b2bojcinskiglasiKulturno-umjetničko društvo "Bašćinski glasi" deseti je puta organizator istoimene tradicionalne klapske smotre prepoznate od Grada Rijeke, matične Županije i Ministarstva kulture, koja već dvadesetu godinu za redom u Rijeci ugošćuje desetak najboljih hrvatskih klapa i vokalnih skupina.

 

Jubilarni „XX. Bašćinski glasi“ ugošćuju renomirane klape, redom osvajače najsjajnijih odličja na klapskim festivalima (Cambi-Kaštel Kambelovac, Grdelin-Zagreb, Nostalgija-Zagreb, Pinguentum-Buzet, Ventula-Split, Podvorje-Kaštel Šućurac, Kastav(m), Cesarica(ž)-Zagreb, posebno za ovu prigodu okupiti će se klapa Crikvenica (m) ), a održati će se 24. studenog 2012. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 19:30.

 

Voditelj: Joso Krmpotić

• Organizator : KUD „ Bašćinski glasi“
• Generalni pokrovitelj : Zagrebačka banka
• Medijski pokrovitelji : Novi list, Radio Rijeka
• Pokrovitelji : HDS ZAMP, HUZIP, HGU, Ministarstvo kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija
• Donatori : Vinarija Gospoja, Cvjećarnica Ružmarin, Restoran Fortunal, Caffe bar Gradina, Velpro, Jamnica, Mesnica Frank, Zagrebačka pivovara, ITT Rijeka


Susret klapa „Bašćinski glasi“ jedina od rijetkih klapskih manifestacija uz Omiški festival koja je održala tradiciju dugu, sada već 20 godina, te se s ponosom identificira kao program očuvanja hrvatske kulturne i glazbene baštine čiju su vrijednost od samog početka prepoznali Grad Rijeka, matična Županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ali i brojne klape koje nastup na ovom susretu smatraju prestižem u koncu sezone. Da je riječ o zaista posebnoj manifestaciji koja baštini hrvatski identitet dokazuje i činjenica da sve klape koje nastupaju svoj repertoar izvode a capella (bez pratnje instrumenata), a takav način pjevanja u Dalmaciji i u hrvatskim mjestima uz more seže još u 15. ili 16. stoljeće.

 

Naime, klapsko pjevanje danas je najrašireniji i najpopularniji oblik folklorne glazbe na području Dalmacije, Hrvatskog primorja i Istre. Tradicionalno klapsko pjevanje ima dvije odlike, ono je višeglasno i „a capella“ – izvodi se bez pratnje instrumenata.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..