Od četvrtka, 16. maja u 17 časova, u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd) možete pogledati izložbu UTONUĆE.Izložbu će otvoriti Marina Lukić Cvetić, istoričarka umetnosti i v.d. direktorka Zavoda.

 

"Ana Parežanin je slikarka širokog zamaha, snažne energije i jakog temperamenta, koju vode unutrašnji impulsi i ona svemu daje pokret, gest i igru. Njene kompozicije su nadrealističke, ezoterične, meditativne figuracijske forme, gde je sve promišljeno i ništa na njima nije plod slučaja" – otkriva nam Marina Lukić Cvetić i dodaje: "Na svakoj slici temat je mlada žena, uzeta znakovno kao Botičelijeva Venera, koja u svoj svojoj raskoši oblina, umesto pene, izranja iz crnila vode. Lice sakriveno velom kose, spojeno je sa vodom pravom crvenom linijom života koja može značiti i Amorovu strelu. Anine slike poput karata, možemo složiti, promešati i podeliti drugačijim redom kao i u životu. Dobićemo priču optimizma ili pesimizma onako kako smo je mi doživeli ili želimo da se ona dogodi".

 

Ana Parežanin pripada generaciji mladih beogradskih umetnika. Diplomirala je u Beogradu na grupi zidnog slikarstva kod profesora Lazovića, a magistrirala u Atini.

 

Postavka se može pogledati do kraja maja.

Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 sati

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..