U petak 25.10.2013. godine u 20 časova otvara se izložba "METAFIZIKA RADOSTI" umetnika Dragana Jovanovića, u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička 9. U okviru otvaranja izložbe, u 18 časova u Centru za kulturu Grocka gostuje holandsko-flamanska predstava o Balkanu "SevDah", u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Ambasadom Kraljevine Holandije u Beogradu.

 

Dragan Jovanović se upustio u područje fantastičnog i nadrealnog na poukama i iskustvu koje je stekao u svom dugogodišnjem bavljenju ikonopisom. Ne odstupajući od tradicionalnog medija, gradi jednu drugačiju viziju vaseljene i prostor ispunjava čudnovatim zbivanjima. I dalje na terenu ikone i ikonopisanja, ali patos više nije kanonski. Predstavljeni predmeti i motivi postavljeni su u intrigantne i nadrealne odnose pune simbola, poput hrišćanske ikonografije. Poput hrišćanske ikonografije pozivaju i na tumačenje ovog simbolizma i ličnog vjeruju.

 

Predavanje, Muzičko pozorište, Diskusija! Holandsku i flamansku predstavu o Balkanu još od devetnaestog veka pa sve do poslednje decenije dvadesetog veka karakterišu osobine kao što su strast i čast. Srbi pak za Holanđane i Flamance vezuju neke druge osobine, kao što su trezvenost i pragmatizam.


Učestvuju Jelica Novaković-Lopušina, redovni profesor i osnivač Nederlandistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, Mikšo Juzmeski, publicista, Kvirine Melsen, pevačica i dramaturg.


Diskusiju nakon predstave vodi Milena Đorđijević, urednica i književni teoretičar.


Ovaj projekat su omogućili: Nizozemska jezička unija, ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Grupa za nizozemske studije Filološkog fakulteta u Beogradu, Udruženje Joshua (Radenka Vuković), udruženje Doloroso, udruženje Arius.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..