U Kući kralja Petra od 30. septembra – 7. oktobra 2022. - Kako se u Beogradu živelo, radilo, tugovalo, uživalo, kad je krenuo prvi tramvaj, kad je grad dobio javno osvetljenje, koji deo varoši je najstariji, gde se nalazio prvi park, ko su bili talenti naše međuratne muzičke scene, koji plac je najskuplje prodat u istoriji Beograda? Odgovore na ova, ali i druga zanimljiva pitanja iz istorije prestonice, daje izložba „Bio jednom jedan Beograd – Ispred i iza kulisa“, koja će biti otvorena u petak 30. septembra u 18 časova u Kući kralja Petra na Senjaku (Vase Pelagića br. 40).

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u četvrtak, 29. septembra u 12 časova, održaće se promocija istraživanja IDENTITETI ŽENE U SAVREMENOM VIZUELNOM STVARALAŠTVU - U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka sprovedeno je istraživanje u okviru dvogodišnjeg regionalnog i međunarodnog umetničkog projekta ''Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu''. Ovaj projekat, čija je inicijatorka Biljana Jotić, istoričarka umetnosti, nezavisna kustoskinja i aktivna preduzetnica u kulturi, posvećen je ulozi i značaju žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti.

Fotografski par, Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, poznatiji kao Hiishii studio, otvorili su izložbu fotografija ’’Add Horizons’’ u Silosima. Otvaranje ove izložbe biće zapamćeno po velikom broju posetilaca - njihovih prijatelja, kolega, poštovaoca njihovog rada i medija, ali i postavci koja je postavila nove standarde i oduševila sve prisutne. Izložba predstavlja deceniju njihovog rada, putovanja i istraživanja na polju fotografije. Nesvakidašnja i jedinstvena postavka u zamračenom prostoru Silosa, gde samo fotografije svetle u mraku, još jednom je pokazala da ovaj dvojac u svakom smislu pomera granice.

U petak, 7. oktobra u 17 časova počinje trodnevni 26. Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do 22 časa, a ulaz je besplatan. Tokom festivala posetiocima će uz neobavezan dobrovoljni prilog biti dostupno raznoliko osvežavajuće piće. Pozivamo vas na otvaranje renomiranog evropskog i novosadskog 26. Internacionalnog umetničkog festivala novih medija  Videomedeja koji će se održati od 7. do 9. oktobra 2022. godine u KS Svilara, Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad. Svečano otvaranje festivala je planirano za 7. oktobar, u petak u 19:30 časova, odmah nakon projekcije radova iz selekcije Made in Serbia.

Istorijski muzej Srbije je za manifestaciju „Dani evropske baštine 2022” pripremio zanimljive besplatne programe u Konaku kneza Miloša. Ove godine, u skladu sa sloganom manifestacije „Održivo nasleđe“, ustanove kulture u celoj Evropi nastoje da svojim raznovrsnim programima podstaknu na ponovno razmatranje uloge nasleđa, njegovog upravljanja i održivosti u vreme kada se zajednice suočavaju sa brojnim izazovima, bilo da se radi o životnoj sredini, klimatskim, ekonomskim, društvenim ili političkim promenama. Posetioci će, pored besplatnog ulaza na stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, u subotu 1. oktobra od 10 do 16 časova imati prilike da uživaju i u sledećim besplatnim posebnim programima:

U ponedeljak, 26. septembra 2022. u 19 časova, otvara se retrospektivna izložba Nevenke Stojsavljević “Materija Svetlost Senka”, u Galeriji Grafičkog kolektiva, Dragoslava Jovanovića 11. Umetničko delovanje i doprinos Nevenke Stojsavljević na savremenoj vizuelnoj sceni tokom skoro pet decenija potvrđuju brojne izložbe, kritičarske recenzije, relevantne nagrade i zapažena pozicija u galerijskim i muzejskim zbirkama. Od debitantske izložbe u Grafičkom kolektivu 1979. godine, proces stvaralačkih promena u radu umetnice tekao je logično, postepeno se menjao u prirodnom istraživanju likovnih sredstava, variranju tema, kao i koncentraciji na idejne i vizuelne celine, zadržavajući osetljivost za strukturu i oslobođeni grafizam kao osnovnu premisu stanja senzibiliteta.

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..