Na Borskim susretima u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost” koji se od 15. do 19. septembra održava na nekoliko lokacija u Boru, svoje programe predstaviće umetnici Hu Jun iz Kine i Robel Temesgen. U planu su tri večere kineske hrane koje će umetnik Hu Jun od 16. do 18. septembra koncipirati i  spremiti sa Ćuom, kineskim kuvarom koji sprema obroke za kineske radnike koji žive i rade u borskom Ciđinu. Ovaj program odigrava se pod nazivom “Borski dim”. Obroci su besplatni i svi su dobrodošli, ali je broj mesta ograničen. Zainteresovani treba da pošalju prijavu Huu Junu na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Prijava treba da sadrži datum večere na koju dolazite, ime i prezime i broj telefona. Polazak na večeru je iz biblioteke, nakon programa.

“Ovo je novi projekat za mene i deo je kontinuirane saradnje sa kuvarom Ćuom koji živi i radi u Boru. Borani govore o Borskom Dimu i taj dim je ne samo dim sa kopa, već dim iz odžaka, pa i smogi prašina kao posledica rudarskih aktivnosti. Po preseljenju u Bor, Ću je radio kao kuvar skoro dve i po godine za kompaniju pod ugovorom Ciđina. Ove godine napokon planira da otvori svoj restoran u Boru. Znajući kako se kineska hrana sprema na otvorenoj vatri, nov tip dima i mirisa će biti donet u grad i dodaće novi sloj dima na onaj Borski”, istakao je Hu Jun.

Umetnik iz Kine je dodao: Naša saradnja biće fokusirana na pripremu hrane za goste projekta Novim putevima u novu budućnost. Gosti su oni izdaleka, kao i meštani Bora. Hrana će se spremati po meniju ili standardu kantine Ciđina. Duboko verujem da se kroz deljenje hrane deli kultura i to bi mogao biti prvi korak komunikacije među ljudima”.

Na programu je i Žalbeni performans Robela Temesgena, umetnika rodom iz Adis Abebe, trenutno nastanjenog u Oslu, koji će biti održan u Narodnoj biblioteci Bor, u nedelju 18. septembra u 17:30 časova.

“Iz razloga što će većina učesnika radionice doći sa drugih mesta, prepoznavanje iskovanog odnosa i kapitalizacija zajedničkog pojma odnosa čovek-zemlja je veoma važno i prikladno za planiran performans. Moramo da oplakujemo zemlju koju verovatno nikada nismo videli, ili za koju nismo znali. Ali zbog golog znanja koje ćemo podeliti, tugovaćemo za zemljom, stranci kao što jesmo, a u isto vreme, upoznati  zloupotrebe kroz koje je prošla predložena zemlja”, rekao je Robel Temesgen.

Organizatori Borskih susreta su “Šta bi kustosiranje moglo / trebalo da bude” i Narodna biblioteka Bor, a događaj je koncipirala kustoskinja Biljana Ćirić.

„Novim putevima u novu budućnost” dugoročni je projekat i istraživačko ispitivanje kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve i  po godine.

Photo credit: Hu Yun

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..