Petak, 17. novembar 2023. u 21:00 // Dom omladine Beograda, Amerikana - Giant Sand su jedan od najčuvenijih američkih alternativnih rok sastava iz generacije koja je stvorila taj zvuk i pogled na svet, osamdesetih godina prošlog veka. U organizaciji Doma omladine, skoro tačno u dan kad su pre osam godina prvi put nastupili u Beogradu na svojoj oproštajnoj turneji, imaćemo priliku da ih ekskluzivno vidimo još jednom, na neočekivanoj evropskoj turneji kojom najavljuju objavljivanje povratničkog albuma!

Ograničena količina ulaznica po ceni od 2000 RSD je u prodaji preko eFinity prodajne mreže i onlajn.

Najlegendarniji pustinjski rok bend svih vremena iz Tusona, Arizona, upravo je objavio da priprema izdavanje svog novog albuma i promociju na jesenjim koncertima 2023. godine. Ploča je zasnovana na ideji ponovnog okupljanja originalne, prvobitne postave benda, čiji članovi su, osim osnivača Howe Gelba, bili slavni bubnjar Tommy Larkins, koji se vraća u formaciju posle tri decenije rada sa renomiranim kantautorom Jonathanom Richmanom (sa kojim je 2005. nastupio u DOB!), te basista Nick Augustine iz tusonskog Dusty City Blues, nekadašnji stalni saradnik velikog lokalnog heroja Rainera Ptaceka. Upravo je ovo ekipa koja ća nam se predstaviti uz specijalnu gošću Talulu Gelb (Gelbovu ćerku!), u sali Amerikana (a gde drugde!), u petak 17. novembra 2023.

Howe Gelb je autorski pokretač ovog benda, frontmen, gitarista i pevač. Oko njegovog jedinstvenog talenta Giant Sand su stvorili svoju otpadničku karijeru, u kojoj je kroz slobodne psihogalaktičke improvizacije povezivano nasleđe roka, kantrija i folka, mnogo pre nego je muzička štampa skovala termin „amerikana“. Savremenik je njihovu muziku opisao kao „nepredvidljivu formu bluza inspirisanu pustinjom, u miksu sa sa latinskim korenima i gotik hororom“. Da nije bilo njih, sasvim sigurno ne bi bilo ni današnjih popularnih sastava kao što su The National, The War on Drugs ili Wilco.

Mada se bend nakon 30 godina rada oprostio od svetske publike velikom turnejom, posle albuma „Heartbreak Pass“, na kojoj su 2015. obišli i Dom omladine Beograda – po sopstvenom priznanju, Howe Gelb je osećao da priča ove grupe ipak nije ispričana do kraja. Nakon uspelih reizdanja prva dva albuma Giant Sand koja su usledila u međuvremenu (ponovo odsvirani i snimljeni pod imenima „Returns To Valley Of Rain“ 2018. i „Recounting The Ballads Of Thin Line Men“ 2019.), sazvao je stare drugare za još jedan nov projekat. Među njima je on sad oficijelno najmlađi član benda.

Tako će Beograd ponovo biti poprište još jednog istorijskog muzičkog događaja – povratničkog koncerta legendarnih Giant Sand. I to sa punim pravom, jer ih je još 1985. godine slušao na radiju Studio B pre mnogih evropskih metropola, zahvaljujući Žikici Simiću i njegovoj autorskoj emisiji „Tajanstveni voz“. Tako su postali deo naše rok kulture, kojoj se ovom prilikom opet vraćaju, kao stari prijatelji.

Koncert se održava u okviru 9. Festivala nezavisnog američkog filma "IndieBelgrade"

foto promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..