Izložba „Ulični spavači” će biti otvorena od 21.01.2022, u 20h i biti izložena do 17.02.2022. u Uličnoj galeriji u Beogradu. Beogradskoj publici će se predstaviti kroz devet portreta bliskih ljudi koje je crtala dok spavaju.  „Ulični spavači, ne motre na vas. Smješteni tamo gdje ne pripadaju, na ulici, na mjestu svih, spavaju. Ne znaju da su izloženi pogledima, osudama, pohvalama. Spavaju, duboko usnuli, opušteni i prepušteni nepoznatom, ali svom, intimno – sili svog podsvjesnog bića. Spavači su moji prijatelji, crtani kada zaspu na kauču poslije kućne žurke, članovi porodice zavaljeni u fotelje nakon nedjeljnog ručka, stranci nacrtani u vozovima, na stanicama, plažama.

Otvaranje samostalne izložbe Boška Atanackovića je u sredu 19. januara od 19 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37. Kroz višedecenijsku umetničku karijeru, rad Boška Atanackovića je zasnovan na sprezi vizije profesionalnog slikara i vazduhoplovnog inženjera, te i projektanta metalnih konstrukcija. U Galeriji ULUS-a izlagao je 1997. i 2010. godine. Publika će biti u prilici da na trećoj samostalnoj izložbi Boška Atanackovića u Galeriji ULUS vidi radove koji obuhvataju jedan broj slika, metalnih konstrukcija i poslednju od bespilotnih letelica kao najnoviji deo njegovog opusa u kome je pomenuta sprega osetna bez obzira na konkretan materijal pojedinačnog dela.

BEOGRADSKI FESTIVAL MOZAIKA se po treći put održava u Beogradu od 18. janura do 9. februara u Kući Legata (Knez Mihajlova 46). Prvi put je održan 2016. godine, a zatim 2018. U međuvremenu je održan u Kulturnom centru u Parizu, a predstavljen je izborom od 25 mozaika i na izložbi "Balkanski mostovi" u Plovdivu. Ove godine biće predstavljeno preko 100 dela 84 autora iz Srbije i inostranstva a poseban akcenat stavljen je na mozaičku scenu Austrije i Bugarske. Što se tiče stvaralaca iz Srbije, do sada su predstavljene sve tendencije i pravci, kao i svi značajno autori.

Nakon prve prezentacije održane u okviru Kondenz festivala 29. oktobra 2021. godine u Ostavinskoj galeriji, projekat Ples do nove zore biće predstavljen u svom konačnom formatu 15. januara 2022. godine u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Rad se prikazuje u okviru programa JAVNOST I PROSTOR Centra za kulturnu dekontaminaciju. Ovo istraživanje i umetnički odgovori na brojna pitanja koja su se generisala tokom kolektivnog rada i otkrivanja istorijskih primera plesa kao otpora započeto je još 2020. godine.

U četvrtak 13.01.2022. od 18h održaće se predstava “Na klupi sa Vojvodom Vukom” u okviru manifestacije Starogradska zima u parku Vojvode Vuka. U pitanju je edukativni prikaz života ovog velikog vojskovođe kroz izvedbu mladog glumca Uroša Stefanovića. Predstava je zamišljena kao interaktivna i ima za cilj da uputi publiku u život, hrabrost i značaj Vojvode Vuka. Scenario je napisala i priredila Anđelka Đukić, koja je 2017. napisala predstavu sličnog karaktera “Spomenici govore” koja je održana na Kalemegdanu u organizaciji kulturnog društva LADA i Centra za Razvoj Ideja.

Samostalna izložba umetnika Konstantinosa Patelisa Milićevića pod nazivom "Nigde određeno", prva je postavka u novoj, 57. izlagačkoj sezoni Galerije Doma omladine Beograda. Biće otvorena u utorak, 18. januara u 19 časova, a posetioci će moći da je posete do 30. januara. Kustoskinja izložbe je Jovana Trifuljesko. Ulaz u Galeriju DOB je slobodan, radno vreme od utorka do subote je od 12:00 do 21:00, nedeljom od 12:00 do 18:00, a ponedeljkom Galerija ne radi. Izložba "Nigde određeno" predstavlja svojevrsnu aluziju na univerzalnost problema kojima se umetnik bavi.

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne