U svečanom holu zgrade Narodne banke Srbije na Slaviji u nedelju, 19. oktobra, u 19 časova biće održan koncert jednog od najznačajnijih svetskih harmonikaša, umetnika iz Španije, Injakija Alberdija. Alberdi je nastupao na najznačajnijim festivalima i koncertnim salama u Španiji i Evropi, a njegove koncerte snimali su i emitovali Nacionalni španski radio, Italijanski nacionalni radio, Klasični radio iz Finske, Francuski radio.

 

Na najznačajnijim takmičenjima u ovoj oblasti – Internacionalno takmičenje аkordeonista i bajanista u Moskvi i Svetski kup – osvojio je prve nagrade, a posvećeno mu je preko 50 kompozicija poznatih savremenih kompozitora.

 

Jedna od njih, Sofija Gubajdulina, o Alberdiju kaže: „Injaki Alberdi poseduje ogroman talenat i potpunu posvećenost muzici kao umetnik. Njegovo znanje i razumevanje o muzičkoj formi je neverovatno, a sve to, povezano s njegovim temperamentom, na mene je ostavilo snažan utisak“.

 

Injaki Alberdi prvi put nastupa u Beogradu, a na programu su dela španskih, japanskih i ruskih autora: Ibarondo, Erkoreka, Verdu, Tores, Hokosava i Gubajdulina.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..