Treći Trg i Srebrno drvo, izdavači i ogranizatori 14. Beogradskog festivala poezije i knjige "Trgni se! Poezija!", pozivaju vas da pogledate ragovore sa učesnicima festivala, pesnicima i prevodiocima koji se nalaze na zvaničnom You Tube kanalu Trećeg Trga - link >> Neki razgovori su već vođeni i ostalo je još dva programa za 06. i 08. mart. Zapisi o predhodnim razgovorima su sačuvanii i nalaze se takođe na zvaničnoj You Tube stranici festivala.

U DOMU KULTURE "STUDENTSKI GRAD" u četvrtak, 4. marta od 19.00 časova, u klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjatović” obeležava se 200 godina od rođenja FJODORA DOSTOJEVSKOG i gost NIKOLA MILJKOVIĆ predstaviće roman DVOJNIK. Dvojnik(rus. Dvoйnik) je drugi roman Dostojevskog, objavljen 1846. u časopisu Otadžbinski zapisi. Priča prati unutrašnju borbu glavnog lika, koji se neprestano susreće sa čovekom koji mu je fizički identičan ali samouveren i agresivan. Dvojnik počinje da preuzima kontrolu nad junakovim životom, pokušavajući da mu uništi ugled u društvu. U nemogućnosti da pobegne od njega, za glavnog junaka čak i najobičniji događaji poprimaju užasavajuće posledice, a on vrlo brzo dolazi do ivice nervnog sloma. Roman predstavlja vrstu psihološke studije podvojene ličnosti. 

U subotu, 6. marta od 11 časova u KROKODILovom Centru u okviru programa Eat&Talk #7: Švedska Ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin i pozorišnа rediteljkа Anjа Sušа razgovaraće o švedskoj književnosti, kulturi i svakodnevici sa Milicom Joksimović iz Udruženja KROKODIL. Istovremeno će biti predstavljeno stvaralaštvo tri značajne savremene švedske autorke čije su knjige prevedene i objavljene u Srbiji - Lene Andešon, Sare Stridsberg i Agnes Lidbek. Tokom događaja, publika će moći da se posluži specijalitetima s veganskog švedskog stola koje priprema Lars Ekberg, kuvar u Ambasadi Švedske u Srbiji. 

169. broj časopisa Kultura, koji je izašao iz štampe, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sadrži dve tematske celine: Kritičko mišljenje u digitalnom dobu – kultura, umetnost, mediji i Putevi menadžmenta u kulturi – obrazovanjem do profesije. Tematsku celinu Kritičko mišljenje u digitalnom dobu – kultura, umetnost, mediji priredile su prof. dr Milena Dragićević Šešić i prof. dr Mirjana Nikolić, koje u uvodnoj reči navode kako je „razvoj, eksplozija društvenih mreža u koje se sve ranije uključuje i najmlađa populacija, a posebno intenzivnost interakcije koja se zahteva na mrežama, postavila i nova obrazovna pitanja koja bi trebalo da se tiču najvećeg broja stanovnika.

Pred poštovaocima Nirvane, jednog od najvećih bendova svih vremena, i fanovima Kurta Kobejna, čoveka koji je obeležio muzičku industriju i modernu kulturu čitave planete, nalazi se knjiga Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi. Delo Denija Goldberga, Kobejnovog menadžera i bliskog prijatelja koji je sve vreme bio uz njega, upoznaće vas na jedinstven način sa životom i karijerom slavnog muzičara. Privatni život, kao i poslovni uspesi, vanserijski talenat, specifičan način rada i posvećenost muzici, intrigiraju fanove širom sveta ali i svrstavaju Kobejna među neprolazne umetnike čija zaostavština nastavlja da živi.

Pozivamo Vas u utorak, 02. marta u 19h u UK Parobrod na ciklus tribinu: Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi. Teme tribine biće su Uticaj medija na muzičku scenu od dvehiljaditih godina do danas & Važnost potkulturalnih praksi u savremenom društvu. Tribina Uticaj medija na muzičku scenu dvehiljaditih godina markiraće pitanja razvoja lokalne muzičke scene i istaći važnost programa radija Dvestadvojke. Sagovornik Miloš Georgijević Gera, voditelj na Dvestadvojci i član benda Mortal Kombat, napraviće osvrt na važnost praksi radija od ranih dvehiljaditih godina do danas, kroz zastupljenost potkulture u javnom diskursu.

U subotu 27. februara u 19.00, Instagram i Fejsbuk DKSG, u okviru programa PANONIJA KAO SUDBINA razgovor o stihovima Đorđa Balaševića. Gost je autor knjige POP KNJIŽEVNOST u izdanju DKSG - MUHAREM BAZDULJ. „Balašević se u masi svojih pjesama bavi nečim što bi stari Grci možda nazvali mimoilaženjem s Kairosom. Kairos je u Staroj Grčkoj bio bog pravog trenutka. Kod Balaševića vi uvijek imate neki lirski subjekt koji bi bio sretan da se nešto desilo u drugom trenutku od onog kada se desilo." - M. Bazdulj - Pop književnost.

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..