U nedelju, 05. aprila 2015. od 11-15h - Pravi početak proleća, onog što zovemo “Beogradsko proleće” ili “April u Beogradu” je zapravo vikend odnosno nedelja kada padaju Cveti. A sem što je to dan gradske opštine Stari grad, to je i termin najznačajnijeg prestoničkog uličnog karnevala “Ulica susreta” koji se po svojoj masovnosti i popularnosti izjednačio sa “Ulicom otvorenog srca”.


Šta više obzirom da vremenski još nijednom nije zakazao kao pravi “Prolećni dan”, dostigao je atmosferu uličnih svetkovina po srednjoj Evropi ili Portobello road-a i karnevala na Notting Hill-u.  


Ovo je zapravo logistička podrška lokalne samouprave opštine Stari grad i njenog kulturnog centra Parobrod, promociji džeza kao nove klasike 21. veka. Nakon što se na Dorćolu pojavom džez kluba Ptica i istovremenim otvaranjem džez odseka na Muzičkoj akademiji i srednjoj školi “Stanković” džez se počeo vraćati na mesto koje mu pripada, live klupskoj jazz mapi Starog grada: Iguana, Dvorište, Jazzbuka, Bajloni, Bitef-Čekaonica, Sinnerman, Muha, i napokon Das Boot jazz scena UK Parobrod, logično je bilo da se tamo gde se reafirmiše Berlin 20tih, Njujork 30tih, 50tih, 70tih, stvara jazz brend Beograda.

 

Satnica dešavanja na bini ispred UK Parobrod – ćošak Jevremove i Kapetan Mišine

 

11.00h Beogradski Diksilend Orkestar


Osmočlani “Beogradski Diksilend Orkestar”, osnovan 2001. godine, jedini je orkestar na Balkanu koji se kontinuirano bavi umetničkim izvođenjem muzičkog pravca “Dixieland Jazz” i kao takav već punih 14 godina predstavlja raritetni oglednu umetničku referencu prestonice. Orkestar je izdao ukupno pet CD izdanja, od kojih 3 za domaće, a dva za evropsko tržište.  U 2015. povodom petnaeste godine umetničkog rada izdaje i novo, šesto CD ostvarenje pod nazivom „All that Jass“.

 

12.00h Vasil Hadžimanov Bend


Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici. VH Bend trenutno promoviše svoj peti album “Can you dig it?”. Tokom jesenjih nastupa 2014. uključujući i nastup na Beogradskom džez festivalu, bend je sa istaknutim američkim džez saksofonistom Dejvidom Binejem snimio živi album, koji se trenutno nalazi u završnoj fazi pripreme. Sam Vasil, protagonista je koncerta godine u klavirskom duetu sa Bojanom Zulfikarpašićem na Kolarcu, početkom 2015.

 

13.00h Hot Club of Belgrade


Hot Club of Belgrade gaji Manoushe Jazz koji je početkom prošlog veka nastao na fuziji muzike roma zapadne Evrope i američkog džeza. Ovaj muzički stil se prvi put pojavio na teritoriji Francuskoj i Belgije, a njegovi rodonačelnici su čuveni gitarista Đango Rejnard i violinista Stefani Grapeli. Hot Club of Belgrade je u poslednjih nekoliko godina  veoma aktivan na našoj i regionalnoj koncertnoj i klupskoj sceni, a pre par godina je na “Jazzy Colors” festivalu u Parizu doživeo ovacije publike. Do sada su objavili dva CD izdanja, a treći je u pripremi.

 

14.00h Vlada Maričić bend & Tanja Jovićević  


Pijanista i kompozitor Vlada Maričić nastupa u triju već dvadeset pet godina. Članovi benda su se menjali, ali najčešće i najduže radi sa kontrabasistom Batom Božanićem i bubnjarima Dušanom Ivaniševićem i Petrom Radmilovićem. Pored originalnog programa, Vlada Maričić godinama saradjuje sa vokalnom solistkinjom Tanjom Jovićević, sa kojom je snimio novi cd “Magija koja ne prestaje”. Vlada Maričić i njegov band izvode džez i soul standarde koje Tanja donosi na veoma originalan i prepoznatljiv način. Posebno treba istaći činjenicu da ove godine Vlada Maričić i Tanja Jovićević slave 30 godina od pocetka saradnje.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..