Majstorske radionice i interaktivni seminar koji su od 8. do. 10 oktobra zajednički organizavali Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Asocijacija Music Art Project/El Sistema Srbija, uz podršku Centralno-evropske inicijative (InCE) i pod pokroviteljstvom Uneska, zaokružiće se koncertom nastavnika i studenata učesnika radionica pod vođstvom M°Roberta Katerinija (solo truba orkestra Padove i Veneta), u Svečanoj sali Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

 

Asocijacija “Music Art Project”, promoter muzičke saradnje u Srbiji, široko rasprostranjena u mnogim zemljama u svetu, sledi puteve trasirane muzičkim iskustvom “El Sistema”. Ona profesorima i studentima muzike u Srbiji želi da pruži mogućnost da poboljšaju svoja znanja kroz specijalističke kurseve, majstorske kurseve, interaktivne seminare i susrete sa muzičarima  međunarodnog ugleda iz različitih zemalja, u klimi interkulturalne saradnje.

 

Prvi deo koncerta rezervisan je za izvođenje čuvenih kompozicija “za četiri trube” istaknutih kompozitora evropske barokne muzike kao što su Henri Persl i Georg Filip Teleman, nakon čega će uslediti i kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Đuzepea Verdija. Drugi deo koncerta rezervisan je za Leroja Andersona, priznatog majstora zabavne američke orkestarske muzike, autora veoma uspešnih komada za solo trubu i orkestar. Biće izvedene dve njegove poznate kompozicije “Bugler’s Holiday” i “A Trumpeter’s Lullaby”.

 

Roberto Katerini, diplomirao na muzičkom konzervatorijumu “Đuzepe Tartini” u Trstu, nastavio studije u Rimu i na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu, gde se usvršavao u klasi Pjera Tiboa koji ga je angažovao kao asistenta na mnogi svojim majstorskim kusevima. Godine 2006. stiče master diplomu solističkog smera na Državnom muzičkom  konzervatorijumu “Čezare Polini”  u Padovi. Od 1995. nastupa sa Orkestrom Padove i Veneta sa kojim je učestvovao na turnejama u Južnoj Americi, Japanu, Nemačkoj i Francuskoj. Sarađivao je sa umetnicima vrlo visokog nivoa poput Salvatorea Akarda, Marte Argerič, Vladimira Aškenazija i svirao sa raznim orkestrima među kojima su Orkestar Opere u Rimu, Klang Forum iz Beča, orkestar FVG Mitteleuropa Orchestra i Instrumentalna grupa iz Veneta “Đanfrančesko Malipjero” sa kojom je nedavno izveo Drugi branderbuški koncert (BWV 1047) Johana Sebastijana Baha.
 

KONCERTNI PROGRAM:

 

Đuzepe Verdi (1813-1901)
Preludijum  iz opere “La Traviata”, I čin
Trijumfalni marš iz opere “Aida”, II čin, II scena

izvođenje za četiri trube

*

Volfgang Amadeus Mocart (1756-1791)
Sonata za klavir br.11 u A-duru K 331, treći stav: Turski marš

izvođenje za četiri trube

*

Henri Persl (1659-1695)
Rondo iz muzike za pozorišni komad “Abdelazer” Afre Ben

izvođenje za četiri trube

*

Leroy Anderson (1908-1975)
Bugler’s Holiday
A Trumpeter’s Lullaby

izvođenje za tri trube i klavir

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..