Izložba „Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“ otvorena je od 16. septembra do 16. oktobra u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Pre pola milenijuma u Sevilji je započelo putovanje o kome je čovečanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog istoka i Ostrva začina na neistraženoj strani sveta. Putovanje je 1519. godine započeo Fernando Magelan, a tri godine kasnije postaće najduže putovanje toga doba: prvo oplovljavanje sveta koje su 1522. godine dovršili Huan Sebastijan Elkano i posada broda „Viktorija“.

Ova značajna izložba prikazuje glavna svedočanstva ovog izuzetnog putovanja: cilj joj je da osim datuma, činjenica i brojki otkrije i ljudsku stranu pomoraca koju su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se. Iscrtavši mapu sveta i njegove dimenzije, oni su istovremeno izmenili i tok istorije.

Postavka pruža priliku da se čuje glas protagonista ekspedicije, a objedinjuje pisana svedočanstva moreplovaca koji su planirali, pripremali i izveli ovo putovanje. Pruža nam priliku da razumemo ne samo kako je izvedeno prvo oplovljavanje sveta, već i kakav je bio tadašnji svet, kao i koje su, prethodno postojeće stvarnosti, prvi put tada došle u dodir objedinivši se u globalnu stvarnost.

„Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“ posetioci Instituta Servantes moći će da pogledaju sve do 16. oktobra. Kako bi publika što bolje doživela ovu istorijsku avanturu, Institut Servantes organizovaće svake subote stručna vođenja, na kojima će publiku dočekati istoričar Marko Pištalo.

Ova vođenja biće organizovana za opštu publiku (17. septembar, 1. i 15. oktobar), za osnovnoškolsku (24. septembar) i publiku srednjoškolskog uzrasta (8. oktobar). Sva vođenja počinju u 15 časova, organizovana su na srpskom jeziku, a ulaz je besplatan uz prethodnu registraciju putem zvaničnog sajta Instituta Servantes.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..