U sredu, 15. novembra 2023. u 19:30 // Velika sala Doma omladine Beograda - Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti na eFinity blagajni u Domu omladine Beograda, od 11. novembra. Gudački orkestar iz Hong Konga, osnovan i pod umetničkim vođstvom virtuozne Jao Đue (Yao Jue), nastoji da podržava i odgaja domaće muzičke talenate. U protekloj deceniji, orkestar je obogatio živote zaljubljenika u muziku serijama svojih koncertnih i međunarodnih turneja. Stekao je značajnu prepoznatljivost kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj muzičkoj estetici koja spaja uticaje istoka i zapada.

Orkestar nastavlja da teži umetničkoj izvrsnosti sa impresivnim brojem međunarodno priznatih muzičara, među kojima su: Tan Dan (Tan Dun), Sara Čeng (Sarah Chang), Ćin Li-vej (Qin Li-wei), Hejli Vestenra (Hayley Westenra), Andres Kardenes (Andrés Cárdenes), Lio Kuok-man (Lio Kuok-man), Šeron Andrea Čoa (Sharon Andrea Choa). Pod vođstvom umetničke direktorke Jao Đue, orkestar ne samo što predstavlja muzičke talente Hong Konga širom sveta, već i širi čaroliju muzike.

U maju 2018. godine, orkestar je oborio Ginisov rekord za „Najveći ansambl žičanih instrumenata“. U periodu 2019-2020, orkestar je nastupao u inostranstvu, a sproveo je i koncertnu turneju u okviru inicijative „Pojas i put“ u jugoistočnoj Aziji. U junu 2023. godine, orkestar je nastupao u Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti u Pekingu, uz podršku Kineskog nacionalnog fonda za umetnost.

HKGO je jedini orkestar sa zapadnim instrumentima koji je odabran u uži izbor Kineskog nacionalnog fonda za umetnost, prvi put dostupnog za umetničke grupe iz Hong Konga i Makaa. Od svog osnivanja orkestar je održao koncerte u 9 zemalja i 34 grada.

Honkonški orkestar u svom muzičkom izrazu spaja tradicije klasične muzike Istoka i Zapada što će moći da se čuje i na koncertu u Domu omladine Beograda 15. novembra, kada će pored remek dela klasike Zapada kao što su Vivaldijeva „Godišnja doba“ ili Britnova “Jednostavna simfonija” izvesti i klasične kompozicije kineskih autora.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..