U okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u utorak, 21. maja 2013. godine, sa početkom u 20 časova, u Guarneriusu će nastupiti mladi klarinetista ALEKSANDAR STOJANOVIĆ, ovogodišnji pobednik uglednog Međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko“.

 

Mladi beogradski klarinetista je student druge godine FMU-a, a do sada je nekoliko puta osvajao nagrade na takmičenjima, kao solista ili kao član kamernog ansambla. Klavirski saradnik na koncertu u Guarneriusu je Antonela Grgin, a na programu će biti kompozicije Sen-Sansa, Štokhauzena i Krusela.

 

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Ciklus koncerata „FMU I GUARNEIRUS NAGRAĐUJU“ su prošle godine pokrenuli Fakultet muzičke umetnosti i Centar lepih umetnosti Guarneirus, a u ovoj godini, uz podršku kompanije „Nelt“, najbolji studenti sa odseka za gudačke i duvačke instrumente, klavir i solo pevanje, će se kroz solistički resital predstaviti publici. Ciklus želi da skrene pažnju javnosti na naše mlade muzičare, da doprinese njihovoj afirmaciji i da im pruži šansu da publici prezentuju svoj talenat.

 

Umetnica koja će nam se sledeća predstaviti je flautistkinja DRAGANA JOVANOVIĆ, koja će u Guarneriusu nastupiti 24. maja. Ulaz na sve koncerte iz ciklusa je besplatan.

 

Klarinetista ALEKSANDAR STOJANOVIĆ, rođen u Beogradu 1992. godine, započeo je svoje muzičko školovanje u klasi prof. Predraga Stefanovića, u muzičkoj školi ,,Josip Slavenski”, gde je završio i srednju školu. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu je upisao 2011. godine, u klasi prof. Ognjena Popovića i trenutno je na drugoj godini.

 

Učestvovao je na Republičkim takmičenjima, na kojima je osvojao prvu nagradu i naziv Laureat 2005. godine i prvu nagradu 2003. i 2011. godine. Na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju ,,Davorin Jenko”, osvojio je prvu nagradu.

Na Republičkim takmičenjima je učestvovao i u kategoriji kamernih ansambala i osvojio prve nagrade 2007, 2009. i 2011. godine, dok je na Međunarodnom takmičenju ,,Davorin Jenko” osvojio prvu nagradu i naziv Laureat 2011. godine.

2008. godine je bio deo projekta Beogradske filharmonije, ,,Rame uz rame“.

 

Kao solista, u kamernim i u orkestarskim ansamblima, održao je koncerte u Kolarčevoj zadužbini, sali Beogradske filharmonije, Narodnom pozorištu.Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Ognjena Popovića, Ulfa Rodenhauzera, Juana Juana.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..