Gustafi su proteklog vikenda predstavili još dvije pjesme sa svog novog albuma 'Kanibalkanska'. Na portalu Jutarnji.hr mogu se čuti singlice odnosno pjesme 'Jeno jutro' i 'Funerali'. "Načelno je 'Jedno jutro' obična ljubavna pjesma, pjeva o tugi jutra - kad se probudiš, a nje više nema i znaš da se neće više nikad vratiti. 

 

A opet svijet ide dalje zajedno s tom gomilom tuge i jedino što ti preostaje je lagano udahnuti zrak novog dana i krenuti dalje, pa čak i kad ne vidiš razlog daljnjeg postojanja.Sve će doći na svoje. Vjerujem da će se puno ljudi pronaći u njoj. Glazbeno i ona ima dosta utjecaja cumbie, reggae, klasične balade, nekakav fussion, gustafovska maneštra. Siguran sam da će se rado slušati, posebno ujutro, hahaha! - pojasnio je Edi Maružin. 

 

O pjesmi 'Funerali' pak Edi kaže: "Za mene osobno jedan od masterpieceova ovog albuma, pjesma koja govori o sprovodima na drugačiji način, ne kao nekakvoj tuzi, već ohrabrenju za daljnji život. Napisana iz nekakvog vlastitog iskustva, sa svakog sprovoda se vraćam jači, snažniji, s novom voljom za životom, svjestan prolaznosti svega, neminovnosti smrti i kotača postojanja. Ne plačimo za mrtvima, jer time pokazujemo da ne razumijemo kamo su otišli. Pisana je ustvari iz dva kuta gledanja, jednog iz kojeg gleda nezainteresirani promatrač pogrebne povorke iz obližnje oštarije, drugi iz kolone koja prati mrtvaca, ali iz istog razumijevanja procesa umiranja. Glazbeno je nekakav kabaretsko-plesni kolaž, tempa pogrebnog marša, ritma zahrđalih pogrebnih kolica s već pomalo spljoštenim elipsastim kotačima, ritma koji se kotrlja i urušava sam u sebe. Pjesma koja oslobađa."

Podsjećamo, Gustafi su u suradnji sa svojim starim prijateljem i suradnikom, redateljem Radislavom Jovanovim Gonzom snimili video uradak za naslovni singl 'Kanibalkanska'. Spot se snimao u istrarskom podzemlju, ali ne onom kriminalnom, već speleološkom, odnosno u pećinama Istre, preciznije kanfanarskom Kašteljiru. Uvijek u prepoznatljivom veselom, zabavnom ozračju Gustafi će jesti jedan dugoga do istrebljenja vraćajući se na kratko kanibalizmu, prahistorijskom balkanstvu i pra-ska-u. Poanta video spota je kako sami kažu: "treba jesti, piti, veseliti se radu svome i činiti dobro za života svoga, jer se inače vraćamo u pećine i kanibalizmu".

 

Nekoliko dana nakon 'Kanibalkanske' Gustafi su snimili i video spot za pjesmu 'Funerali' pod redateljskom palicom austrijanke Ire Tomić te njenih suradnika Sebastiana Lagera i Floriana Raidta. Ira je inače "naše gore list" i to je prvi put da Gustafi surađuju s nekim van tandema Gonzo - Mauricio Ferlin.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..