Povodom svečanog obeležavanja 75. godišnjice postojanja Muzeja Vuka i Dositeja, u sredu, 28. februara u 13 časova biće otvorena izložba Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda i održana promocija istoimene knjige, autorke Eliane Gavrilović, muzejske savetnice iz Muzeja Vuka i Dositeja. U izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja, foto-dokumentarna izložba Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda predstavlja područje oko Dositejevog liceja kao inspiraciju brojnih umetnika, fotografa i istoriografa u periodu druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka.

Кroz reprodukcije dela rađenih u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom, printova fotografija i reprodukcija istorijskih mapa i karata starog Beograda, izložba na slojevit način prikazuje objekte, ulice i znamenite ličnosti koje su ostavile trag u istoriji Beograda i Srbije od kraja 18. do sredine 19. veka.

Svečanom otvaranju izložbe prethodi promocija knjige Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda, koja na opsežan način i iz šire perspektive govori o istorijskom periodu i kulturnom značaju prostora predstavljenom na izložbi. O knjizi će govoriti Bojana Borić-Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, Branislava Jordanović, muzejska savetnica u penziji i autorka Eliana Gavrilović.

Muzej Vuka i Dositeja je muzej u sastavu Narodnog muzeja Srbije. Posvećen je prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i književniku i reformatoru srpskog jezika  Vuku  Stefanoviću Кaradžiću. Muzej je osnovala Vlada Narodne Republike Srbije na predlog Ministarstva prosvete  28. februara 1949. godine. Svoje prve posetioce Muzej je počeo da prima u januaru sledeće godine u zdanju u kojem je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva visokoškolska ustanova osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, 1808. godine. Ova zgrada nalazi se na Dorćolu i centralni je objekat jedne od najstarijih i najznačajnijih prostornih kulturno - istorijskih celina, nazvane Područje oko Dositejevog liceja. Celina obuhvata deo između današnje Ulice kralja Petra, Gospodar Jevremove, Кapetan Mišine, Simine, Кneginje Ljubice, Braće Jugovića, Akademskog parka i Zmaja od Noćaja i od 1989/1990. godine ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Publika će moći da se upozna sa značajnim ličnostima, spomenicima i istorijatu Područja oko Dositejevog liceja na jedinstven način iz književne i izložbene vizure. Izložba traje do 28. aprila 2024. godine.

Reprodukcije u prilogu su vlasništvo Muzeja Vuka i Dositeja.

foto: Luka Mladenović, Turbe Šeih Mustave, crtež, 1953.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..