U ovogodišnjoj Noći muzeja Narodni muzej će posetiocima ponuditi tri različite izložbe koje će ih povesti od srednjeg preko novog do modernog veka. Posetiocima će biti u prilici da se upoznaju sa izvanrednim umetničkim stvaralaštvom koje se razvilo na teritoriji Kosova i Metohije tokom srednjeg veka, sa karikaturistima i njihovim stvaralaštvom, a oni najmalađi će se na zabavan i interaktivan način uzoznati sa Dositejevim i Vukovim stvaralaštvom.

 

U atrijumu NARODNOG MUZEJA na Trgu Republike otvorena je izložba NOBODY IS PERFECT. Karikatura u delima jugoslovenskih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Prikazujući kako umetnici vide sami sebe, jedni druge i baveći se i temama koje su uticale na njihov život i na opšto stanje njihovih sunarodnika ne zadržavajući se samo na prividnom fizičkom izgledu stavari već tragajući za unutrašnjim stanjem i osećanjima, moći ćemo da proniknemo u onaj na prvi pogled skrovitiji i skriveniji deo društva i njegovog uticaja na pojedinca.


U okviru programa Noći muzeja poseitioce će kroz postavku voditi kustosi i saradnici muzeja koji su radili na osmišljavanju i realizaciji postavke. Sa željom da se dotaknemo i današnjh političkih, ličnih i društvenih problema iz drugačije, duhovitije perspektive nadamo se da će posetioci u izloženim delima pronaći inspiraciju za drugačiji pogled na sebe i svoje okruženje.


Težeći da na raznorodne načine interpretiramo izložena dela i fenomene moderne umetnosti posetioci će izložbu moći da pogledaju i uz audio vodiče koje će moći da preuzmu na interenet prezentaciji Narodnog muzeja ili u atrijumu Narodnog muzeja. Zahvaljujući audio vodičima upoznaćemo se sa istorijom karikature, kontekstom u kome su dela nastala, najznačajnijim umetnicima i delima koja zavređuju posebnu pažnju.


Pozivmo sve posetioce da sa sobom ponesu slušaice za mobilne telefone i tablet uređaje kako bi u društvu svog ličnog audiovodiča mogli da pogledaju postavku.


Ove večeri, u terminu između 08 i 12 časova, naša saradnica, umetnica Bojana Petković, će zainteresovanim posetiocima na stare majice, cegere ili neke druge odabrane platnene predmete štampati jednu od četiri odabrane karikature izložebe u okviru postavke izložba NOBODY IS PERFECT.

 

GALERIJA FRESAKA kroz izložbu Kosovo i Metohija. Zadužbine i darovi. Zbirke Naronog muzjea u Beogradu predstavlja izuzetne primere vrednog ikonopisa, umetničkog i zanatskog rada srednjovekovnih stvaralaca na osnovu kojih ćemo moći da se prisetimo nasleđa oblasti koja je dugo vremena bila generator društvenog napretka naših prostora. Ove večeri posetioce će kroz postavku voditi autori izložbe, kustosi i saradnici Narodnog muzeja. Težeći da publici predstavimo delatnost kopista, koja nije u potpunosti poznata i dovoljno cenjena, posetioci će imati priliku da u tokom noći dovrše crteže koji predstavljaju početak svake kopije freske. Sagledavajući crtež kopista je u prilici da proči kompoziciju freske i da se potom upusti u oslikavanje verno prenoseći kolorit živopisa.


Samo ove večeri, u terminima od 20, 22 i 24 časa, jedan deo prostora Galerije fresaka će se transformisati u magični bioskop za istorijsku šetnju. Zahvaljujući filmskom serijalu Svedoci vekova imaćemo priliku da i na ovaj način upoznamo naše srednjovekovno nasleđe sa teritorije Kosova i Metohije, izgradnju i oslikavanje manastira kao i priču o nekim od najimpozantnijih fresaka koje plene svojom idejom, lepotom i istrajnošću.

 

MUZEJ VUKA I DOSITEJA je nakon rekonstrukcije koja je završena krajem 2012. godine dobio novu osnovnu postavku koja pruža drugačiji, interaktivniji pregled vremena, života i stvaralaštva naša dva velika prosvetitelja i koja zahvaljuući tome neposrednije komunicira sa svojim posetiocima.


Tokom Noći muzeja posetioci će moći da zajedno sa našim saradnicima uživaju u intimnoj i prijatnoj atmosferi muzeja dok njihovi mališani kroz igru i zabavu uče o predmetima koji su pripadali Vuku i njegovoj porodici, o ulozi koju su oni imali u 19. veku ali i kako su se menjali i kako izgledaju danas.


Edukativne radonice za najmlađe posetioce koje pričaju o azbuci, novim i starim slovima, i zahvaljujući kojima ćemo saznati kako bismo pisali da Vuk nije sproveo reviziju azbuke otpočinjaće u 18, 19, 20 i 21 čas, zbog specifičnosti prostora grupe će biti ograničene na 30 posetilaca.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..