UNU i Rivijera zvučni sistem vas pozivaju na drugu po redu „Belgrade Dub Club“ žurku, koja de se održati 5. maja u Dunavskoj oazi u Grockoj, sa početkom u 18 časova. Na događaju de nastupiti poznati beogradski rege umetnik Nemanja Kojid Kojot (Hornsman Coyote), koji de ovom prilikom, uživo uz pratnju Rivijera zvučnog sistema, pred publikom izvesti i predstaviti nova izdanja kao i popularne pesme iz svog bogatog repertoara. Publiku očekuju i nastupi disk džokeja među kojima su Elioh, King Calypso i Ital Vision. Rivijera zvučni sistem je projekat omladinskog udruženja UNU iz Vinče, nastao 2023. sa ciljem popularizacije DIY (uradi sam) kulture, rege muzike i kulture zvučnih sistema (sound system culture). 

Belgrade Dub Club je snažno inspirisan kulturom zvučnih sistema, muzikom Jamajke i ostrvom na kojem su 1950-ih godina zvučni sistemi kao što su Tom The Great Sebastian, Merritone, Duke Reid the Trojan, the Sir Coxone Downbeat sound system započeli tradiciju koju danas sledi preko hiljadu zvučnih sistema širom sveta.

Na prostoru Balkana i našeg regiona, prisutna su 72 zvučna sistema, u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i na Kipru. Odlike ovih sistema su masivne zvučne kutije od po stotinu i više kilograma, snažna pojačala od nekoliko kilovata, brojni analogni i digitalni uređaji za manipulaciju zvuka i kolekcija od nekoliko hiljada specijalno izabranih muzičkih izdanja.

Svaki zvučni sistem pruža jedinstveno iskustvo za slušaoce, ali i zvuk prilagođen određenom tipu prostora. Posetioci de imati priliku da slušaju muziku na ručno izrađenom Rivijera zvučnom sistemu, koji je posebno projektovan za javno, ulično ili klupsko emitovanje (saopštavanje) akustične ili vokalno instrumentalne reggae i dub muzike sa izraženim i snažnim basom. Zanimljivost je da de posetioci uz ulaznicu dobiti i poklon kod za preuzimanje nove aktuelne rege i dub muzike u digitalnom obliku, putem platforme Bandcamp, što je omogudeno kroz saradnju internacionalnih izdavačkih kuda i umetnika sa Rivijera zvučnim sistemom.

Posetioce očekuju poklon izdanja izdavačke kude Dubophonic sa Kipra, kao i nezavisnih sastava i umetnika među kojima su Undercover Cockney iz Londona i Clatta Bumboo sa Jamajke, a 90 prvih gostiju dobijaju i poklon EP „Dub For Ladies“ koji daruje rege umetnik Haris Pilton iz Slovenije, kao i Dub „Down To Business“ koji potpisuju umetnici The Business i Dub Siren.  Kapacitet kluba je 200 osoba, tako da je broj karata ograničen. Cena ulaznica je 600 dinara, a koje se mogu kupiti na samom događaju.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..