Portal filmske kritike Filmoskopija, koji radi pod pokroviteljstvom FIlmskog centra Srbije, objavio je poziv za nove saradnike. Poziv je otvoren za sve one koji se interesuju za film, čitaju tekstove o filmu i prate savremenu domaću i stranu filmsku produkciju, zainteresovani su za pisanje o filmu i otvoreni da uče i napreduju kroz učestovovanje u redakcijskom radu. Rok za prijavljivanje je 20. jun. 2023. godine. Pozicija saradnika u redakciji podrazumeva pisanje svih formi tekstova (kritika, ogled, esej i intervju) o prevashodno domaćem i regionalnom, ali i drugim filmovima svih rodova i vrsta. Od kandidata se očekuje odgovornost, ažurnost, posvećenost radu u redakciji, kao i poštovanje rokova za dostavljanje tekstova. Prednost će imati kandidati koji su studenti ili tek svršeni studenti.

U utorak, 30. maja 2023. godine biće održan panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“. Panelisti i publika će se okupiti u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Beogradu (Uzun Mirkova 1, Beograd) u 11 časova kako bi razmotrili ključna pitanja i izazove sa kojima se danas susreće srpska filmska industrija. Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ organizuje Mreža kinoprikazivača Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, a sa ciljem okupljanja predstavnika relevantnih institucija, ustanova i udruženja u oblasti kinematografije i filmske industrije, producenata, distributera i prikazivača.

Planirano je da se jubilarni, peti po redu  Somborski filmski festival održi od 11. do 14. jula 2023. godine u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor. Tradicionalno, ulaz na sve projekcije je slobodan, a festivalu će prethoditi predfestivalske aktivnosti namenjene deci i mladima. Pod sloganom "Za one koji dolaze" festival ima za cilj da se pored filmova i mladih autora predstave i  uspešni mladi ljudi Sombora. U planu je da Peti Somborski filmski festival otvori debitantski film rediteljke Nine Ognjanović "Ovuda će proći put".

U utorak, 23. maja, na Filmskom festivalu u Kanu, mreža sedam vodećih evropskih festivala dokumentarnog filma, objavila je listu filmova nominovanih za prestižnu, godišnju nagradu Doc Alliance Award 2023 tokom Doc Day-a. Programeri i umetnički direktori festivala Doc Alliance, od 2008, svake godine za nagradu nominuju po jedan kratki i jedan dugometražni dokumentarni film. Među 16 filmova nominovanih za ovogodišnju nagradu nalaze se i dva filma iz Srbije  – dugometražni hibridni film „Kristina", Nikole Spasića, koji je predložen od strane festivala FIDMarseille i „Prilagođeni", Dejana Petrovića koji je nominovan za najbolji kratki dokumentarac na predlog umetničkog direktora Dokufesta. 

Ravno selo, Međunarodni festival prvog ili drugog filma biće održan ove godine od 22. do 25. juna. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja međunarodni festival za reditelje prvog ili drugog filma. Tradicionalno, već šestu godinu za redom, Ravno Selo Film Festival će imati glavni program, kao i studentski program, i naravno nastavlja sa selekcijom „Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu. Gost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumetnarni program zadužen Igor Toholj. Prema rečima osnivača festivala Lazara Ristovskog došlo je vreme kada je neophodnost postojanja domova kulture sve očiglednija.

U četvrtak, 25. maja od 19 časova Anime night biće održan u svim Cineplexx bioskopima. Ulaznice su u prodaji na blagajnama bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS. Anime govori o tinejdžerki Suzume koja slučajno otvori neobična vrata koja se nalaze u zaboravljenom parku blizu svog grada Kiušua. Ubrzo nakon toga, Suzume počinje da primećuje neobične prizore pre nego što grad pogodi manji zemljotres. Nakon što se vratila do mesta gde je otvorila vrata, Suzume upoznaje misterioznog mladića, člana Čuvara, čiji je zadatak da putuje po Japanu i čuva portale koji vode u svet iza vrata.

<<  Maj 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..