Agencija "Antiques art and hobby" oragnizuje sajam antikviteta, hobija i umetničkih predmeta, 06. i 07. juna, od 10-16 časova, u hotelu "Slavija". Očekuje vas velika ponuda svih vrsta antikviteta (stari nakit, porcelan, staklo, satovi, militarija, umetničke slike i komadni nameštaj, stari novac, srebrnina, stare knjige...) Ulaznica na sajam antikviteta košta simbolično, ali ono što je najbitnije je da se uz tu ulaznicu stiče pravo na besplatnu procenu starina.

Izložba umetničkih radova Ane Cakić i Bojana Jevtić u Kući Đure Jakšića je otvorena od 16.05. do 09.06..2020. godine. Ana Cakić – izložba ''San o ljubavi'' - Tokom niza godina posvećenih slikanju, od učenja u ateljeu slavnog Željka Tonšića do današnjih dana, Ana Cakić uspela je da stvori sopstveni likovni izraz i čudesan svet ''nadstvarnosti''. Izabrala je da joj kist i boje postanu ''drugi način vođenja dnevnika'', pa je na platnu predstavila spoljašnji i unutrašnji život, sačinjen od događaja, nade, ljubavi, patnje, snova... Smelo i pažljivo okrenula se i osluškivanju podsvesti, kako bi lakše hodala po lavirintima duše.

Muzej Iluzija Beograd je ponovo otvorio svoja vrata 22. Maja, proslavljajući tom prilikom drugi rođendan. Izmenjen je kompletan dizajn prostora i više od polovine prvobitne muzejske postavke, a pojedini eksponati bili su u žiži interesovanja. Atraktivna Soba Boja za kratko vreme postala je zapažena među ljubiteljima dobre fotografije i pokretač novog trenda na društvenim mrežama. Princip fukcionisanja ove sobe zasniva se na teoriji boja pri čemu se njihovom međusobnom kombinacijom postiže efekat svetlosne iluzije. Koloristički reflektori kombinuju svetlosne odnose osnovnih boja stvarajući na taj način zanimljivu igru senki u sekundarnim bojama.

Svakog ponedeljka i srede, od 01. juna do 31. decembra 2020. godine.u periodu od 18 do 21sat. Besplatne radionice grafike su namenjene mladima uzrasta od 14 do 19 godina. Program je planiran da se održava redovno, svakog ponedeljka i srede, u grafičkom ateljeu Šumatovačke tokom 2020.g. Program se sastoji od teorijske i praktične edukacije učesnika u grupi o grafičkoj umetnosti. Ovog puta fokus radionica je na istoriji štampe prvih knjiga i značajni pronalazak grafičke prese. Polaznici će upoznati primere iz istorije umetnosti, o prvim štamparima Kine koji su izrađivali znake na kostima, bronzi, keramici i kamenu, a potom i na drvetu u obliku pečata.

U subotu, 30. maja 2020. od 13h, u KC REX u okviru programa „REX PREPA(R)KING", pozorišni kritičari Marija Milovanović i Andrej Čanji, i pozorišni i filmski kritičar Borisav Matić, imali su priliku da istražuju umetničke prakse vezane za KC Rex od njegovog nastajanja. Kao prva u nizu prezentacija ovog i drugih istraživačkih timova, u subotu 30. maja održaće se konsultativni seminar na kom će njih troje izneti osnovna zapažanja iz svojih istraživanja koja su sprovedena intervjuima sa brojnim akterima tadašnje i sadašnje scene, gledanjem snimaka predstava i čitanjem arhivskih materijala.  Seminar se održava putem on-line platforme Jitsi Meet, detalji o priključenju biće dostupni na sajtu KC Rex kao i na Facebook stranici. 

Otvaranje tradicionalne 91. Prolećne izložbe pod nazivom "Gde budućnost počinje?" je u subotu, 30. maja 2020. u 19 časova u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Kustoskinja izložbe je istoričarka umetnosti Mirjana Dragosavljević koja je izložbu koncipirala skupa sa Umetničkim savetom ULUS-a. Uvidom u aktuelnu umetničku produkciju zadatak kustoskinje je bio da na osnovu javnog konkursa (80% izlagača) i po pozivu (20% izlagača) problemski koncipira i prikaže neke od dominantnih paradigmi i linija razvoja na polju savremene umetnosti u zemlji.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
10111314
15161718192021
222324252628
2930     

Putopisi, Intervjui..