aktivnu ulogu u promenama u svojim sredinama. Pod tema festivala je Zauzimanje za drugog je borba za nas same, pod tim sloganom će biti organizovan Forum, sa ciljem da unesemo više empatije i saosećanja u ovo vreme u kome svi živimo, postavljajući pre svega ljudskost ispred ličnih (sebičnih) potreba.

Predstava Gospođica Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića, trenutno najdugotrajnija predstava na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta, premijerno je izvedena 26. aprila 2013. godine na Sceni „Ljuba Tadić“. U aprilu ove godine navršilo se tačno deset godina od njenog prvog izvođenja. Gorčin Stojanović je režirao predstavu prema dramatizaciji Marka Foteza iz 1962. godine, kada je Andrić bio predsednik Umetničkog saveta JDP-a. U premijernoj podeli su bili Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić. Dramaturg je Miloš Krečković, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Lana Cvijanović a koreograf Miloš Paunović. 

U ponedeljak, 22.5. u 12 časova počinje prodaja ulaznica za poslednji repertoar u ovoj sezoni! Jun je poslednji mesec u pozorišnoj sezoni 2022/23. kada će se na sceni Zvezdara teatra izvesti komadi koji će vas nasmejati, rasplakati, o kojima ćete pričati... U junu će monodrama „Кnjiga o Milutinu“ biti izvedena u četiri termina – 7,12,13. i 14. juna. Za ovaj komad nije više moguće rezervisati ulaznice, tako da će sve karte za ovu predstavu biti u slobodnoj prodaji. Poslednji mesec u sezoni počinjemo „Bajkom o pozorištu“ koja je na repertoaru 3. juna. Potom sledi „Ljubav u Savamali“ planirana za 5. jun, a dan kasnije „Osama-Кasaba u Njujorku“. „Sportsko srce“ je na repertoaru 8. juna, „Tre sorele“, 10. juna, a jedno izvođenje za kraj sezone imaće i naš najnoviji komad „Nije čovek ko ne umre“, zakazan za 11. jun.

Slavna italijansko-američka glumica Izabela Roselini očarala je publiku u prepunom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je na Velikoj sceni izvela svoju monodramu „Darvinov osmeh” u organizaciji Beogradskog festivala igre. Svojim šarmom, toplinom i ljupkošću, Izabela je publici prenela pozitivne vibracije, svima nama preko potrebne u ovim teškim trenucima. Njen osmeh zagrejao je srca, a dirljiva predstava o ljudskosti, životinjama i umetnosti, podsetila na empatiju i poruke plemenitosti. „Bila su ovo dva magično provedena dana. Hvala Beograde, hvala Aja!", rekla je Izabela nakon što je pozdravljena višeminutnim ovacijama ozarene publike, među kojima su bili i ministarka kulture Maja Gojković, ambasadori Italije, Švedske, Izraela, Francuske, ali i brojne poznate ličnosti.

Predstava “Ko igra Sonju Savić” je produkcijska saradnja Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra kao deo programske celine “Na kaldrmi” projekta “Čačanska rodna”- Kulturne prestonice Srbije 2023. Autorski tim predstave čine: Andraš Urban (režija, koncept i scenografija), Vedrana Božinović (dramaturgija), Selena Orb (kostim), Irena Popović Dragović (muzika) i Aleksandar Bradić (izvršna produkcija). U predstavi igraju: Nikola Voštinić, Bratislav Janković, Borjanka Ljumović i Ivana Terzić. Predstava se premijerno igra u Kulturnom centru Čačak 22. maja, a beogradsku premijeru ima 24. maja u Bitef teatru u okviru Bitef zone.

U petak 19. maja u 18.00 velika sala SKC-a, odigraće se predstava Accsdemia Teatrale di Roma „Sofia Amendolea“ SOFT RAINS u režiji, dizajnu svetla, scenariju i scenografiji PAOLO ALESSANDRI-ja. Кraj sveta - tačnije kraj čovečanstva - dešava se sada, u ovom trenutku: osvetljeno led lampicama, pojačano bežičnim mikrofonima, snimljeno pametnim telefonima i deljeno na društvenim mrežama... Paolo Alessandri je osnivač, kodirektor, profesor, dramaturg i reditelj Pozorišne akademije„Sofia Amendolea“ u Rimu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Rimu (scenografija) 2000. godine eksperimentalnim radom o pop-artu i pozorištu apsurda, a piše i režira predstave širom sveta.

Održana press konferencija u Beogradu na kojoj je predstavljen program događaja u Tivtu tokom sezone 2023. godine. Turistička organizacija opštine Tivat zajedno sa partnerima Porto Montenegrom, Lušticom Bay, kao i Centrom za kulturu Tivat na sada već tradicionalnoj press konferenciji u Beogradu, u restoranu Gilda, predstavila je bogat  kalendar događaja za leto 2023. godine. Na konferenciji su govorili: predsednik opštine tivat Željko Komnenović, direktorka Turističke organizacije opštine Tivat Nina Lakičević, predstavnica Luštica Bay Kristina Škanata, predstavnik Porto Montenegro Danilo Kalezić  i direktor Centra za kulturu Tivat Goran Božović.

<<  Maj 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..