Dvadeseti po redu Salon stripa u SКC-u će trajati od 28. septembra do 1. oktobra 2023, a programi se organizuju u svim prostorima SКC-a, računajući i Galeriju na Novom Beogradu. SVEČANA CEREMONIJA OTVARANJA JE upriličena za ČETVRTAК 28. septembra u 19.00. u velikoj sali SKC-a. Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti koji organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Salon je najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji, i jedna od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.

Izdavačka kuća Booka krajem maja objavila je nesvakidašnji roman „Mladenka kostonoga“ zadarskog pisca Želimira Periša. Želimir Periš, autor najbolje hrvatske knjige 2020.godine nagrađene T-Portalovom nagradom i Kočićevim perom stiže u Beograd i Novi Sad.  “Mladenka kostonoga” je i u Srbiji u međuvremenu dobila kultni status i stigla do 3000 prodatih primeraka i od strane mnogih domaćih kritičara i bookblogera proglašena je najboljom knjigom koja je objavljena u Srbiji u protekloj godini. Domaća publika imati priliku da uživo vidi i čuje autora, prvo u Beogradu u ponedeljak 25.9 u knjižari Bookastore (Cara Dušana 68) sa početkom u 19h, a zatim i u Novom Sadu na Prosefestu u petak 29.9. sa početkom u 20h.

Erik Vijar (Éric Vuillard) na poziv 17. Međunarodnog festivala proze – Prosefesta, Akademske knjige i Francuskog instituta će gostovati u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Beogradu od 25. septembra do 29. septembra 2023. U Kulturnom centru Novog Sada (Tribina mladih) 26. septembra (utorak) u 19 časova održaće se književno veče. Erika Vijara publici će predstaviti pisac Dragan Velikić. U programu će učestvovati učenici Karlovačke gimnazije. U sredu, 27. septembra u 12 časova u Karlovačkoj gimnaziji, Erik Vijar će o svom opusu razgovarati sa najboljim gimnazijalcima. U četvrtak, 28. septembra u 19 časova u Francuskom institutu u Beogradu, njegova dela će biti predstavljena beogradskoj publici. Sa Erikom Vijarom će razgovarati pisac Vule Žurić. 

Akademska knjiga i Novosadski književni festival „Razgovori o ljubavi prema čitanju" pozivaju vas na promociju knjige OSMEH I OSTALA ČUDA Milana Belegišanina (Akademska knjiga, 2023) koja će se održati u utorak, 19. septembrа u 19 časova na brodu Zeppelin, Novi Sad, Kej žrtava racije bb. O knjizi će govoriti: prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović, Bora Babić, direktorka Akademske knjige, Đorđe Randelj, urednik Festivala i autor. Ima u pripovedanju, ali i ukupnom stvaralaštvu Milana Belegišanina, dubokog, istinskog saosećanja za ljudska iskušenja i stranputice kakvo donosi istinska životna zrelost čoveka i stvaraoca, ali, istovremeno, njih prožima duboka, dečja želja za harmonizacijom strašnog sveta odraslih.

Koliku cenu biste platili za istinsku slobodu? System Comics, izdavačka kuća iz Beograda konačno je objavila i drugi nastavak stripa BRZRKR, čiji je kreator i koscenarista glumac Kijanu Rivs (Keanu Reeves). Posle rapsrodatog prvog broja “Rat bez kraja, čovek bez granica”, nastavak donosi nove avanture glavnog junaka, koji je polusmrtnik, polubog, proklet nasiljem i njime vođen. Čovek poznat samo kao B počinje iznova da luta svetom. Nakon što je izdržao nekoliko eksperimenata i misija, B-ovo sećanje na svoje poreklo najzad će biti obnovljeno. Ali šta ovo otkriće znači za njegovu budućnost? Da li je B najzad pronašao istinsku slobodu? Možda, ali kada je vlada SAD-a uopšte pustila nekoga iz svojih kandži da ode?

Vulkan izdavaštvo je nedavno publici u Srbiji predstavilo roman Zavera violina Brendana Slokama. Ovaj napeti triler, inače svoj debitantski roman, Slokam je počeo da piše tokom pandemije i izolacije 2020. godine, a dve godine kasnije proglašen je najboljom knjigom u izboru uticajnog Književnog kluba jednog od najpopularnijih TV šou programa u Americi Dobro jutro, Ameriko. Ono što ovom izuzetnom romanu daje dodatnu vrednost je činjenica da Slokam na stranice svoje knjige unosi autobiografske elemente. Muzičar i učitelj muzike, Slokam je diplomirao na muzičkoj akademiji, na Univerzitetu Severna Karolina, i to na odseku violina.

Vikimedija Srbije raspisuje konkurs za realizaciju i finansiranje volonterskih projekata u domenima obrazovanja, saradnje sa institucijama kulture, povećanje raznolikosti, volontiranja, aktiviranja Vikipedijinih sestrinskih projekata i ostvarivanje regionalne saradnje u okviru Vikimedijinih afilijacija. Кonkurs traje do 4. oktobra 2023. i otvoren je za sve pojedince, predstavnike organizacija, institucija kulture i obrazovanja. Vikimedija Srbije je neprofitna, nevladina organizacija koja radi na oslobađanju i digitalizaciji kulturno-istorijskih sadržaja, sakupljanju fotografija i drugog multimedijalnog sadržaja i promovisanju ideje o sakupljanju i deljenju slobodnog znanja.

<<  Septembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
 

Putopisi, Intervjui..