Vokalno infantilni sastav Karne objavio je album 'Diktatura amatera' za Croatia Records. Karne čine poznata lica kao što su pisac i autor humoristične serije 'Lud, zbunjen, normalan'.

 

Feđa Isović (akustična gitara), glumac Goran Navojec (saksofon, back vokal), glumac Miraj Grbić (vokal), doktor Ervin Buševac Shirley (gitara), doktor Alen Pilav (klavijature), muzičar i režiser Nihad Vranić (bas), muzičar Igor Žolkević (bubanj) i muzičar i osnivač benda Bombaj Štampa Nedim Babović (gitara, logistika). Nakon sloma sistema socijalističkog samoupravljanja, a koji karakterizira razbijanje modernih institucija besklasnog društva i oblikovanja novih nacionalnih oligarhija, nastaje društveno uređenje poznato kao Diktatura amatera', objasnili su momci iz benda odakle ime albumu.

 

Bend Karne osnovan je u januaru 2010. godine iz potrebe članova benda da se neartikulisano oglase po svim nevažnim pitanjima. Već po samom osnivanju benda, donesen je i statut koji je precizno definisao ponašanje članova Karna. Jedno od tih pravila, ono koje kaže da “za prijem u Karne kandidat mora ispunjavati najmanje dve karakteristike: ne sme da zna da svira i mora da konzumira alkohol tokom proba i svirki” je u mnogome doprinelo definisanju prepoznatljivog zvuka koji karakterizira njihovu svirku.

 

Prvi singl za hrvatsko tržište bio je 'Nema gej parade' koji je pušten dan pre Povorke ponosa u Splitu 2012. godine, pesma koja opisuje način i problematiku održavanja Povorke ponosa u svim gradovima na teritoriji ex Yu. Ali mnogi radio urednici su odbili da puštati pesmu zbog eksplicitnih reči i konteksta.

 

Drugi singl 'Pokušavam da shvatim jazz' duhoviti je jazzy singl u kome se ceo bend trudi da shvatiti džez, ali im to ne polazi za rukom. Oba singla imaju i spotove. Album podseća na rane radove fantastične sarajevske scene 'new primitivs' koja je duhovitim i britkim tekstovima i rok svirkom analizirala društveno stanje. Nažalost ni nakon 30-tak godina stanje se nije promenilo pa bendu nije bilo teško da u 13 pesama na albumu 'Diktatura amatera' duhovito otpeva današnjicu u svim ex Yu državama.

 

Treći singl 'Bićeš na televiziji', koja je ujedno i otvarajuća pesma na albumu, posprdno govori o 'hvatanju' svojih 5 minuta slave sa zanimljivim stihovima 'Bićeš na televiziji, bićeš na malom ekranu, gledaće te preko televizije, javi tetki, komšiji, jaranu'.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..