Jurij-Revic-fotoNEDELJA, 25. DECEMBAR 2011. GODINE U 20h
VELIKA SALA KOLARČEVE ZADUŽBINE




“Ima samo 20 godina, a već ga smatraju mladim Paganinijem" - Radio Uno

Mlada zvezda svetske muzičke scene godinama oduševljava publiku i kritiku u svim prestižnim koncertnim salama, a pored pobeda na svim najznačajnijim takmičenjima, Jurij je i dobitnik Ordena za veliki doprinos pronošenju slave Rusije.

Posle izuzetno uspešnih koncerata u njujorškom Karnegi Holu, Glenn Gould studiju u Torontu, bečkom Musikvereinu, Moskovskom konzervatorijumu... red je došao i na Beograd i Kolarac.


Ovo će biti premijerno Jurijevo predstavljanje našoj publici, za koju je pripremio atraktivan program koji čine popularne kompozicije Paganinija, Baha, Čajkovskog, Rahmanjinova, Ravela, Pjacole, Sarasatea i Pergolezija.

Klavirski saradnik Jurija Reviča biće jedan od najtalentovanijim mladih poljskih pijanista, PJOTR KOŠČIK.

Deo prihoda od prodatih ulaznica za koncert, biće doniran Muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ u Kosovskoj Mitrovici, koja i pored izuzetno teških uslova u kojima radi od 1999. godine, okuplja više od 250 učenika. Karte se po ceni od 400, 500 i 600 dinara prodaju na biletarnici Kolarca.

Pokrovitelji: Ambasada Ruske Federacije, Skupština grada Beograda i „Lukoil Srbija“
Generalni sponzor: TELEKOM SRBIJA

Posle velikih koncertnih uspeha u 2011. godini, mladog ruskog virtuoza Jurija Reviča,sledeće godine očekuju turneje u Americi i Južnoj Africi, kao i gostovanja širom sveta.

JURIJ REVIČ je rođen 1991. godine u Moskvi. Potiče iz ugledne muzičke porodice u kojoj je Jurij četvrta generacija violinista. Sa časovima violine počinje u 5. godini, a već sa 7 godina je primljen u moskovsku Centralnu muzičku školu, u okviru Državnog moskovskog konzervatorijuma, u klasi počasnog člana Ruske akademije nauka, G.S. Turčaninova. 2009. godine je primljen na Bečki konzervatorijum (klasa prof. Pavela Vernikova).

2009. godine, Jurij je debitovao sa solističkim resitalom u Karnegi Holu u Njujorku, a 2010. godine i u Thetre Bouffes du Nord u Parizu.

Jurij je nastupao širom sveta, učestvovao je na brojnim festivalima i svirao u prestižnim koncertnim salama.

Dobitnik je nagrada na međunarodnom takmičenju “Virtuozi 21. veka” u Moskvi, na Međunardonom takmičenju "Oldenburg Promenade" u Oldenburgu, na međunarodnom violinskom takmičenju David Oistrach u Moskvi, međunarodnom takmičenju OEJAB u Beču, takmičenju Fidelio u Beču, međunarodnom takmičenju violinista Kloster-Schontal u Nemačkoj i Individualis takmičenju u Kijevu. Takođe je Laureat takmičenja kamerne muzike “Dani Betovena” u Moskvi i takmičenja “Nova imena”, kao i festivala "Homecoming".

2010. godine dobio je prestižnu stipendiju za mlade muzičare M. Rostropovič. Dobitnik je i Nacionalnog priznanja “Božićna zvezda” i Ordena za veliki doprinos pronošenju slave Rusije.

KRITIKE - “Mladi Revič je oduševio publiku! Mogli smo da osetimo dramu, strast i preciznost u svakom tonu. Fantastično izvođenje mladog umetnika nam je još jednom potvrdilo da zrelost ne dolazi sa godinama, već se očitava u dubokim emocijama" – BOSS



JURIJ REVIČ (Yury Revich) je rođen 1991. godine u Moskvi. Sa časovima violine počinje u 5. godini. Kao sedmogodišnjak postaje đak moskovske Centralne muzičke škole u okviru Državnog moskovskog konzervatorijuma, u klasi počasnog člana Ruske akademije nauka, G.S. Turčaninova.

Period od 2005. do 2009. godine, Jurij je proveo u klasi V.A. Pikajzena, narodnog umetnika Rusije.

2009. godine je primljen na Bečki konzervatorijum (klasa prof. Pavela Vernjikova).

U Moskvi, Jurij sarađuje sa prof. Valerijem Voronom.
Učestvovao je u majstorskim radionicama uglednih umetnika, među kojima su M. Rostropovič, L. Isakadze, P. Frank, D. Sitkovecki, P. Vernjikov.

Maja 2009. godine, Jurij je debitovao sa solističkim resitalom u Karnegi Holu u Njujorku, a 2010. godine u Thetre Bouffes du Nord u Parizu.

Nastupao širom sveta u Kanadi, Finskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Švedskoj, Danskoj, Litvaniji, Norveškoj, Austriji, Izraelu, Švajcarskoj i Hrvatskoj.

Učestvovao je na brojnim festivalima - Verbier Festival Academy, Vladimir Spivakov's Festival u Kolmaru (Francuska), Jeunesse Musicales Festival u Italiji, Liana Isakadze's Festival u Batumi (Gruzija), Nikolai Petrov's Festival "The Music Kremlin", "Spring in Moscow", Bergen Music Festival, festivalima Mozart i Tchaikovsky u Izraelu i Parizu, "Musica in Villa" u Italiji, Eilat Festival u Izraelu i dr.

Revič je nastupao u prestižnim ruskim koncertnim salama, među kojima i u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, u Međunarodnoj moskovskoj muzičkoj kući (Moscow International Music House), u Moskovskoj centralnoj koncertnoj sali “Rusija”, u sali Armoury u Kremlju, Salle Gaveau u Parizu i mnogim drugim.

Sarađivao je sa Ruskom državnim orkestrom i dirigentom M. Pletnjevim, sa Moskovskom filharmonijom, sa Moskovskim solistima, kamernim orkestrom Kremljin, Finskim studentskim simfonijskim orkestrom Ristavesi, sa kojim je u svojoj 11. godini izveo Paganinijev koncert br.2.

Jurij je dobitnik nagrada na međunarodnom takmičenju “Virtuozi 21. veka” u Moskvi, na Međunardonom takmičenju "Oldenburg Promenade" u Oldenburgu, na međunarodnom violinskom takmičenju David Oistrach u Moskvi, međunarodnom takmičenju OEJAB u Beču, takmičenju Fidelio u Beču, međunarodnom takmičenju violinista Kloster-Schontal u Nemačkoj i Individualis takmičenju u Kijevu. Takođe je Laureat takmičenja kamerne muzike “Dani Betovena” u Moskvi i takmičenja “Nova imena”, kao i festivala "Homecoming".

2010. godine dobio je prestižnu stipendiju za mlade muzičare M. Rostropovič.
Dobitnik je i Nacionalnog priznanja “Božićna zvezda” i Medalje za veliki doprinos pronošenju slave Rusije. Prvi je dobitnik priznanja Guzik fondacije.

Jurij je i učesnik programa "Vladimir Spivakov's International Fund Programme" i dobitnik školarine Fondacije Yu.Rozum.

Na poziv društva Stradivari, Juri je nastupao na Guarnerijusovoj violini del Gesu "Ex-Max Rostal" i na Stradivarijusovoj "Duke Alba".

KRITIKE
“Mladi violinista Jurij Revič, sa 13 godina, jedva viši od stalka za note, svira sa sigurnom tehnikom i samopouzdanjem koje nadmašuje njegove godine" - The Moscow Times

“Mladi violinista Jurij Revič je zaista oduševio publiku! Mogli smo da osetimo dramu, strast i preciznost u svakom tonu. Fantastično izvođenje mladog umetnika nam je još jednom potvrdilo da zrelost ne dolazi sa godinama, već se očitava u dubokim emocijama" – BOSS
PJOTR KOŠČIK (Piotr Koschik) je rođen u Ržešovu, u Poljskoj 1987. godine, a klavir počinje da svira u 7. godini. Od 2006. godine studira na Muzičkoj akademiji u Beču, u klasi prof. Olega Majsenberga.

Koščik je laureat brojnih međunarodnih takmičenja, od kojih izdvajamo 25th Klavierpodium der Jugend u Minhenu 2009. godine (dobitnik specijalne nagrade za najbolje izvođenje sonate), Međunarodno takmičenje Silezia Piano Competition u gradu Zabrže (Poljska, 2005) i na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Holandiji (Enschede, 2008), gde osvaja 2. mesto i specijalnu nagradu Holandskog simfonijskog orkestra.

Dobitnik je priznaja Mladi talenti, kao i stipendije poljskog predsednika Vlade.

2009. godine Pjotr je bio laureat takmičenja Maschmann Foundation Scholarship Competition u Lincu.
Nastupao je širom Evrope, u salama poput Radiokulturhaus u Beču, Gasteig i Steinway Haus u Minhenu.

Učestvovao je u majstorskim radionicama profesora Matti Raekalio (Džulijard, Njujork), Michael Beroff (Konzervatorijum u Parizu), Alicja Paleta- Bugaj (Akademija u Varšavi).

Član je udruženja International Chopin Society u Beču i fondacije Yehudi Menuhin Live Music Now.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..