Od 28. juna do 10. jula 2022. u galeriji Doma omladine Beograda - Izložbom “Klaud” Marija Urošević, kroz novu seriju instalacija, skulptura i crteža, nastavlja priču o pamćenju. Preispitujući lično sećanje, postavlja pitanja o istinitosti zapamćenog, verodostojnosti informacija koje dobijamo, kao i njihovom roku trajanja. Centralnom audio-vizuelnom instalacijom umetnica nas uvlači u svoju postavku, čineći nas, ne samo delom instalacije, već i svedocima ličnih doživljaja i živim bazama podataka.

Izložba studentkinje novosadske Akademije umetnosti Anje Preradović „Introspekcija-skice, vežbe, ideje“, biće otvorena u ponedeljak 27. juna u 19 časova u galeriji SKCNS Fabrike. Introspekcija (koncept za autoportrete) - U pokušajima da posmatramo rad sopstvenog uma, oslanjamo se na sopstvene osećaje i isključujemo primarna čula. Ponovna proživljava iskustava, samoreflektovanje o njima, govori nam više od pukog fizičkog doživljaja. U svom radu sam koristila sliku kao medij prikaza introspekcije. Kroz autoportrete vršim proces posmatranja sebe i svojih mentalnih stanja. Melanholičan, hladan prostor u kojem se nalazi telo jeste odraz misli u kojima tragamo i spoznajemo sebe.

Anđela Janković iz Srbije i Leopold Pridon iz Francuske biće novi rezidenti, u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa. Anđela Janković (1998) će od 20. oktobra do 20. decembra biti rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Njen nagrađeni projekat stripa zove se “Normal Events / Normalni događaji”, a sačinjen je  od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu jednu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću. Anđela Janković je ilustratorka i grafička dizajnerka, čije ilustracije u formi društvenog komentara prikazuju apsurde svakodnevice.

Otvaranje samostalne izložbe Željka Vitorovića pod nazivom "DEJA VU", je u četvrtak 23. juna od 19 časova, u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37. Izložbu možete pogledati u periodu od 23. juna do 4. jula 2022. Radno vreme Galerije ULUS je od ponedeljka do petka, od 12-19, kao i subotom od 10-14 časova. Naslov nove izložbe Željka Vitorovića je DEJA VU. Nakon viđenih slika, biće nam jasno da naziv upućuje na simbole starih ideologija koji su postavljeni u odnos sa savremenim simbolima sa  društvenih mreža i iz sveta potrošnje. Stoga prizori deluju tako poznato, a opet novo i neobično. Istorija se naizgled ponavlja, podsećajući na nešto već viđeno. Kao i slike to je svojevrstan hibrid - slika sveta kao u bunilu.

Izložba „Nagrada Piranezi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u 18 časova, u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II) u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Nagrada „Piranezi“ je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u Sloveniji i deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Prvi put je dodeljena 1989. godine Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica potiče iz Pirana.

OTP banka Srbija pokrovitelj je izložbe "ArtWalks Experience" (Umetnost u pokretu), svetski poznate multimedijalne konceptualne umetnice Milene ZeVu, kojom autorka obuhvata kompletan svoj dosadašnji opus. Podrška je nastavak kontinuirane posvećenosti OTP banke originalnim i inovativnim projektima u oblasti kulture, koja predstavlja jedan od najvažnijih stubova društvene odgovornosti kompanije. Izložba obuhvata 20 godina rada umetnice, od njenih prvih slikarskih radova, bodi-arta, instalacija i video radova do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost).

<<  Jun 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..