* Puls gradske vreve

IZLAZAK.COM zaplovio je internet kosmosom sredinom 2002. godine. Izgled sajta se u međuvremenu menjao. Početni kredo ni-je: Najaviti sve to se u gradu dešava... zujati i hvatati beleške... meriti puls gradske vreve. 

Dve godine kasnije časopis PC Press uvrstiće nas među 50 najboljih domaćih sajtova. "...pruža obilje korisnih informacija koje će vam olakšati izbor mesta za izlazak... Tu možete izabrati kafe ili restoran, saznati gde se održavaju žurke ili koncerti, pogledati biskopski repertoar... ", pisalo je, pored ostalog, u superlativnom obrazloženju urednika PC Pressa.

Bili smo prvi, jedno vreme i jedini, beogradski sajt specijalizovan za "gradsku vrevu". Vremenom smo dobili brojnu konkurenciju. Na naše zadovoljstvo. Bilo bi dosadno da smo sami - željni smo nadigravanja. Pogotovo što se igra na otvorenoj sceni. Za publiku. I što bi konačan rezultat trebalo da bude najpozitivniji za Beograđane... i Beograd.


Jer, posle Beorame osamdesetih godina, Beograd, cini se, nikad nije dobio (ili imao u kontinuitetu) medij sposoban da "uhvati" i artikuliše njegov zagonetni duh. Medij koji bi bio obimna "baza podataka", ali i pouzdani vodič kroz lavirinte gradskog života.

I kad se bave (Beo)gradom, konvencionalni mediji zaokupljeni su političkim, komunalnim, estradnim... Rezultat nije samo hronični deficit relevantnih gradskih vesti, vec i tužna činjenica da je grad "koji je nekada bacao svetla daleko" ostao pod fenjerima i svećama.

Internet, srećom, pruža mogućnost da se ta ogromna medijska provalija bar donekle popuni. To je naša ambicija. Nemamo misionarske pretenzije, hoćemo samo da pokušamo da Beogradu pružimo onakav "servis" kakav Strendžer (www.thestranger.com) pruža Sijetlu, Vilidž vojs (www.villagevoice.com) Njujorku...ili (da ne idemo tako daleko) Peštiešt Budimpešti. 

U tom smislu, narednih nedelja i meseci, pored novog izgleda sajta IZLAZAK.COM, možete da očekujete dosta novih rubrika, sadržaja, saradnika... Sajt ce biti informativno konsolidovan - trudićemo se da pokrijemo što više dogadaja - ali želimo da idemo i dalje od puke informacije. 

Da budemo glas uljudnog i finog Beograda koji je u "konvencionalnim" medijima skoro neprimetan. Da pratimo popularno, što privlači pažnju široke publike, ali da idemo i u susret interesovanja onih malobrojnijih "posvećenika" koji su dragocenost svakog kosmopolitskog grada. Da pronalazimo i afirmišemo i tako damo svoj skromni doprinos stvaranju jedne nove, AUTENTIČNE, gradske scene, otvorene za vetrove novog vremena koji duvaju s raznih strana, ali i dovoljno svoje, pošto mi ne živimo ni na Madagaskaru, ni u Londonu, već u Beogradu.

Trenutno ne možemo da se oslonimo na logistiku kakvu imaju "veliki" mediji, ali smatramo da to, u ovakvom kontekstu kakav je naš, može da bude i prednost. Naš tim je mali i kompaktan. U stvari, tek se stvara, ali po sasvim drugim kriterijumima od onih koji vladaju u većini domaćih medija. Možda je to put kojim se u našoj sredini još uvek "ređe ide", ali nas partnerstva koja smo uspostavili sa imenima kao što su Mentos, Tuborg, Cocta, HP, Jacobs, Avon... uveravaju da smo izabrali dobar pravac.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, naprotiv, želimo da sajt IZLAZAK.COM postane u pravom smislu interaktivan. Znači, od posetilaca očekujemo da i sami učestvuju u kreiranju sadržaja sajta - komentarima, sugestijama, informacijama iz prve ruke...

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..