Međunarodna izložba lepog života od 50-tih do 90-tih, „Živeo Život“, od 12. septembra gostovaće u Sloveniji. Izložba će biti postavljena u Areni Stožice u Ljubljani i budući da se delom paralelno odvija sa  Evropskim prvenstvom u košarci, koje traje do 22. septembra, organizatori su postavku proširili novom sekcijom pod nazivom „9 Veličanstvenih“.

 

Ovaj segment se bavi uspehom Jugoslovenske košarkaške reprezentacije od 1950. do 1990. godine i prati generacije igrača i trenera koji su ucrtali Jugoslaviju kao vodeću ekipu na mapi košarkaškog sveta. Pored mnoštva eksponata, fotografija i tekstova, biće predstavljena i 4 pehara – sa Svetkog prvenstva u Argentini 1990, sa Svetskog prvenstva 1970. u Ljubljani, sa Svetskog prvenstva na Filipinima 1978, kao i pehar za tri uzastopne zlatne medalje na Evropskom prvenstvu. Sekcija „9 veličanstvenih“ je realizovana u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije.

 

Postavka u Ljubljani obuhvatiće segmente predstavljene na prvom delu izložbe „Živeo Život“ održane u Beogradu od 4. juna do 30. jula: crveni kiosk K67, arhitektonsko delo Saše Machtinga, plavi kiosk sa popularnim časopisima iz bivše Jugoslavije, zatim instalacije samoposluge, autobuske stanice, učionice, fiskulturne sale, segmente posvećene automobilizmu, muzici, radnim akcijama, kao i “čulnu izložbu”, jedinstven podsetnik na vreme kada su domovi mirisali na zagorelo mleko, odrastalo se uz klikere i lastiš, muzika slušala sa kaseta, a ulice bile puste u toku mečeva reprezentacija ili popularnih domaćih serija.

 

Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, svečano će otvoriti izložbu u četvrtak, 12.09. u 19.00.

 

Izložba “Živeo Život” u Sloveniji će gostovati do 31. decembra 2013.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..