U Salonu savremene primenjene umetnosti otvara se izložba Daliborke Đurić, pod nazivom AVATARIZACIJA koja će trajati od 8–29. jun 2023. Otvaranje izložbe je zakazano za četvrtak, 8. jun 2023. u 19 sati. Izložbu će otvoriti: Svetlana Jovičić, istoričarka umetnosti. Кustoskinja izložbe je Bojana Popović. Postojanje elektronskih avatara obeležje je trenutka u kome živimo. U toj sveopštoj avatarizaciji učestvuje i umetnica Daliborka Đurić – na svoj način. Pred publikom su osam novih dela, velikih dimenzija. Izrađena su od grubog slikarskog platna i finog muslina, a uz primenu najraznovrsnijih starih i novih tehnika rada sa tekstilom, bojenje prirodnim sredstvima (kurkuma, kafa), šivenje, štepovanje, paranje, apliciranje, ručni i mašinski vez, program ArtMatic Designer, digitalna štampa...

Nastavljajući obeležavanje jubileja, 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović u četvrtak 8. juna, sa početkom u 18 časova, u Narodnom muzeju Srbije otvara se izložba Nadežda Petrović: bez boje posvećena crtačkom opusu rodonačelnice srpske moderne umetnosti. Svojim istraživanjem je autorka izložbe, muzejska savetnica Evgenija Blanuša, obuhvatila sve crteže Nadežde Petrović koji se čuvaju u Narodnom muzeju grupišući ih u tri celine. Prvu čine skice, beleške i ponekad sasvim neobavezni crteži. Nadeždini studijski crteži, nastali tokom školovanja u Beogradu i Minhenu, a koje karakteriše veća likovna vrednost ali i odsustvo strasti i temperamenta svojstvenih ovoj umetnisti, spadaju u drugu celinu postavke.

U sklopu XV Festivala KROKODIL, od 16. do 18. juna, u saradnji s Nordeus fondacijom, a uz podršku Evropske Unije kroz projekat READ – Regionalna mreža za kulturnu raznolikost, organizujemo niz radionica i predavanja posvećenih fenomenu gejminga i kreiranju narativa za video-igre. Program će se odvijati u DEČIJOJ I GEJMING ZONI, na prostoru parka ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd. Pridružite nam se!

U utorak 6. juna u 18 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihailovoj, biće otvorena izložba to dwell:BEST – Južni Tirol/Beograd u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2023. Ova izložba predstaviće arhitektonske susrete troje arhitekata i biroa iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama. Učesnici su Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda. Kustos izložbe je David Kalas.

Na Festivalu-u-Opoziciji u organizaciji Centra za nove medije_kuda.org, koji će biti održan u KC Labu u Novom Sadu od 8. do 11. juna 2023. godine, u četiri programske celine učestvovaće preko 40 učesnika, učesnica i organizacija iz devet evropskih zemalja. Stalni pogoni događaja – OUR ‘Accompanyings’ (improvizacije i performansi), DžuBoks (razmena materijala), Zvučna instalacija i Čitalački pult – iniciraju umetničku produkciju u festivalskom formatu, i to sa namerom da afektizuju i konceptualizuju improvizaciju kao umetnički, kulturni i društvno-politički (protiv)stav suprotstavljen komercijalizaciji, trivijalizaciji, depolitizaciji i predatorskoj utilitarizaciji umetnosti.

Olga Jevrić – Кompozicija i struktura – naziv je izložbe koja će u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Кuće legata i Umetničke galerije „Nadežda Petrović” biti priređena od 3 – 25. juna  2023. u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku, nakon premijerne izložbe održane u Galeriji SANU prošle godine, koja je bila upriličena povodom značajnog jubileja – stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, akademika i legatora. Publici će ovom putujućom izložbom biti predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Кući legata u Beogradu u pažljivo selektovanom obimu.

<<  Jun 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..