Pozivamo vas na osavremenjeno izdanje knjige Ekonomna policija, izdate 1862. godine Koste Cukića, pod nazivom "Ekonomska politika" koje će se održati u ponedeljak, 11. marta u 17 časova u Svečanoj sali (dekanat) Pravnog fakulteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, I sprat. Kosta Cukić (1826–1879) jedan je od najznačajnijih utemeljivača ekonomske nauke u Srbiji. Do njega, ekonomskim pitanjima bavili su se državni činovnici bez posebne stručne spreme i slobodnomisleći intelektualci. Cukić se vratio sa studija u Nemačkoj 1848. sa titulom doktora filozofije iz Hajdelberga. Ubrzo je napisao trotomni udžbenik  Državna ekonomija, prvi u Srbiji onog doba, pa je tako Srbija imala sreću da u razvoju ekonomske nauke preskoči dečje bolesti i odmah stane na solidan temelj.

Jan Fabr, multidisciplinarni umetnik iz Belgije koji uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene, će biti gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu u martu 2024. godine. Tom prilikom će biti promovisana i njegova knjiga „Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka“ u izdanju Instituta za umetničku igru. U periodu od 18. do 28. marta 2024. sa studentima svih nivoa studija Instituta za umetničku igru će raditi profesori Stela Hotlel i Konor Doerti koji su deo grupe za podučavanje Jan Fabra, Jan Fabre Teaching Group, koja obučava nove generacije izvođača. Promocija knjige Jan Fabra biće organizovana 27. marta 2024. godine u 12.00 časova u Svečanoj Sali Instituta, kada će mu biti uručeno i specijalno priznanje.

Promocija knjige "Žena koja zaustavlja satove" Kornelija Kvasa održaće se u utorak 27. februara, sa početkom u 18 časova, u Kolarčevoj zadužbini. Izdavačka kuća Akademska knjiga objavila je 2023. godine zbirku priča Kornelija Kvasa Žena koja zaustavlja satove. O knjizi će govoriti: Sonja Milovanović, književna kritičarka / Jelena Pilipović, Filološki fakultet / Kornelije Kvas, autor knjige. Čitalac zbirke Žena koja zaustavlja satove zaista će imati mnogo razloga da se oseti privilegovanim, jer će kao uzdarje za poverenje piscu dobiti priliku da zaroni u svet opojnog magijskog realizma u čijim će lavirintima na svakoj stranici, u svakoj rečenici otkrivati nove dokaze neprolazne moći priče i pripovedanja, moći govora. (…)

Pozivamo vas da prisustvujete Okruglom stolu o knjizi Samoupravljanje u izgradnji. Francuska levica i jugoslovenski model (1948–1981) Franka Žoržija, profesora savremene istorije na Univerzitetu Paris Saclay. Događaj će se održati u ponedeljak, 26. februara sa početkom u 16 časova na Pravnom fakultetu Univerziteta Union na Bulevaru maršala Tolbuhina 36, u Srednjoj sali na prvom spratu. Program Okruglog stola je priložen na francuskom i srpskom jeziku. Frank Žorži (Frank Georgi), profesor je savremene istorije na Univerzitetu Evry Paris-Saclay. Specijalizovao se za istoriju sindikalizma, društvenih pokreta i političke levice.

Promocija putopisa "Knjiga putovanja" autora profesora Branka Vasiljevića, će se održati 29. februara u 19h u Palati umetnosti Madlena, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 53. Najduži put do sebe vodi, kaže jedna antička mudrost. Dok jedni emigriraju u sopstvo, drugi putuju i svet posmatraju sa privilegovane osmatračnice. Autor ove knjige imao je priliku da upozna svet i pre nego što je postao „globalno selo”.  Ko dalje ide, dalje i stigne. „Ja sam put i istina i život”, kaza nam Isus.  Došli su putopisi, kao trenutak istine, kao osveživač vremena kada smo bili mlađi a svet mnogo mirnije i bolje mesto za život. Pesnik inspiraciju traži u mladosti, kao i mladi pisac u poznim godinama.

U sredu 21. februara u 19 časova, u SKC-u - velika sala, održaće se razgovor povodom knjige Duška Babića ZAVETI I PREISPITIVANJA. U knjizi ogleda „Zaveti i preispitivanja“ Duško Babić daje svoje viđenje identitetske vertikale srpske književnosti od njenih početaka do danas, posmatrajući saodnos zavetne i kritičke svesti u njenom trajanju. Ova istraživanja idu tragom nekoliko značajnih studija koje istražuju identitetska pitanja srpske književnosti, objavljenih poslednjih decenija, među kojima središnje mesto zauzimaju radovi Jovana Deretića, Petra Milosavljevića i Žarka Vidovića. Кao glavnu odrednicu osmovekovnog trajanja  srpske književnosti  autor vidi njenu usmerenost na istoriju i sudbinu narodne zajednice, u ključu zavetnog razumevanja čoveka, naroda, postojanja.

„Svim dobrim knjigama je zajedničko to da su događaji opisani u njima toliko stvarni da kada pročitate i poslednju stranicu imate osećaj da se sve što se desilo u knjizi desilo vama i sada vam pripada zauvek: i dobro i loše, ushićenje i tuga, bol, ljudi i mesta“, rekao je jednom prilikom Ernest Hemingvej, a Dan zaljubljenih i februar, poznat kao mesec ljubavi, pravi su povod da se na to podsetimo. Vulkan izdavaštvo vam preporučuje debitantsko delo britanske književnice Nataše Lan Razgovori o ljubavi, koje definitivno spada u ovu kategoriju odabrane literature.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..