Od 10. juna do 05. jula predstavljamo segment iz opusa uglednog grafičkog umetnika Mila Grozdanića, ovogodišnjeg laureata Nagrade "Mića Popović" za veliki doprinos našoj kulturi u oblasti opreme knjiga i grafičkog dizajna. Budući da je crtež u osnovi likovnog dela ovog vizuelnog stvaraoca, izložićemo njegove radove na papiru, platnu, keramici, pleksiglasu, zapravo radove izvedene u kombinovanim tehnikama i u više dimenzija.

 

Izložbu otvara u utorak, 10. juna u 20 sati Branko Kukić, dobar poznavalac Grozdanićevog rada i predlagač za nagradu koja će biti uručena na dan rođenja Miće Popovića – 12. juna u podne (12 sati) u prostoru Galerije Haos, od strane akademika Ljubomira Simovića i predsednika Opštine Stari Grad, gospodina Dejana Kovačevića. Pored novčanog iznosa, nagrada se sastoji od skulpture Miroljuba Stamenkovića i plakete Miodraga Bate Kneževića.

 

Tekst za katalog izložbe je sačinio Sreto Bošnjak koji između ostaloga kaže: "Mile Grozdanić ne slika ono što vidi, već ono što od pamtiveka žudi da bude viđeno: tajanstveni svet dubine podsvesti."

 

A u obrazloženju Branka Kukića za nagradu stoji: "Značaj umetničkog rada Mila Grozdanića obeležen je njegovim važnim doprinosom srpskoj grafici i posebno umetničkoj opremi knjige. U grafički rad uneo je brojne inovacije, ali se uvek rukovodio da u svojim grafikama sačuva duhovnu stranu umetnosti. U dizajnu knjige je pratio i primenio najvažnija iskustva najvećih majstora iz ove oblasti, ali sačuvavši svoju osobenost, specifičnost izraza koji njegov rad čini prepoznatljivim...Stvaraoci kao što je Mile Grozdanić još nam daju nadu da je svet još uvek izazov i za ruku i za um. Mile Grozdanić je još uvek pod utiskom ovog jedinstva, utiskom koji je konstantan, uvek i svuda prisutan kao jedinstven pokretač – za njega ljudski duh još uvek pokreće ljudsku praksu, čime se ostvaruje smisao stvaranja...Mile Grozdanić je 2007. objavio knjigu Put do knjige, knjigu koja spada u kapitalna dela iz istorije, nastanka i umetničke realizacije knjige. Ovo delo se nalazi u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, Gutenbergovom muzeju u Majncu, Vašingtonskoj nacionalnoj biblioteci, kao i u najznačajnijim nacionalnim i univerzitetskim bibliotekama u Srbiji, Crnoj Gori i zemljama okruženja...Neka usput bude rečeno i to da je upravo Mile Grozdanić grafički opremio jednu monografiju Miće Popovića koja spada u red najlepše opremljenih srpskih knjiga".

 

Mile Grozdanić je pripremio još jedno kapitalno delo pod nazivom Otisak i znak, za čiju realizaciju tek prikuplja sredstva, a čija maketa će biti predstavljena na izložbi.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..