Sa zadovoljstvom vas pozivamo na promociju knjige Sovjetske kantate ruskog pesnika Sergeja Zavjalova, u petak 30. septembra od 19h u knjižari Trećeg Trga i Srebrnog drveta (Čumićevo sokače, lokal broj 13, Belgrade Design District). Učestvuju: Sergej Zavjalov (autor), Kornelija Ičin (prevoditeljka) i Dejan Matić (urednik). Sergej Aleksandrovič Zavjalov (1958, Puškin) — ruski pesnik i prevodilac, klasični filolog. Rodio se u porodici čiji koreni vode poreklo iz Mordovije. Prve pesme objavljuje u lenjingradskom samizdatu 1980-ih. U svom pesničkom izrazu odriče tradicionalni ruski silabotonski stih, negujući slobodni stih i pesmu u prozi.

Žiri za dodelu Nagrade DKSG za najbolju nefikcijsku knjigu  - Vladimir Gvozden (predsednik), Ana Petrov i Semezdin Mehmedinović - jednoglasno je odlučio da NAGRADU DKSG za 2021. dodeli DAVIDU ALBAHARIJU i ŽARKU RADAKOVIĆU za KNJIGU O FOTOGRAFIJI. Nagrada Doma kulture Studentski grad, koja se dodeljuje za najbolje delo nefikcijske proze objavljeno prvi put u Republici Srbiji prethodne godine, Dom kulture Studentski grad, dodeljuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Nagradu ćemo po četvrti put dodeliti u sredu 28. septembra u 19.00 u Klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjatović”. Da podsetimo, dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Ivan Čolović, Vlaho Bogišić i Alekasnadra Mančić.

U beogradskoj Kinoteci predstavljeni su prvi rezultati saradnje Beogradskog festivala igre, izdavačke kuće Mondadori iz Milana i italijanskog TV kanala Rai Fiction. U slavu ikone italijanskog baleta Karle Frači (1936-2021), u petak, 23. septembra, održana je promocija srpskog izdanja knjige “Korak po korak“ i prikazan film „Karla“.  A pošto je filmu prethodila knjiga, prvo se, u prepunoj sali, o njoj govorilo. Taj izuzetan događaj, sa pečatom Beogradskog festivala igre, otvorila je Aja Jung, koja je, uz kraće slovo o junakinji večeri, predstavila svoje goste i podsetila publiku da je velika umetnica svojevremeno bila i gost pomenutog festivala na čijem je čelu.

Veliki panel pod nazivom ,,Kultura i nacionalna trauma“ u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) održaće se u UTORAK, 27. septembra u 19 časova u Domu omladine Beograda (sala AMERIKANA). Ovo je prvi u nizu javnih panela koje će Zaprokul organizovati u narednom periodu , koji su namenjeni široj publici. Imajući u vidu značaj  teorijskog promišljanja nacionalnog identiteta predstavićemo ugledne autore iz različitih oblasti sa namerom da kroz razgovor osvetlimo kulturne refleksije naših kolektivnih trauma. Zavod za pruočavanje kulturnog razvitka, izdavač časopisa Kultura, pokreće javni dijalog o pitanju kulture i nacionalne traume, izuzetno važnoj temi za našu kulturu i kulturnu politiku koja je predstavljena u jednom od izdanja ovog  časopisa.

Promocija dokumentarne knjige Protivnarodni osmeh (Akademska knjiga, Novi Sad, 2021, preveo Arpad Vicko) dr Tibora Varadija održaće se u ponedeljak, 26. septembra od 19 časova u UK Parobrod. O ovim spisima iz porodične arhive, sa elementima memoara koji multietničku banatsku provinciju dovodi u vezu sa apsurdom Joneska i Beketa, osim Varadija, govoriće i dr Miodrag Jovanović, pisac, šef Katedre za teoriju, sociologiju i filozofiju prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz Katarinu Lazić, urednicu književno-tribinskog programa UK Parobrod. U okviru ove proze, pisac ocenjuje da je ''sud pozornica na kojoj nastupaju i partijski sekretari, provladini i antivladini intelektualci, istaknuti pojedinci iz sfere medija i milioneri, ali okretna pozornica, u kojoj se i mi računamo''.

Studentski kulturni centar Beograd (SKC) iorganizuje otvaranje VELIKE DOKUMENTARNE IZLOŽBE ANDRIJE MAUROVIĆA u redakciji zagrebačkog strip teoretičara i publiciste VELJKA KRULČIĆA na 19. MEĐUNARODNOM SALONU STRIPA SKC BEOGRAD,  u petak, 30. 09. 2022. u 19.00 časova u Galeriji SKC. Na otavaranju izložbe pod nazivom: Maurović, Stari Mačak, još jednom (ili - prvi put) u Beogradu?  govore: Veljko KRULČIĆ, Ljubomir KLJAKIĆ, Slobodan IVKOV. Najznačajniji segment programa 19. međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Vulkan izdavaštvo poziva sve ljubitelje pisane reči da prisustvuju promociji knjige Vakuum, prvog romana autorke Jovane Dišić, doprinesu ponudi Biblioteke Nikola Sikimić Maksim u Kučevu i obogate svoju biblioteku. Svi posetioci koji 29. septembra u 18 sati dođu u Tribinsku salu na prvom spratu Doma omladine (Makedonska 22) i donesu bilo koje dve knjige Vulkan izdavaštva dobiće roman Vakuum, a donete knjige biće poklonjene Biblioteci Nikola Sikimić Maksim u Kučevu, čiji je direktor autorka ovog romana.

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..