Nakon dvogodišnje pauze, No Sleep, i dalje zvanično Najbolji novi evropski festival, vraća se u Beograd, i to sa čak dva izdanja u 2022. godini! Ovaj festival u produkciji EXIT tima i uz podršku kultnog domaćeg brenda Guarana, svoj „festivalski oskar“ osvojio je početkom 2020. godine na dodeli prestižnih Evropskih festivalskih nagrada, ali zbog pandemije nije bilo prilike da se taj uspeh i obeleži. Upravo zbog toga će iduće godine, pored redovnog termina u novembru, biti održano i dodatno, slavljeničko izdanje 8. i 9. aprila 2022. Lokacija ostaje Luka Beograd, ali ovog puta u novom, još većem i spektakularnijem hangaru Matrez, čija brutalistička arhitektura oduzima dah već na prvi pogled!

Kada je delovalo da nema izlaza, ponovo smo pronašli EXIT. Uspeli smo i ove godine da budemo zajedno i osećamo se slobodno i sigurno. Pokazali smo celom svetu da ćemo naći način da se zagrlimo bez obzira na sve. Izgradili smo četiri oaze, četiri festivala. Zato će u 2022. naša ideja vodilja biti: „Zajedno. Zauvek!“, ta potreba snažno utkana u našim genima.

Nick Cave i njegov dugogodišnji saradnik, član benda The Bad Seeds Warren Ellis objavili su pesmu We Are Not Alone, kao najavu albuma koji spremaju za francuski dokumentarni film o prirodi La Panthere des Neiges (Snežni leopard). Cave i Ellis zajedno stvaraju muziku za filmove još od 2005. godine, a Ellis kaže da mu je rad na ovom projektu jedno od omiljenih iskustava ikada. Nick Cave i njegovi The Bad Seeds prvi su hedlajneri EXIT festivala 2022 – na Petrovaradinsku tvrđavu stižu 8. jula. Nick Cave & Warren Ellis - We Are Not Alone (La Panthère des Neiges). Warren Ellis je izjavio da u ovom dokumentarnom filmu „postoji nešto što vas privlači" i da misli da su napravili „jedan od najlepših filmova na kojima su do sada radili". Album za dokumentarac La Panthere des Neiges biće objavljen 17. decembra za izdavačku kuću Invada.

Exitova No Sleep Novi Sad bina jedna je od fenomena svetske muzičke scene. Pažljivom višegodišnjom selekcijom najuzbudljivijih novih imena alternativne struje elektronske muzike, kao i saradnjom s brojnim klubovima iz svetskih metropola, pozicionirala se kao jedna od najprogresivnijih scena kompletne jugoistočne Europe. Kompletna No Sleep muzička platforma, nastala uz podršku kultnog domaćeg brenda Guarana, u međuvremenu je izrasla u samostalni festival u Beogradu, koji je već nakon prva dva izdanja proglašen za Najbolji novi festival u Evropi, na dodeli Evropskih festivalskih nagrada 2020. godine.

Jedan od hedlajnera EXIT festivala 2022. i utemeljivač high tech minimal techna Boris Brejcha objavio je na dan svog rođendana novi album „Never Stop Dancing“, za izdavačku kuću Ultra Music. Deseto studijsko izdanje ovog svetski poznatog producenta čini 12 numera, kojima preovladava techno i Brejchi svojstven high tech minimal. Tokom prethodnih nekoliko meseci Brejcha je objavio pet singlova sa ovog albuma - „Spicy“, „House Music“, „Take A Ride“, „Twisted Reality“ i „Never Stop Dancing“.

Ovogodišnji Panonia Dry Sea festival održava se 3. decembra u Fabrici SKCNS-a. Ideja vodilja ovog festivala je popularizacija i promocija stoner rock i sludge rock zvuka, a ove godina nastupiće bendovi „Direct drive“, „Hill“, „Madvro“ i „Remedy“. Cena ulaznice je 500 dinara i moći će da se kupi na dan koncerta, na biletarnici Fabrike. Koncert počinje u 19 časova, a završava se u 22 časa. „Direct drive“ je bend osnovan 2011. godine čiji članovi su rasejani po banatskim selima. Od osnivanja je imao cilj da na scenu vrati zvuk grandža i alternativnog metala.

EXIT je objavio zvanični aftermovie svog jubilarnog 20. izdanja, održanog u julu, koje će ostati zapamćeno kao prvo veliko svetsko festivalsko okupljanje od početka pandemije. U skoro četiri minuta Exitovog filma stalo je mnogo emocija i uspomena na festival koji su mnogi svetski mediji nazvali istorijskim i na kojem su brojne velike zvezde nastupile prvi put nakon dugih 18 meseci pauze. Ovaj aftermovie je ujedno i najava lansiranja kampanje za EXIT festival 2022. Naredno izdanje na Petrovaradinsku tvrđavu stiže od 7. do 10. jula, a već su najavljena prva dva hedlajnera - Nick Cave & The Bad Seeds i Boris Brejcha.

Poznati datumi i prvi učesnici drugog izdanja Ada Divine Awakening festivala, objavljen aftermovie za 2021. godinu! Naredno izdanje prvog festivala svesnosti i intimnosti na ovim prostorima – Ada Divine Awakening – biće održano od 13. do 18. septembra 2022. godine u Crnoj Gori. Uspomene na prvi ADA festival, održan sredinom septembra, i dalje su snažne, a sumirane su u kratkom filmu koji je dočarao nesvakidašnje šestodnevno iskustvo na predivnom ostrvu.

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne