crteCiklus „Preslišavanje" je osmišljen  kao serijal izložbi na kojima se predstavljaju radovi do 3 autora, grupisanih po tematskim pristupima, fenomenima ili medijima. Uz izložbe, sastavni deo predstavljanja osnovnih karakteristika scene, čine predavanja, diskusije na najznačajnije teme i probleme koji su označili prvu deceniju XXI veka.

Kustoski tim  projekta  čine istoričari umetnosti Saša Janjić, Slobodan Jovanović i Miroslav Karić čije je profesionalno sazrevanje blisko vezano za rad generacije umetnika koja je tek stupala na umetničku scenu i čiji je dalji profesionalni razvoj kroz brojne aktivnosti i projekte ispratila.

Peto po redu Preslišavanje u fokus stavlja crtež koji ostaje jedno od najinspirativnijih umetničkih polja za eksperimentisanje sa idejama i formom. Fleksibilnost, neposrednost i otvorenost, kao glavne karakteristike crteža, čine ga izrazito vitalnim medijem koji uvodi poseban, neposredniji  oblik komunikacije/dijaloga sa posmatračem. Kroz crtež se istražuju, objašnjavaju, propituju unutrašnji svetovi ali i društvena realnost u svoj svojoj kompleksnosti. Na aktuelnoj izložbi će biti predstavljeni radovi troje umetnika - Siniše Ilića, Vere Večanski i Petra Mirkovića, koji obuhvataju različite pristupe i teme u domenu crteža, svedočeći o slobodi koju taj medij nudi i potencijalu da iznese raznovrsne savremene umetničke preokupacije i prakse.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..