vez„Dokumentarni vez", naziv je izložbe i radionice pod supervizijom Aviva Kruglanskog i Vahide Ramujkić...Saradnja između Vahide i Aviva na ovom projektu je počela u jesen 2008. godine u Kairu, u okviru projekta "Moda i Identitet" koji su organizovali Galerija Townhouse i Goethe Institut.


Umetnici su  predložili istraživanje i trenutno pravljenje mape grada u tehnici veza. Iz toga je proizašao rad u kome su, sa jedne strane, portretisali njihovo fizičko i društveno okruženje, i, sa druge,  stvarali jedan društveni događaj, na samoj ulici, u javnom prostoru. Na taj način je rad, istovremeno, bio i istraživanje i akcija, model koji su želeli da prenesu i primene i u drugim sredinama. Posle početnog eksperimenta u Kairu, umetnici su  nastupali u Barseloni i Bristolu.

Izložba u Likovnoj galeriji Kulturnog Centra Beograda, na kojoj će kroz dokumentarni materijal biti predstavljen dosadašnji učinak projekta, biće propraćena i radionicom u naselju Kaluđerica u periodu od 11. do 20. avgusta.

« ...Putem igle i konca, autori nam predstavljaju različite prizore i situacije u samom trenutku njihovog zbivanja. Drugim rečima, u pitanju je vez uživo, vez na licu mesta ili „realni" vez. Možemo ga nazvati i „uličnim" vezom, zato što smo u prilici da vidimo ceo likovni proces, a istovremeno i sam objekat likovne inspiracije.

Ovaj društveno - umetnički eksperiment nudi razgranatu mrežu funkcija; likovnu estetizaciju posmatranih objekata, dokumentarnu direktnost u njihovom podražavanju, simultanost manuelne, misaone i verbalne komunikacije u toku procesa, primenjivost materijala na kome je slika izvezena, edukativnost u neprekidnom uključivanju novih autora u proces.

Svaka od pomenutih funkcija donosi zanimljiva teorijska pitanja:
Da li ovi autori rade za sebe, jedni za druge ili za publiku? Da li ističu objektivnost dokumentarnog svedočanstva ili subjektivnost svoje interpretacije? Da li vez oslikava njihovu međusobnu komunikaciju, ili komunikacija oslikava njihov vez? Da li je vez samo ukras na komadu odeće, ili je osoba koja odeću nosi, pokretna prezentacija autorovog dela? Da li su autori likovni učitelji novih autora, ili su i jedni i drugi, društveni vaspitači publike?

Možemo zaključiti da projekat kojeg odlikuje postmoderna eklektičnost, instalaciona prostornost i konceptualna zagonetnost, dozvoljava višestruku mogućnost  tumačenja. Ipak, ne zaboravimo da se sva ova dela zasnivaju na prastaroj tehnici ručnog veza. Mističnom prirodom drevne tehnike, ovi ručni radovi otkrivaju nam ceo sistem kreativnih mogućnosti a on neodoljivo podseća na mogućnosti savremene računarske tehnologije....Iz teksta Marka Kostića

sve dodatne informacije o ovom projektu možete dobiti na
www.documentaryembroidery.irational.org

Od Srede 11. Avgusta kreće sa radom radionica dokumentarnog veza u na ulicama  naselja Kaluđerica koja ce se baviti uvezivanjem različitih drustvenih stvarnosti na lokalitetu. Radionica ce trajati do petka 20. avgusta, a izrađeni radovi biće izloženi na izložbi u Galeriji Kulturnog centra Beograda do 5. septembra. Zainteresovani za učešće mogu poslati email na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u ručnim radovima,  takođe ne postoji rodna ni starosna ograničenja.

Vahida Ramujkić
Pokazujući znakove autizma, u ranom detinjstvu ona provodi dane crtajući sa glavom na podu, i tako postaje slabovida na levo oko. Većinu vremena provodi na tavanu porodične kuće praveći lutke, njihovu odeću i njihovu kućicu. Sa ostalom decom iz kraja učestvuje u gradnji kuća na drveću, skloništa u šumi, pravljenju stvari od blata i snega iz bašte. Ona sada istražuje transformativne procese u okruženju i društvu putem fizičkog i psihičkog obnavljanja (reciklaze), gradeći strategije za pojedince, o tome kako da preuzmu kontrolu nad svojim menjanjima. Metode kojima se koristi zasnivaju se na stvaranju uslova za dešavanje dobrih stvari, učenju iz sopstvenog iskustva, oslanjanju na intuiciju...
www.irational.org/vahida/
Aviv Kruglanski
Aviv je naučio da hekla i plete dok je još bio u stomaku svoje majke. To je bio njen način da se zabavi i prekrati vreme tokom trudnoće. Sada, kao odrastao čovek, Aviv hekla, veze i šije kao deo globalnog pokreta za društvene  promene. Njegovi napori da suzbije razlike po rođenju među ljudima, zaustavi globalno zagrevanje, i stavi tačku na nasilje u Izraelu/Palestini, dosada su bili neuspešni.
http://www.opensourcepants.net/

<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..