Sutra, u četvrtak, 14. oktobra u 17 časova počinje trodnevni 25. Internacionalni umetnički festival novih medija - Videomedeja u KS Svilara, Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do 22 časa, a ulaz je besplatan. Ovogodišnja tema festivala je restArt. 14. oktobara, u četvrtak u 19:30 časova  pridružite nam se i na Svečanom otvaranju jubilarnog izdanja renomiranog evropskog i novosadskog festivala 25. Videomedeja.

U susret Digitalnom novembru 2021, festivalu posvećenom francuskoj kreativnosti u digitalnoj sferi, Francuski institut u Srbiji podseća sve zainteresovane da do 23. oktobra 2021. u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51), u okvriru festivala art+science, mogu da pogledaju zanimljive instalacije dvoje izuzetnih francuskih umetnika – Patrika Tresea i Žistin Emar. Studija ljudskog bića #1 je instalacija Patrika Tresea koja podseća na čas crtanja iz života, gde ljudsko biće preuzima ulogu modela koga robot treba da nacrta. Sesija crtanja traje 15 minunta i ljudsko biće ne može da vidi napredovanje svog portreta. Robot, stilizovani umetnik minimalista, koji se sastoji od zglobne ruke spojene sa motorizovanom digitalnom kamerom, opsesivno crta... Patrik Trese u svom delu istražuje ljudske odlike i aspekte ljudskog iskustva.

Povodom obeležavanja 60 godina od održavanja prve konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja u Beogradu, septembra 1961. godine, Kulturni centar Beograda je osmislio kolekciju “Beograd 1961”. Autor koncepta i dizajna kolekcije suvenira je Ljubica Suna Čehovin. Osnovni motiv i polazište dizajna ove kolekcije su osnivači Pokreta nesvrstanih - Tito, Naser, Sukarno, Nehru i Nkrumah, čiji se likovi i originalni potpisi nalaze na majicama.Iako ovi veliki državnici više nisu živi i danas je živ trag koji su ostavili, ideja koja inspiriše i vizija koja i dalje postoji i nadahnjuje.

Posle velikog uspeha u Beogradu, retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” gostuje u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 15. oktobra i trajaće do 12. novembra i u organizaciji je Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi” (kako tokom proleća u MSUB, tako i predstojeća u MSUV) kroz podelu na pet žanrosvkih ili tematskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Zatvorena 18. Balkanima, festival animiranog filma. Dodeljene su sledeće nagrade - Najbolji film u takmičarskom programu za decu je „Vatrogasac", autorke Julije Aronove iz Francuske. Studentski žiri dodelio je specijalno priznanje filmu: „Pokojnik" autora Avišaja Simhoviča i Keren Or Zelinger iz Izraela. Nagrada za najbolji domaći studentski film dodeljena je filmu: „Kora pomorandže", autorke Isidore Vulić iz Srbije. Nagrada za najbolji studentski film dodeljena je filmu: „Pad kralja Ibija", autora Mikai Džeronima i Džoša Okaomia iz Irske. Specijalnu nagradu za studentski film ove godine dodeljuje fond za finansiranje animiranog filma ANIMOND iz Srbije, kojeg zastupa Vojin Vasović.

Izložba ODISEJA NESVRSTANIH inspirisana 60-godišnjicom Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, biće svečano otvorena u četvrtak, 7. oktobara 2021. godine u 18 časova u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Publika će kroz brojne arhivske fotografije moći bliže da se upozna sa  razvojem ideje Pokreta nesvrstanih zemalja, od konferencije u Bandungu 1955. godine do osnivačke konferencije 1961. godine u Beogradu. Sa obzirom na to da je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao organizator izložbe, u prvom redu ustanova kulture, posebno nas je interesovao kulturni aspekt ideje i prakse nesvrstanosti, uključujući tu i aspekte kulturne politike, kulturne diplomatije i strateške kulture. Ideja nasvrstavanja je u prvom redu bila motivisana otporom prema kolonijalizmu i njegovom nasleđu.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..