Grupa Naked već 18 godina sa uspehom gradi autentičku umetničku karijeru u Srbiji i inostranstvu, ističući se kao jedan od najatraktivnijih regionalnih predstavnika world music žanra. Sa ljubiteljima svoje muzike, prijateljima i poštovaocima, 8. marta u Domu omladine Beograda Naked će proslaviti punoletstvo, uz svojevrsnu rekapitulacije bogatog opusa i sa mnogo specijalnih gostiju. Ulaznice po ceni od 1500 RSD su u prodaji putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Sastav Naked čine naši poznati muzičari, svi odreda virtuozi na svojim instrumentima: Branislav Radojković (bas-gitara), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina), Rastko Uzunović (klarinet, tenor-saksofon) i Đorđe Kujundžić (bariton saksofon). Originalan zvuk ovog kvinteta čine elementi balkanskih muzičkih tradicija, sa primesom mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih uticaja, u sinergiji sa osobenostima džez, fank, rok, fri muzike i mnogo improvizacije. U susret rođendanskom koncertu, 8. marta u Amerikani DOB, porazgovarali smo sa Goranom Miloševićem i Branislavom Radojkovićem.

Kako se osećate kao punoletan bend?

Goran Milošević: Osećaj je kao da se tek sada otvaraju vrata koja nismo mogli da dohvatimo, jer smo bili mali... Drugi osećaj je srce prepuno ljubavi, prizora, ljudi koje srećemo i koje smo sreli za sve ove godine, koncerata... I sreća, neizmerna sreća i zahvalnost nama samima, pre svega, na istrajnosti, a onda svima ostalima, prijateljima, profesionalcima i ljudima iz posla, na prepoznavanju naše ideje i muzike.

Kako teku pripreme za slavljenički koncert u Domu omladine Beograda?

Goran Milošević: Vredno radimo u studiju, svakog dana snimamo, probamo... Pripremamo još jedan album, koji izlazi uskoro, na kome vredno radimo, miksamo, snimamo, pripremamo program nastupa, organizujemo goste – dolaze nam prijatelji iz raznih delova Evrope. Nekako je sve specijalno i posebno u ovom trenutku.

Vaša muzika je autentičan spoj mnogih elemenata – od džeza i fanka, preko roka do balkanskih (i drugih) muzičkih tradicija. Veoma su vam važni emocija i improvizacija, a svoju poetiku nazivate "srećnom tugom". Kako vi sami doživljavate "Naked zvuk", šta vam je najvažnije, od čega krećete kada stvarate novu kompoziciju?

Goran Milošević: Inspiracija je na svakom našem koraku, oko nas, ovde gde živimo, na putovanjima, u susretima, trenucima... Uglavnom krećemo iz neke ideje koja počinje od melodije ili bas linije, oko koje nastavljamo da "igramo" svi, muzički, naravno... a ponekad i bukvalno 🙂 Neki ritam jurimo, probamo, pa odjednom sve klikne. Imamo neverovatne muzičare u bendu i sa lakoćom se krećemo kroz stilove, atmosfere, ritmove...

Jedan ste od domaćih sastava koji je ostvario izvanrednu međunarodnu karijeru. Koliko je bilo teško na tom putu – i u pogledu proboja na inostranoj sceni i u pogledu autentičnosti? Šta je ono što, po vašem mišljenju, najpre osvaja publiku koja vas prvi put čuje?

Goran Milošević: Proboj na inostranu scenu je išao postepeno, ali stabilno, jer smo se stalno kretali i još uvek se krećemo, po šoukejs programima, festivallima, muzičkim konferencijama... da bismo na kraju i sami bili pozvani da budemo govornici. Sve to samo za sebe pokazuje naš napredak u svetu muzike, posebno na world music sceni.
Mislim da publiku prvo osvaja zvuk koji dolazi od nas. Onda osećaju ludu energiju i muziku koju ne mogu da objasne "na prvu", ali ih zaokuplja i intrigira. Posle kratkog vremena postaju fanovi do kraja života 🙂

Šta je ono što smatrate najvećim uspehom za ovih 18 godina karijere benda, a šta su još uvek neostvarene želje i ciljevi?

Branislav Radojković: Najveći uspeh je što sve ove godine živimo svoj san i što smo ostavili za večnost neko dobro delo. Želje svakako postoje, ali ne postavljamo velike ciljeve i nemamo velika očekivanja. Beskompromisno i posvećeno radimo i puštamo život da nas nosi.

Kada možemo očekivati novi album?

Branislav Radojković: Trenutno je u završnoj fazi album koji smo snimili sa mađarskom pevačicom Monikom Lakatoš i njenim triom. To izdanje se očekuje polovinom tekuće godine. Od poslednjeg izdanja se nakupilo dosta materijala, pa se nosimo mišlju da sledeće godine izađe i dupli album.

Kako će izgledati nastup 8. marta u Domu omladine?

Branislav Radojković: Nama će sigurno biti jako emotivno, a to je znak da ćemo iscediti poslednji atom iz sebe i dati ga publici. Na bini pored nas petorice, zasviraće i naši dugogodišnji prijatelji i saradnici. Biće to jedno dvočasovno plemensko okupljanje.

Zašto publika ne sme da propusti ovaj koncert?

Branislav Radojković: Ovo je lepa prilika da se naš sastav čuje na velikoj bini sa dobrim ozvučenjem. Inspirisani smo i uvežbani, biće dosta dobre muzike, ljubavi i Naked energije. Dobrodošli!

izvor. DOB

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..