Pozivamo vas da u četvrtak 9. februara 2023. godine u periodu od 10 do 18 časova posetite Galeriju – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i kroz razgovor sa kustoskinjama izložbe „Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti“ Svetlanom Mitić i Katarinom Krstić saznate više o Miodragu B. Protiću, značajnom umetniku, kritčaru, teoretičaru i prvom upravniku Muzeja savremene umetnosti. Izložbu možete pogledati do 27. februara 2023. godine.

Na umetnički konkurs „Lepota velikog formata“, u organizaciji štamparije Grafix, pristiglo je, više od 100 prijava likovnih umetnika, grafičkih dizajnera, scenografa i fotografa najrazličitijih profila. Premda je konkurs završen, interesovanje u vidu svakodnevnih poziva ne jenjava. Od pomenutog broja prijava odabrano je četrdeset imena za uži krug, među kojima su mladi umetnici sa mnogo potencijala, ali i neka već potvrđena imena srpske umetničke scene kao što su Simonida Rajčević, Vuk Ćuk, Vladimir Lalić, Leonora Vekić, Miša Obradović, Milorad Mića Stajčić, Marina Marković, Zdravko Joksimović...

Povodom 55 godina od prve samostalne izložbe Ota Jovana Loga (1931-2016) u Galeriji Grafički kolektiv tokom februara od 6. - 25, biće predstavljne grafike i crteži, izbor iz opusa ovog autora. Upravo tu prvu izložbu grafika i skulptura 1957. godine otvario je pesnik Branko V. Radičević bratskim rečima “Neka ti je srećna plovidba Oto Logo.“ Reč je o značajnom Logovom stvaralačkom segment mada je danas manje poznato da je na početku karijere vajar Oto Logo svoj novi stimulans našao u grafici.

Izložba „I bi svetlost“ umetnice Dragane Guteše biće otvorena u utorak 7. februara sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Izloženi radovi predstavljaju iskaz specifičnog umetničkog temperamenta Dragane Guteše. Slike rađene tehnikom ulja na platnu, sa dodatkom srebrnih i zlatnih listića, evociraju nežnost, sentimentalnost i ljupkost. Umetnica prikazuje motive iz prirode, međutim, ne potpuno realistično – nežnim bojama, obogaćenim zlatom i srebrom, Guteša daje ovim slikama osećaj idealističnog, neuhvatljivog i duhovnog.

Ciklus Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB predstaviće dvanaest samostalnih i trinaestu grupnu izložbu. Kroz ciklus samostalnih izložbi ovim projektom se predstavljaju opusi skulptorki koje su upravo snagom svoje ličnosti, prevazilazeći sva ograničenja, i lična i društvena, ostvarivši visoke domete, obeležile skulpturu 20. i početka 21. veka. Fenomen odnosa umetnosti i ličnosti kao neiscrpno polje promišljanja, ne samo kao mogućnost za razumevanje stvaralačkog opusa konkretnog umetnika, nego i kao sfera teoretskog uopštavanja i sagledavanja njihovog uzajamnog međudejstva. Ciklus počinje izložbom Olge Jančić Iskonsko u modernom.

Otvaranje izložbe NOVI ČLANOVI - 2023. je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, na Malom Kalemegdau, 02. februara 2023. godine u 19. časova. Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) je najstarije umetničko udruženje u regionu. Tokom svojih 104 godina postojanja ULUS je bio i ostao jedno od najznačajnijih mesta kolektivne samoorganizacije likovnih umetnika/ca, zbog čega je i danas prijem u članstvo Udruženja jedna od najvažnijih stavki u profesionalnom životu likovnih stvaralaca. Članstvo Udruženja, prema aktuelnom Statutu, podeljeno je na četiri sekcije (Vajarska, Grafička, Slikarska i Sekcija proširenih medija).

<<  Februar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
     

Putopisi, Intervjui..