„Serbia Fasion Week“ i „Color Media Communication“ potpisali su ugovor o pokretanju novog brenda pod imenom: „Digital_Fashion_Week“. Prva 100% digital manifestacija ovog tipa u regionu održaće se u novembru ove godine i biće posvećena srpskim dizajnerima kao i gostima iz brojnih stranih zemalja. Ovaj događaj se organizuje u saradnji sa digitalnom platformom „International Digital Fashion Week“. Nakon „Digital_Fashion_Week/Sebia“ u planu je održavanje ove manifestacije i u ostalim državama regiona. Pored dizajnera koji će predstaviti svoje nove kolekcije kroz petominutne video-priloge, gledaoci će imati prilike da čuju i vide brojne poznate ličnosti, kratke panel-diskusije o aktuelnim temama iz modne industrije, kao i predstavljanja turističkih potencijala gradova i regiona.

Od 22. septembra do 9. oktobra 2020. //  Galerija Doma omladine Beograda - Samostalna izložba Nikole Radosavljevića „Ubistvo sa predumišljajem“ problematizuje pitanja uticaja pojedinca na kolektivnu istoriju. Razmatrajući dijapazon opcija postavlja se pitanje da li su nezavisne odluke autoriteta stvar individualnog nagona ili su unapred određene parametrima kolektiva u kome se živi, kao i u kojoj tački društvo urušava identitet pojedinca zarad sopstvenog opstanka. Projekat sačinjavaju radovi bazirani na umetnikovim mikronarativima koji u celini ukazuje na rezultate globalnih i nacionalnih sistemskih potresa.

Brand New World dizajnira “Rusku nedelju kreativnosti”, kao odgovor na proglašenje 2021. godine Međunarodnom godinom kreativne ekonomije za održivi razvoj od strane UN. Ujedinjene nacije su 2021. godinu proglasile Međunarodnom godinom kreativne ekonomije za održivi razvoj, a Predsednik Rusije je odgovorio osnivanjem „Ruske nedelje kreativnosti“ (Russian Creativity Week), prvog ruskog međunarodnog festivala kreativnih industrija, koji se održao u Moskvi od 11. do 13. septembra u specijalno dizajniranim paviljonima kreativnih industrija u okviru Gorki parka, uz bogat prateći program. Programi usmereni na razvoj kreativnih industrija u regionima Ruske federacije održali su se od 7. do 10. septembra kao deo festivala. Podršku festivalu dala je i „Beogradska nedelja dizajna“.

Fijuk platforma se razvija i učvršćuje već godinama. Počela je kao niz Fijuk laboratorija - susreta malih izdavača, festivala i autora iz regiona i Evrope. U međuvremenu je izrasla do zavereničke distributivne mreže i redovnih Fijuk sajmova za knjige, stipove i grafike u Beogradu, odnedavno i u Zagrebu, Novom Sadu i Đevđeliji. Fijuk je i tajna mreža i neprebrojiva zajednica i podsticaj za proizvodnju i prezentaciju radova onim autorima koji nisu deo distributivnih kanala knjižara i izdavača, galerija i muzeja. Fijuk sajam dovodi u direktan kontakt publiku i one izdavače i proizvođače koji su na taj susret spremni. Fijuk Sajam se zakazan za petak 18. septembar, od 15 časova za sve zainteresovane biće otvorena crtačka radionica, a od 17 časova je početak sajma.

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Nikola Radosavljević postavkom „Mehanizmi samoodbrane“ od 17 -19. septembra 2020. Reč je o prvom segmentu pop up projekta koji se priređuje ad hoc sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.

Narodni muzej je za jesen 2020. godine pripremio izložbu Damnjan na iskustvima Damnjana, radovi iz Poklon – zbirke Dragoslava Damnjanovića. Izložba će svečano biti otvorena u sredu, 23. septembra u 19 časova, a posetioci će moći da je pogledaju do 13. decembra. Autorka izložbe, muzejski savetnik Gordana Stanišić odabranom postavkom  na prvom i drugom spratu Narodnog muzeja, predstavlja najznačajniji deo umetničkih radova Radomira Damnjanovića Damnjana iz reprezentativne Poklon-zbirke koju je u periodu od 2005. do 2013. godine Narodnom muzeju poklonio umetnikov brat, Dragoslav Damnjanović.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..