Otvaranje festivala Van okvira u Kulturnom centar REX u petak, 5. decembar 2014. u 20h, je zvanično otvaranje festivala - Organizovan je prevod na srpski znakovni jezik, kao i audio naracija za slepe i slabovide osobe. Prostor je pristupačan za korisnike/ice kolica. U 20:30 je Predstava/instalacija „Tišina“ ERGstatus plesnog teatra iz Srbije.Instalacija „Tišina“, posvećena je našem kolegi Stojanu Simiću, kao prvom profesionalnom igraču savremenog plesa u Srbiji, koji je gluva osoba.


Autorski tim: Sojan Simić, Jovana Rakić Kiselčić, Marko Pejović, Boris Čakširan, Nataša Šmelc, Boris Novači Bojić, Jelena Stojiljković, Aleksandra Đokić, Vera Jovanović, Ivana Bućko, Vesna Nestorović Coka i Bojana Mišić.

Odnos društva prema osobi zasnovan je na principima moći, u kome društvo identifikuje pojedinca kao subjekta određenog pola, porekla, socijalnog statusa, mentaliteta, odnosno kao onog/onu koja ima određene kapacitete i sposobnosti… Ukoliko je taj pojedinac pripadnik manjinske populacije, ukoliko je njegov svakodnevni život otežan tom činjenicom, dodatno postaje važno da se taj odnos društvo – pojedinac postavi u javni diskurs.

U projektu učestvuje veći broj umetnika i saradnika koji individualno rade sa Stojanom kroz proces koji je bio prikazan u dva navrata: na Bitef Polifoniji, gde smo se bavili kontaktom i dodirom dva subjekta, kao i traganjem za rečima i govorom, i na Festivalu Na sopstveni pogon, sa istraživanjima koja se tiču govora, jezika i komunikacije.

Predstava se kroz formu instalacije obraća posmatraču, „razgovara“ sa njegovim mislima i predrasudama, percepcijom posmatranog. Instalacija otvara prostor za igru sa drugačijim formama komunikacije subjekta, tretirajući ih kao objekte istraživanja...

 

Trajanje: 90 minuta

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..