U okviru grčkog Predsedavanja Savetu Evropske Unije, Ambasada Grčke u Beogradu, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, Kancelarijom za evropske integracije i Centrom Helenskog fonda za kulturu u Beogradu, uz svesrdnu podršku Alpha Bank, sa ponosom predstavlja izložbu fotografija atinskog Muzeja Benaki "Grčka mora: Fotografsko putovanje kroz vreme". Izložbu će otvoriti Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i nj.e. Konstantin Ikonomidis, Ambasador Grčke, u sredu, 11. juna, u 18 časova.


Izložba će biti postavljena u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije (Nemanjina 17, 10:00-16:00), u periodu od 12. do 24. juna 2014 i predstavljaće završnu kulturnu manifestaciju Ambasade Grčke u srpskoj prestonici, tokom tekućeg grčkog Predsedavanja EU.

Nekoliko reči o "Grčkim morima":

Grčko more, vekovima neraskidivo vezano za istoriju predela i život stanovnika, neprestano inspiriše pesnike i umetnike. Od kada je, polovinom 19. veka, otkrivena fotografija, likovno prikazivanje grčkih morskih pejzaža obogaćeno je bezbrojnim fotografijama iste tematike.

Na izložbi je predstavljeno oko 70 fotografija, podeljenih u pet vremenskih celina: druga polovina 19. veka – prve decenije 20. veka – period između dva rata – posleratni period pa sve do danas.

Fotografije predstavljene na izložbi, sakupljene su nakon sistematskog istraživanja arhiva i privatnih zbirki u Grčkoj i inostranstvu. Svaka izabrana tema vrednovana je kako prema fotografskom značaju u odnosu na razvoj tog sredstva i smenjivanje umetničkih struja u razvoju fotografije, tako i prema načinu na koji je izrazila istorijski, ideološki i estetski duh epohe. Iako izbor fotografija nije bio određen tematikom, ipak u bogatom vizuelnom materijalu posetilac ima mogućnost da prati povezanost ljudi i mora, način života u primorskim i ostrvskim oblastima, razvoj pomorstva, putovanja na grčka ostrva, od prvih putopisaca do masovnog turizma.

Kustosi izložbe: Aliki Cirgialu (upravnik Fotografskog arhiva Muzeja Benaki), Fani Konstantinu (prethodni upravnik Fotografskog arhiva Muzeja Benaki) i Kostis Antoniadis (profesor fotografije na visokoj Tehničkoj obrazovnoj ustanovi  u Atini).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..