Povodom Dana Muzeja primenjene umetnosti, 06. novembra 2013. otvara se reprezentativna studijska izložba Ornamenti srpskih srednjovekovnih fresaka - Osvežavanje memorije, autora Dušana Milovanovića, muzejskog savetnika. Upoznavanje sa ornamentalnim blagom našeg srednjeg veka, predstavljanje zapisa koji su i danas upečatljivo svedočanstvo o bogatstvu srpske kulturne baštine.

 

 

Osvrt na ''modernost'' razmišljanja prethodnika - kolega Zagorke Janc i Milovana Arsića, podsećanje na univerzalnu modernost samih motiva i mogućnosti njihovih novih čitanja i tumačenja, iznošenje na svetlo ovog bogatog fundusa i nada da će naići na razumevanje savremenih stvaralaca... samo su neki od razloga za realizaciju ove izložbe.

 

Moderni pristup u realizaciji same izložbe obuhvata prepoznatljivi autorski pristup arh Ivana Mangova uz upotrebu najsavremenijih tehničko – tehnoloških sredstava. U sam projekat je uključen veći broj autora iz različitih kreativnih disciplina i uspostavljena je saradnja sa većim brojem referentnih institucija.

 

Uz osnovnu podršku Ministarstva kulture Srbije naišli smo i na pomoć većeg broja donatora i sponzora.


Povodom izložbe štampaju se dva kataloga, reprint kataloga iz 1961. godine autora Zagorke Janc, i dvojezični obimni kolor katalog autora D. Milovanovića u kome su predstavljeni svi ornamenti (572) iz kolekcije MPU, uz pet autorskih tekstova koji se bave fenomenom ornamenta. Izgled kataloga potpisuje dizajner Zoran Đorđević.

 

Izložbu prati niz akcija, radionica, koncerata, predavanja. Za potrebe postavke izložbe komponovana je autorska muzika. Ekskluzivnost, lepota i bogatstvo predstavljenog materijala, moderna postavka, kao i niz događaja koji će pratiti izložbu... već sada bude pažnju stručne javnosti i publike.

 

Adresa: Muzej primenjene umetnosti, Beograd, Vuka Karadžića 18
Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak – subota: 11:00 – 19:00
Grupne posete, molimo – najavite dva dana ranije!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..