Na press konferenciji upriličenoj zarad otvaranja Palate umetnosti "Madlena" zakazanog za 19. septembar, danas su govorili dramski pisac Miodrag Mija Ilić, istoričarka umetnosti Dragana Biba Marković, arhitekta Zoran Marković i Karla Tolomeo – istaknuta i slavna umetnica iz Italije koja će svojim delima na izložbi „Stolice“ otvoriti Palatu umetnosti. Veliki projekat i arhitektonsko zdanje od 7.000 kvadrata, prema inicijativi Madlene Zepter se nalazi na adresi u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića u Beogradu, a njegovo svečano otvaranje će pratiti niz programa, u okviru kojih je otvaranje izložbe istaknute italijanske umetnice Karle Tolomeo, koja je je dugo živela u Rimu, gde je stekla klasično obrazovanje, završila studije političkih nauka i pohađala ateljee velikih italijanskih slikara kao što je Ðorđo de Kiriko.

Zapažena već nakon prve samostalne izložbe u Rimu, danas Tolomeo živi i radi u Milanu, veoma je prepoznatljiva po bogatom stvaralačkom radu i umetničkoj praksi. Iskazala se u mnogim umetničkim disciplinama i veštinama, kreativna je u korišćenju novih materijala, primenjenoj umetnosti i u novim načinima izražavanja. Njena izložba „Stolice“ ima još jednu dodirnu tačku sa Palatom umetnosti  koja će imati i stalnu izložbenu postavku vrednih komada nameštaja iz celog sveta na prvom i drugom spratu, a takođe i u dizajniranju prostora za sedenje tj fotelja od crvenog mebla u kamernom teatru ovoga zdanja.

Pored velike galerije i teatra, Plata Madlena ima veliki broj prostorija gde se mogu organizovati različiti sadržaji poput promocija knjiga u biblioteci sa zavidnim brojem izdanja, ali i tribina, koncerata, plesnih performansa, bisokopskih projekcija itd. Madlena Zepter je programe opisala kao: "Sadržaj zbivanja unutar ovog prostora biće sinteza, s jedne strane, originalnog, smislenog, provokativnog, uzbudljivog, estetski zadivljujućeg i, s druge strane, ličnih karakteristika, ukusa i moje generalne kulturne misije i trajne povećenosti umetnosti".

Kako je najavio dramski pisac Miodrag Mija Ilić, novi ekskluzivan projekat – Palata umetnosti Madlena služiće novim ciljevima, a imaće duh avangarde, ali i atraktivnog. Važno je istaći da će biti podrška kreativnom potencijalu pre svega mladih, ali i most između ljudi u Srbiji i onog najvažnijeg što se zbiva u sferi duha u savremenom svetu.

Svečano otvaranje 19. septembra Palate biće obeleženo izložbom maštovito izrađenih stolica, skulptorsko-slikarskih ostvarenja svetski renomirane likovne umetnice iz Italije, Karle Tolomeo, pod naslovom „Da li bi voleo da sediš na umetničkom delu?“. Program uključuje i koncert operskih zvezda iz Italije: Fabio Armiliato (tenor), Silvia Kolombini (soprano), Ðanluka Skjarpeleti (tenor), Marika Lihter ( mecosopran), Kjara Giudis (soprano). Onda sledi koktel u vrtu i staklenoj bašti gde će gosti u kompleksu bazena uživati u sinhronom – umetničkom plivanju nagrađivanih sportiskinja. Posebno zadovoljstvo očekuje posetioce na mecanin Palate umetnosti gde je u Muzeju Orijent izložen ogroman broj artefakata iz Kine, Japana, Hong-Konga.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..