DI-by-Amer-Kapetanovic-1Subota, 24. decembar 2011. u 20:00
Dom omladine Beograda//Velika sala
Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 800 dinara.


Damir Imamović – glas, gitara

Damir Imamović (1978) novi je glas bosanskohercegovačke tradicionalne muzike – sevdaha, i jedan od najuspešnijih muzičara svoje generacije. Njegov rad na ponovnom uspostavljanju umetničkog statusa tradicionalne muzike BiH doneo mu je pažnju kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Damir Imamović unuk je legendarnog pevača sevdaha i uticajnog autora Zaima Imamovića.

Pored nekoliko CDova sa vlastitim Triom i solo, učestvovao je i u muzičkim projektima s muzičarima kao što su Vlatko Stefanovski, Bojan Zulfikarpašić, Eric Vloeimans, Bachar Khalife, Jadranka Stojaković, i nastupao u prestižnim svjetskim dvoranama kao što su Cemal Resit Rey (Istambul, Turska), Pompidou Centre (Pariz, Francuska), Kennedy Centar (Washington DC, SAD), Kolarac (Beograd, Srbija), Concertgebouew (Amsterdam, Holandija), i dr.

Njegova istraživanja bh muzike, njene tradicije i načina izvođenja, izdvajaju Imamovića među poznavaocima ovog starog zanata. Na tom nasleđu on gradi vrlo ličan stil pevanja i sviranja gitare. Svoja znanja i iskustva redovno prenosi putem vlastitog programa putujućeg laboratorija sevdaha pod nazivom “SevdahLab”. Dosadašnje sesije održao je u Sarajevu (Mediacentar), Beogradu (CzKD), Zagrebu (Booksa), Chicagu (Loyola University i The Old Town School of Folk Music), Amsterdamu (De Balie) i dr.

“Damir Imamović reinterpretira sevdah ispisujući novu stranicu istorije ove muzike. Osim što pomjera granice ostajući vjeran tradiciji, Imamović se svojim novim repertoarom dokazuje i kao izuzetan storyteller.” Jazz Fest Sarajevo, Bosnia-Herzegovina

"Damir Imamović je novi, opet izvorni glas sevdaha današnjice!", Dragan Kremer, Vreme

“Nije rođen samo novi pevač sevdalinki, sa Damirom Imamovićem je rođena nova sevdalinka.”, Svetlana Slapšak, www.pescanik.net

http://www.damirimamovic.com/
http://www.domomladine.org/koncerti/koncert-damir-imamovic/
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..