U Malom pozorištu “Duško Radović” i Pozorištu lutaka “Pinokio", možete pogledati sledeće predstave: Premijeru „Tri praseta” 12.12.2014. u 20 časova, Malo pozorište „Duško Radović”, premijeru „Čardak ni na nebu ni na zemlji” 14.12.2014. u 20 časova, POzorište lutaka „Pinokio” i predpremijeru „Čardak ni na nebu ni na zemlji” 07.12.2014. u 17 časova (adresa Goce Delčeva 1, Novi Beograd).

 

TRI PRASETA

 

Dragoslav Todorović rođen 3. novembra 1948. godine u Parizu. Diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1979. godine u klasi profesorke Borjane Prodanović. Dok je, kao mlad, živeo u Hamburgu, učio je glumu i pantomimu i igrao u pozorištima i kabareima.


Uradio je veliki broj dramskih i lutkarskih predstava. Učestvovao je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, osvojio pet „Grand Prix“nagrada i jedanaest nagrada za režiju.


Živeo je pet godina u Torontu. Bavio se režijom i predavao glumu.


Pored rediteljskog posla predaje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Lutkarstvo, na odsecima Scenografija i Scenski kostim.

 

Reč reditelja: Sedim ja tako jednom na nekom prijatnom mestu kad pred mene iskoči Igor Bojović i poturi mi pod nos svoj mjuzikl za decu „Petar Pan“. Povratim se od šoka pročitam tekst i obradujem se baš. Otrčim u pozorište „Pinokio“ i postavim na scenu tog večitog dečaka. Drugi put krenuo ja u poslastičarnicu kad na drvetu sedi Igor Bojović, gricka semenke i gađa me svojim tekstovima. Gle čuda pogodi me iz prve sa portabl bajkom za portabl svet „Crvenkapa“. Dok sam čitao tekst Igor Bojović odlete negde visoko. Završim čitanje, poskočim od radosti, sednem u auto i pravac Novi Sad – Pozorište mladih. Dobar dan – dobar dan, šta vi mislite o Crvenkapi. Sve najbolje rekoše mi oni i mi zdušno napravismo predstavu. Vratim se u Beograd, ne bih li se lepo izodmarao kad, cela fasada mi oblepljena nekim papirima. Uzmem merdevine pa gore – dole, gore – dole i pročitam muzičku bajku „Carev slavuj“. Alal vera. Šta ću – kud ću pravac u lutkarski teatar Pinokio. Na vratima pozorišta sačeka me sa solju i hlebom tadašnji upravnik, odvede me do scene i prepusti me glumcima da zgotovim ovu poslasticu od teksta. Tu nedavno, sit prepadanja od dotičnog Bojovića, rekoh mu tajnu šifru „Tri praseta“. Ma samo što to izgovorih kad će on: Izvoli lutkarski komad od tvrde građe... i evo, ovde u Malom pozorištu „Duško Radović“ pred Vama je friška predstava od svežeg teksta! Inače, od dotične Crvenkape ne idem više u poslastičarnicu već si sam mesim kolače. Nekad tako – tako a nekad još bolje!!! - Dragoslav Todorović

 

O piscu - Dramski pisac i scenarista. Završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu - odsek Dramaturgija (1995) i Internacionalnu školu za dramske pisce Kraljevskog dvorskog pozorišta iz Londona (1997). Radio kao direktor drame i dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, a od 1998. do 2012. godine upravnik Pozorišta lutaka „Pinokio“ u Zemunu. Autor je većeg broja dramskih tekstova. Pored francuskog, drame su mu prevedene i na bugarski, makedonski, italijanski, engleski i ruski jezik. Dramu „Divče“ (Happy End) u prevodu Mirel Roban, objavila je izdavačka kuća Antoine - Vitez u ediciji L`espace d`un instant u Parizu, 2005. Dramski tekst za decu „Crvenkapa“ uvršten je u školski program za četvrti razred osnovne škole i objavljen je u čitanci za IV razred, Izdavač: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2005.

 

Reč pisca: Čuvena bajka u našoj verziji je urbana priča o tri praseta iz rasformiranog cirkusa. Kroz, već poslovično igrivo-zabavne stihove Igora Bojovića predstava, na način prijemčiv i deci i odraslima zadire i u brojna i bolna pitanja napuštenih kućnih ljubimaca.

 

„Nije naša kuća
Od blata i pruća
- od najtvrđe građe
što mož' da se nađe!“

 

Pisac, svojeručno


O lutkama:

 

• Sicilijanka – vrsta lutke dobila ime po geografskom poreklu.
• Javajka – vrsta lutke dobila ime po geografskom poreklu.
• Balancijanka – vrsta lutke dobila ime po pronalazaču. Zastupljenost: Skoplje, Nova Gorica, Novi Sad, Zrenjanin, Beograd, Zemun (sa tendencijom širenja) koliko nam je poznato. Sastav: telo marionete sa kontrolnikom pored srca ma šta to značilo.

 

Goran Balančević, glumac Malog pozorišta „Duško Radović“

 

Pokrovitelj: Skupština grada Beograda – Sekretarijat za kulturu

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..