Udruženje baletskih umetnika Srbije reprezentativno udruženje u oblasti umetničke igre, zalaže se za svoj esnaf u najširem smislu. Više od četvrt veka UBUS dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima - koreografima, igračima, pedagozima. Povodom dana rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića, UBUS tradicionalno 23. oktobra objavljuje imena nagrađenih za doprinos umetničkoj igri u našoj zemlji. Umetnici koji su premijerno ostvarili uloge u predstavama u oblasti umetničke igre na teritoriji Republike Srbije tokom protekle dve pozorišne sezone, ušli su u konkurenciju za dodelu nagrada Nataša Bošković i Smiljana Mandukić, dok se priznanja Dimitrije Parlić i Specijalna nagrada za inovativni pristup u savremenom  plesnom  teatru dodeljuju sledeće godine. 

Nagrada Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, pripala je Teodori Spasić, prvoj solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, za ostvarenu ulogu Žizele u predstavi Žizela u koreografiji Leonida Lavrovskog. Žiri u svom obrazloženju ističe da je Žizela Teodore Spasić tehnički čista, nežna, puna ljubavi, dramski besprekorno izvedena. Svojom Žizelom pokazala je zrelost umetnika koji ima potencijal za buduća umetnička ostvarenja.

Nagrada Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, ove godine dodeljena je Ivani Savić Jaćić, solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, za ostvarene uloge u Baletskom triptihu INFINITAS, Narodnog pozorišta u Beogradu, u koreografijama  Igora Кirova, Miloša Isailovića i Maše Кolar. Žiri obrazlaže svoju odluku, između ostalog i time, da je Ivana Savić Jaćić u protekloj pozorišnoj sezoni dosegla i iskazala svoju umetničku zrelost. Izuzetno ekspresivna, suvereno vlada tehnikom i savremene i klasične igre, ostavila je snažan utisak na sve gledaoce.

Žirije imenovane od strane Predsedništva UBUS-a činile su prvakinje Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dalija Imanić-Savić i Tamara Ivanović, kao i Nada Stamatović, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu za nagradu Nataša Bošković, dok su Кatarina Stojkov Slijepčević, koreograf, Milan Rus, prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Nemanja Naumoski, solista baleta Pozorišta na Terazijama odlučivali o dobitniku nagrade Smiljana Mandukić.

- Uručenje nagrade Smiljana Mandukić biće održano 26. oktobra 2023. godine na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu nakon izvođenja predstave Baletski triptih INFINITAS koja počinje u 19:30 č.
 
- Uručenje nagrade Nataša Bošković biće održano 15. novembra 2023. godine na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu nakon izvođenja predstave Žizela koja počinje u 19:30 č.
 
Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..