Za noć muzeja SKC nam je priredio bogat program: Srećna galerija - David Vartabedijan: Noseći dizajn zvuka!, Rock n roll majice, izložba; Galerija - Ana Đorđević: Volver, izložba skulptura /instalacija; 18.00 Velika sala Marica Radojčić: Grananje - digitalni ambijent, eksperimentalna vizuelna poezija inspirisana matematičkim istraživanjima; Happy centar - CRTAČ I STRIPA CRTAJ U ZA VAS, SKC-ova radionica stripa i ilustracije „ĐORĐE LOBAČEV“; Happy centar - Danilo Lučić, Stilske figure, izložba + Reč u prostoru 08, izložba nagrađenih radova; Stepenište ka Happy centru - Aprilski susreti nekad i sad, izložba; 20.00 Bašta - Mortal Kombat, koncert; gosti: Putrid Blood

 

Srećna galerija - David Vartabedijan: Noseći dizajn zvuka!, Rock n roll majice, izložba
„Razgranata umetnost dizajna pružila je priliku i tzv. supkulturama da dođu do izražaja. S obzirom da je od sredine 20. veka rokenrol postao jedna od vodećih muzičkih formi i da  traje već šezdesetak godina, sama pripadnost pokretu morala se definisati. U početku celokupan dizajn išao je u korak s vremenom, ali uporedo sa rastućom popularnošću pravca (kao i podžanrova) razvijala se svest o neophodnosti probijanja zacrtanih granica, kako muzičkih tako i u pogledu dizajna, prezentacije, čak možemo reći, i brendiranja. Kompanije su sve više uzimale aktuelne dizajnere, ilustratore, umetnike da novim proizvodima njihovih štićenika daju prepoznatljivu vizuelnu notu koja se kasnije uspešno transponovala na jedan od glavnih odevnih predmeta u dvadesetom, a sad već i dvedeset prvom veku: na majice.
Kroz moju ličnu dokumentarnu kolekciju majica (prva iz 1983. godine, ukupno oko 300) i dela mog autorskog dizajna majica rađenih za neke bendove, može se videti tridesetogodišnji raspon primenjenog dizajna na proizvodu koji premašuje milionske tiraže. Od umetnika kao sto su Dave McKean, Derrek Riggs, Arturo Vega, Andy Warhol…dobili smo mnoga vizuelna rešenja koja su još više doprinela popularizaciji moderne muzike u današnje doba.
Deo kolekcije upotpunjen je kroz friz - kartama sa koncerata, potpisanim CD i LP omotima koji na svoj način dokumentuju vreme koje je prošlo i ostavilo neizbrisiv trag na globalnu kulturu. Zvuk nije ostao ovde samo za slušanje, već i za nošenje!”
   

Galerija - Ana Đorđević: Volver, izložba skulptura /instalacija
„Pred vama je pokušaj materijalizacije unutrašnjeg sveta koji me je ispunjavao tokom nekoliko prethodnih godina. Poželela sam da kombinacijom tehnika i materijala dam formu stvarima koje sam u tom periodu proživela, preživela, od kojih sam pokušavala da pobegnem, a opet im se vraćala. Pristup je zasnovan na opisu ličnih doživljaja, emocija, iskustava i sećanja. Sada ih ostavljam vama. Misli, osećanja, sećanja i stanja koja nas sve povremeno opsedaju ovom prilikom moći ćete i da vidite, pomirišete, dodirnete - po nekima ćete gaziti, u poneko ćete i ući, a jedan deo ponećete sa sobom i shvatiti da niste sami! Unutar mog nemira, možda ćete prepoznati vaš sopstveni, igraćete se  mojim srcem, hodaćete po mom strahu i stajati pred mojim ogoljenim mislima.“   

                                      
18.00 Velika sala - Marica Radojčić: Grananje - digitalni ambijent
eksperimentalna vizuelna poezija inspirisana matematičkim istraživanjima
 
Marica Radojčić, matematičarka i umetnica, godinama je bila profesorka na Matematičkom fakultetu i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, tragajući za objedinjavanjem eksperimentalnih pristupa u nauci i umetnosti. Njeni složeni ambijentalni višemedijski projekti, koji uključuju crteže, digitalne grafike, 3D animacije, zvučne i laserske efekte, rezultat su sinteze njenih istraživačkih iskustava u te dve oblasti. Ova postavka je deo njenog dugogodišnjeg projekta pod nazivom „Grananje“, koji polazi od metafore drveta kao ujedno staništa lokalnih duhova, ose univerzuma, simbola prvog greha i živućeg kosmosa, i teorije drveta u matematici, kao i primenjenoj matematici u računarstvu. Rezultat do koga ona u tom istraživanju dolazi nije neka apstraktna naučna teorija izražena komplikovanim jezikom neke naučne discipline, niti kulturološka studija, već vizuelno zavodljivih i tehnološki izuzetno kompleksan niz ambijenata u koji publika fizički ulazi i kroz koje se kreće uživajući u specifičnoj eksperimentalnoj vizuelnoj poeziji kojom biva potpuno okružena.

 

Novi prostor - Beogradski bioskopi u kulturi sećanja
Srđan Veljović: Partizan (foto izložba), Vuk Savić: Central (film), Bioskopi: povratak otpisanih (predstavljanje akcija) i razgovor o sudbini 14 gradskih bioskopa. Partizan, Central, Odeon, Balkan, 20. Oktobar i Slavica spadaju među 14 gradskih bioskopa koji su bili u sastavu Beograd filma i koji su nakon privatizacije, 2007. godine, pogašeni. U sećanjima generacija koje su odlazak u bioskop doživljavale ne samo kao puku zabavu, već i kao svojevrstan kulturni i društveni ritual, prostori nekih od tih bioskopa ostali su zabeleženi kao mesta znatnog stepena društvenosti, a ujedno i mesta sticanja kulturnih kompetencija po manje formalnom osnovu od onog koji je tzv. visoka kultura nudila kroz svoje institucije. U ovim bioskopima gledali su se i razni opskurni žanrovski filmovi, kao i mnogi filmovi B i C produkcije koji nisu stizali do festivala, a retko su se mogli videti i na televiziji, pa su neki od tih filmova postali sredstvo međusobnog prepoznavanja gledalaca specifičnih afiniteta, kao i izvor potkulturnih matrica koje su donekle profilisale njihov odnos prema zvaničnoj kulturi.

 

Happy centar - Danilo Lučić, Stilske figure, izložba + Reč u prostoru 08, izložba nagrađenih radova


Stepenište ka Happy centru - Aprilski susreti nekad i sad, izložba

20.00 Bašta - Mortal Kombat, koncert; gosti: Putrid Blood
Metal/pank bend iz Beograda, oformljen je 2009. godine i baziran na tvrdom zvuku i provokativnim tekstovima koji na satiričan način opisuje svoje viđenje modernog društva i okruženja u kome živimo. Mortal Kombat trenutno promoviše svoj drugi album od 13 baksuznih pesama „Runda 2, udri!“ koji je besplatno dostupan za download na oficijalnoj internet prezentaciji benda (www.mortalkombatbend.com). Pesme po kojima se bend prepoznaje su: „Nemoj biti emo“, „Hipsteri“, „Evrovizija“, „Post'o sam metalac“, „Teški metal“...

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..