U petak, 11. jula 2014. godine u sklopu programa "Portret Kralja Petra" organizacijom nekoliko događaja, Kuća kralja Petra, ustanova kulture GO Savski venac, obeležiće jubilej 170 godina od rođenja Kralja Petra I Karađorđevića. Od 10 do 19h: Izložba Ratnog dnevnika Kralja Petra I Karađorđevića (1915-1916.) saradnja sa Mauzolejom porodice Karađorđević sa Oplenca.

 

U 19h tribina: „Učešće Kralja Petra I Karađorđevića u Balkanskim ratovima (1912-1913.)“, predavač: dr Danko Leovac, istoričar.

 

U 20h: Koncert građanske muzike s kraja 19, početka 20 veka. Nastupaju: Vera Milanković, klavir i Ileana Milić, sopran.

 

Ileana Milić i Vera Milanković započele su svoj zajednički umetnički rad 2005. godine, na Kolarcu, izvođenjem pesama iz SRPSKOG DUHOVNOG KALENDARA Vere Milanković na koncertu posvećenom 30-toj godišnjici umetničkog rada V. M. Ovaj duo posebno neguje srpsku muzičku tradiciju što pokazuju i koncerti u Vukovaru 2009. godine, na poziv Konzulata Republike Srbije, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije i u 2010. i u Sent Andreji povodom obeležavanja godišnjice Arsenija Čarnojevića u organizaciji Srpske zajednice u Mađarskoj. Iste godine nastupaju i u Gvarnerijus-u . Godine 2011. nastupile su na koncertima u Galeriji Doma ulture Studentski grad, i Svečanoj sali Matice Srpske u Novom Sadu, sa programom posvećenom posebnom senzibilitetu, vokalne lirike Edvarda Griga i Vere Milanković. Dve godine za redim (2012., a 2013. sa baritonom Nenadom Nenićem.) nastupaju u kulturno-znanstvenom centru “Milutin Milanković” u Dalju, a 2013. zajedno sa baritonom Nenadom Nenićem i u izvođenju kantate Vere Milanković “Srbija je Molitva Tajna Vera Ljubav i Nada” sa horom i simfonijskim orkestrom RTS-a pod upravom Stanka Jovanovića.

Ileana Milić, solo pevač i pedagog. Diplomirala na Fakultetu scenskih i primenjenih umetnosti , odsek solo pevanje, u Beogradu 2005. godine u klasi prof. Vesne Opsenice. Usavršavala se kod prof. Ingrid Janser Majer ( Ingrid Janser Majer) na Mocarteumu u Salzburgu.(Mozarteum, Salzburg). Magistrirala kod profesorke Else Kastele Kraihsl (Elsa Kastela Kreihsl) na Konzervatorijumu grada Beča (Konservatorium der Stadt Wien). Na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu magistrirala je na odseku Teorije kulture. Od 2006. godine nastupa kao solista Kamerne opere Madlenianum i profesor je solo pevanja u muzičkoj školi “Petar Konjović” u Beogradu. Svojim umećem svestranog umetnika, osobenog izraza, suverene tehnike i dubokog senzibiliteta, osvaja publiku kako na operskoj sceni tako i na koncertnom podijumu.

Vera Milanković, kompozitor, pijanista i pedagog. Potiče iz ugledne srpske porodice istaknutiih naučnika, univerzitetskih profesora, diplomata i kulturnih poslenika. Profesionalni ulazak u muziku duguje istaknutom srpskom pedagogu Miroslavi Lili Petrović. Na fakultetu muzičke umstnosti diplomira klavir, a kompoziciju uz Hristićevu nagradu. Magistrira metodiku solfeđa i kompoziciju . U Londonu završava poslediplomske studije kompoziciije na Guildhall School of Music and Drama gde London Socioety for Promotion of New Music. javno promoviše njenu Spnatu ѕa violinu i violončelo.
Dobitnik je brojnih nagrada Udruženja kompozitora Srbije., “Zlatni beočug” Kulturnoprosvetne zajednice Beograda i nagradom “Muzika klasika” za 2013. godinu. Od 1976. radi kao nastavnik na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.Od 1983. do 2003. godine stalni je kalvirski saradnik dečjeg hora "Kolibri", a od 1988. niže autorske koncerte (preko 20). kao pijanista, priducent, izdavač uz istaknute soliste, ansamble ,orkestre Raznovrsni opus Vere Milanović obuhvata muziku za pozorište, kantate i orkestarske kompozicije. kamerne i solističke, koje se sa uspehom izvode u zemlji i inostranstvu.
Godine 1988. osniva. Pedagoški forum, skup pedagoga muzičkih i scenskih umetnosti svih stepena. Svoj doprinos percepciji muzike iz ugla pedagoije muzike daje na brojnim međunarodnim i svetskim komferencijama kao što su ESCOM (European Society for Cognitive Sciences of Music), ICMPC (International Conference of Music Perception and Cognition), SRPMME (Society for Research in Perception of Music and Music Education. Član je Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičkih pedagoga Srbije, Rotary kluba Zemun, Uređivačkog odbora "Vukove zadužbine" 

 

Ulaz na programe je slobodan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..