Beogradska publika će u četvrtak, 16. novembra 2023. godine, od 21 čas, u Domu omladine, doživeti nesvakidašnje audio-vizuelno iskustvo - magiju svetlosti i zvuka uz primamljive vizuelne efekte donose Balaš Žagar & Kati Katona ft. Kir! Ovo impresivno AV iskustvo pod nazivom Disordered Space - Time, zasnovano je na umetničkoj vezi između muzičara Balaša Žagera i vizuelne umetnice Kati Katona. Njihov nastup uživo ima neku vrstu impresionističkog uticaja ostavljajući mnogo prostora za improvizaciju i muzičke i vizuelne promene u realnom vremenu.

Njihovo izvođenje se uglavnom zasniva na generativnoj metodi - stalnoj interakciji pokretnih slika i zvukova poput živih organizama, oblikujući prelaz vremena.
 
Nastupali su na mnogim festivalima audiovizuelne umetnosti kao što su Live Cinema Rome, Patchlab Digital Art, Vision of Sound London i mnogi drugi.

Žagar je klavijaturista-producent, mađarski lider u elektronskim izdanjima - Žagar. Njegov debi album, Local Broadcast je bio izabran među 50 najvažnijih mađarskih albuma svih vremena u časopisu Van2. Žagar je bio i koautor Jonderboijevog kultnog albuma Shallov and Profound. Pisao je muziku za mnoge filmove i popularne TV emisije kao CSI. Žagarova muzika emitovana je i na BBC radiju. Njegove pesme su remiksovali su producenti Vakula, Deadbeat i Marcus Henriksson. Takođe je je i label menadžer za Free Sekuence i Move Gentli Records. Uvek je bio opčinjen uzbudljivim novim pravcima savremene umetnosti.

Kati Katona je studirala likovnu umetnost u Novom Sadu. U toku studija fascinirali su je odnos zvuka i vizuelnog. U svojim slikama prevodila je mjuzikl harmonije i raspoloženja u boje, oblike i kompozicije. Kati je opsednuta eksperimentisanjem sa tehnikama, kombinovanjem i istraživanjem novih procesa. Radila je za Limelight Projection i Globalno osvetljenje. Bila je dizajner vizuelnih prikaza za Ozora, čuveni Siget Festival, Shibuia TV Tokio. Radila je projekte mapiranja za Žolnaja Lajt fest i Bela noć Melburn.

Kӣr je solo produkcijski nadimak Baneta Jovančevića, rezidentnog živog umetnika i program menadžera beogradskog kluba Drugstore. Kombinujući tradicionalne i eksperimentalne uticaje u elektro-akustičnoj muzici, Kӣr stvara zvuk u kojem postindustrijske teksture i melodijski pokreti vođeni dronom prelaze u plemenske ritmove. Sukob sintisajzera i akustičnih instrumenata priziva audio pejzaž vizantijskih sakralnih tradicija i balkanskih folklornih ritmova. Osnovni koncept je da izazove konvencionalne i preovlađujuće ritmičke strukture u muzici suprotstavljanjem tradicionalnih ritmova sa savremenim elektronskim dizajnom zvuka. Vizuelni imaginar prizvan u zvuku – zvuku šumskog vazduha, reke, zujanja ptica – koji se isporučuje kroz nemilosrdnost mašine, insistira na aktivnom slušanju. Prva izdanja Imrali, Mramorje, Balčak izašla su na renomiranim izdavačkim kućama kao što su Creme Organization, Ierevan Tapes, Rocket Recordings i DISK, nakon čega je Kӣr počeo da se bavi muzikom za pozorište i film. Komponovao je muziku za pozorišnu predstavu „Stvaranje čoveka” u Ateljeu 212, u Rejkjaviku kao rezidencijalni umetnik muziku za konceptualni performans „Hai Maei“ sa domaćim umetnikom Borghildur Indriðadottir. Obajava njegovog novog izdanja “Balčak” zakazana je za septembar na Don't DJ's labe Disk. Na evrospkoj turneji nastupao je na festivalima: Nuits Sonores, Ekit, Flov, Outernational Dais, 4GB, Artmospheric, Mad in Belgrade, Zdravo mladi itd. Nastupao je u i klubovima uključujući Golden Pudel (Hamburg), Renate (Berlin), Makao (Milano) i mnoge druge u Rejkjaviku, Stokholmu, Berlinu, Rimu, Beču, Lajpcige, Atini, Varšavi, Bolonji, Bukureštu itd...
 
Collegium Hungaricum (Mađarski kulturni institut u Beogradu) u saradnji sa domaćinom Domom omladine pruža podršku ovom imresivnom audio-vizulenom projektu i umetničkoj saradnji.

Ulaznice po ceni od 500 RSD su u prodaji preko eFinity prodajne mreže i onlajn na www.efinity.rs


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..