eyot2U četvrtak 22. novembra 2012, u prepunoj sali švedskog Instituta u Parizu, kao predstavnik Kulturnog centra Srbije na Jazzycolorsu, džez festivalu stranih Kulturnih centara u Parizu, nastupila je grupa Eyot iz Niša.

 

Na jednoipočasovnom koncertu i uz ovacije publike, predstavljene su kompozicije sa najnovijeg albuma "Drfters" koji će se pojaviti početkom 2013. godine i koji grupa Eyot izdaje za nemačku izdavačku kuću Neuklang Records.Takodje su predstavljene i kompozicije sa albuma Horizon koji je prošle godine proglašen za najbolji džez album u Srbiji. Grupa Eyot se upravo vratila sa azijske turneje u okviru koje je nastupala u nekoliko gradova i festivala u Kini, kao i na festivalu u Dubaiju. Koncertu u švedskom Institutu u Parizu prisustvovao je veliki broj novinara specijalizovanih medija koji su sa oduševljenjem ispratili energični Eyot, opčinjeni energijom, kvalitetom i vrhunskim scenskim nastupom ovog mladog niškog sastava.

 

Festival Jazzycolors ove godine okuplja 17 stranih Kulturnih centara i instituta i cilj mu je predstavljanje najboljih džez ansambala kao i promocija samih Kulturnih centara i njihovih redovnih programa. Manifestacija postoji od 2003. godine a Kulturni Centar Srbije je jedan od osnivača iste kao i Foruma stranih kulturnih Centara (FICEP), organizacije koja okuplja svih 46 stranih kulturnih centara u Parizu (www.ficep.info). Jedan od principa festivala je i da se koncerti održavaju u samim Kulturnim centrima te da se preko razmene učesnika festivala u isto vreme razmenjuje i publika i tako skreće pažnja na ostale mesečne i godišnje programe i aktivnosti Centara.

 

Festival traje do 30. novembra a svečano ga je otvorio poznati srpski pijanista Bojan Zulfikarpašić - Bojan Z, 6. novembra u sali Gete instituta u Parizu. Bojan Z je od 2008. godine i zaštitno lice ove medjunarodne manifestacije za čiju je kordinaciju zadužen Kulturni centar Srbije u Parizu.

Više informacija na www.jazzycolors.net


Gostovanje grupe Eyot omogućilo je Ministratsvo kulture Republike Srbije u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Video snimak : http://www.youtube.com/watch?v=IEqQBQvionw&feature=youtu.be
Fotografije: http://www.flickr.com/photos/jazzycolors/sets/

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..