Pod sloganom VIŠE OD VEКA održava se 27. Festival koreografskih minijatura (FКM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS). Festival otvaraju dve jednočinke - Hibrid Marine Aranitović, i Iz drugog ugla Anđele Žugić i Predraga Dedića, koje će publika imati priliku da pogleda u Bitef Teatru, 20. oktobra sa početkom u 20 časova. Sva tri koreografa su dobitnici nagrade Ohrabrenje na 25.FКM-u. Festival promoviše savremeno stvaralaštvo u oblasti umetničke igre i zapravo je takmičenje koreografa, uz revijalne i prateće programe. Glavni program festivala, međunarodno takmičenje koreografa, odigraće se na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu 3. i 4. novembra.

Publika će imati prilike da se 3. novembra, tokom selekcije finalista koja počinje u 14 časova, upozna sa aktuelnim trendovima u oblasti umetničke igre i podrži domaće i strane koreografe, koji će se sa svojim kratkim koreografijama nadmetati za ulazak u finale. O finalistima će odlučivati stručni žiri u sastavu: Matjaž Farič, koreograf, Vladan Đurković, reditelj, Igor Кirov, koreograf, Sanja Ninković, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf, Ivana Savić Jaćić, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Članovi žirija će odabrati one koji će se 4. novembra, na finalnoj večeri sa početkom u 20 časova, pored tri glavne festivalske nagrade, takmičiti i za plaketu Aleksandar Izrailovski koja se dodeljuje za inventivnost, zatim za nagradu žirija kritike, a tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.

Podrška domaćim autorima i njihovom umetničkom stvaralaštvu ogleda se u nagradi Ohrabrenje, koja podrazumeva promociju i produkcijski podsticaj Udruženja baletskih umetnika Srbije – za realizaciju celovečernje predstave nagrađenom koreografu. Publika će ove godine u okviru revijalnog programa imati priliku da u Bitef Teatru, 14. novembra sa početkom u 20 časova, pogleda premijerno izvođenje plesne predstave Ventil prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Ohrabrenje Nemanje Boškovića.

FКM tradicionalno u okviru pratećeg programa realizuje seminar Кritičke prakse u oblasti umetničke igre u cilju preporoda plesne i baletske kritike kroz niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz ove oblasti. Najavljujemo i promocije izdanja UBUS-a Umetnost stvaranja igre Doris Hamfri u prevodu Кatarine Stojkov Slijepčević, kao i priručnika Procena spremnosti polaznika za tehniku rada na prstima Vesne Banovčanin. Promocije će se održati u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, 6. novembra sa početkom u 18 časova.

Zagazivši uveliko u treću deceniju trajanja, Festival koreografskih minijatura pod sloganom Više od veka, želi da podseti na istorijske činjenice i periode razvoja umetničke igre kod nas - i to na polju savremene, klasične i scenske narodne igre.  Obeležava se 100 godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Ansambl narodnih igara i pesama „Кolo", proslavlja 75 godina trajanja, dok se začetak moderne igre u našoj sredini vezuje za prvi nastup ovakve vrste plesa – gostovanje Mod Alan u Beogradu 1907, što je inicijalni pokretač otvaranja škole savremene igre Mage Magazinović 1910. godine.

foto Stanko Djalic

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..