Jeste li znali da se u selu Salaš Noćajski, u porti crkve, nalazi spomenik Zmaju od Noćaja, čuvenom vojvodi Stojanu Čupiću? Porodica Čupić još uvek čuva sećanje na svog čuvenog pretka. U njihovom neobičnom Etno zdanju "Zmaj od Noćaja"  jedna čitava soba je pretvorena u mali porodični muzej i priča priču o ovom zmajevitom junaku.

 

Stoga je i odlučeno da prvi veliki sastanak novonastalog Klastera puteva kulture bude održan baš na ovom magičnom mestu. U pitanju je jedna od zanimljivijih tačaka na Putevima zmajeva.
 
Etno zdanje "Zmaj od Noćaja" (www.etnozdanije.com), Mačvanska Mitrovica, nadomak Sremske Mitrovice i Šapca, u petak, 13. septembra u 12 sati.


Klaster puteva kulture je prva organizacija koja će se ozbiljnije pozabaviti razvojem kulturnih ruta na Balkanu, kao specifičnih kulturno-turističkih proizvoda. Putevima Tesle, Putevima zmajeva i Balkan kolevka metalurgije - Putevima rudarstva, prvi su projekti novonastalog Klastera.

 

Među članicama Klastera puteva kulture je preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak pet fakulteta (ETF iz Beograda, Tehnički fakultet iz Novog Sada, Departman za turizam Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, Univerzitet Singidunum, Elektronski fakultet iz Niša).


Razvoj kulturnih ruta Putevima Tesle, Putevima zmajeva kroz Srbiju i Puteve rudarstva inicirao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a Klaster puteva kulture će se pobrinuti za njihov dalji razvoj i dovođenje što većeg broja turista.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..