U alternativnom rezidencijalnom centru ARC Dve Babe kod Sopota počeo je program Polikrizna rezidencija – (ne)očekivani susreti, koji nudi sigurnu kuću ili azil umetnicima iz regiona i celog sveta koji se suočavaju sa različitim krizama. Program, koji se odvija od februara do jula ove godine, okuplja 15 umetnika i radnika u kulturi kako bi im pružio prostor za proizvodnju, odmor od prekarnog rada ili koprodukcije. U eri "polikrize" - kako je Financial Times nazvao današnje vreme - fleksibilnost i brzi odgovor na potrebe umetnika koji trpe posledice brojnih kriza su ključni za sektor. Klasične rezidencije više nisu dovoljne da odgovore na potrebe savremenih umetnika.

Idealna rezidencija, na kojoj je ZMUC rado prošle godine, pokazao je da je danas ideala Polikrizna rezidencija. Alternativni rezidencijalni centar u selu Babe prostor otvoren za umetnike koji se nađu u različitim (ne)predviđenim okolnostima ili koji trpe posledice globalnih kriza.

Program nudi više od sigurnog okruženja i mesta za stvaralaštvo. Kroz dijalog, umetničku produkciju i dokumentovanje, teži da stvori otvorenu rezidenciju dostupnu 365 dana u godini svima kojima je pomoć potrebna. Program uključuje istraživanje rizika sa kojima se suočavaju umetnici u Srbiji i regionu, stvarajući solidarnu platformu za dijalog, razmenu iskustava i umetničku produkciju.

Program je počeo učešćem muzičara i kompozitora Halila Ahmad Jusufija iz Avganistana. Nakon povratka Talibana, preživljenih batina i pretnji smrću, Halil je preko Irana stigao u Srbiju. On kaže da će i sam u budućnosti pomagati ugroženim umetnicima: „Ja sam spreman".

Među pozvanim umetnicima su: književnica Ana Isaković (SRB), novinarka Kristina Ljevak, vizuelna umetnica Kasja Jerlagić i lingvistkinja Sandra Zlotrg (BiH), aktivistkinja Arijana Markučić Brecelj i web autor Vuk Ćosić (SLO), kustos i menadžer Zvonimir Dobrović (HR), pisac Brano Mandić i marksistkinja Slađana Kavarić Mandić (CG). Iz Srbije će biti pozvani vizuelni umetnici Jelena Mijić, Anica Vučetić i Aleksandar Jevtić, fotograf Srđan Veljović, pesnikinja i prevodilac Ljiljana Ilić i kustoskinja Jelena Spaić.

Program se realizuje u okviru projekta Kultura za demokratiju koji finansira Vlada Švajcarske, a implementira Hartefakt fond.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..