LAZAR OSTOJIĆ (aka Lazaruss Ostos), stipendista fonda za mlade talente Republike Srbije “Dositeja”, nakon izuzetno uspešne magistrature na konzervatorijumu Princ Klaus u Groningemu (Holandija), vratio se u Srbiju, pre nekoliko dana, donevši ne samo nova saznanja na polju muzike i inovativnih praksi, već i jedan sasvim novi žičani instrument koju je potpuno sam patentirao!


U pitanju je kreacija koja spaja žice bas i klasične gitare u jedno telo, pod nazivom Albatross gitara, na kojoj Lazar izvodi repertoar posvećen tradicionalnoj muzici sa Balkana.

Aktivno radeći na širenju opšte svesti o regionalnoj muzici Balkana, Lazar na Albatrossu izvodi prepoznatljive kompozicije-izvorne narodne pesme sa prostora Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Slovenije, istovremeno vršeći istraživanja novog zvuka na pomenutom instrumentu.

Koncert u Akademiji 28 biće ekskluzivna prilika da se vidi i čuje ovaj nesvakidašnji instrument, ali i da se na jedan sasvim novi, do sada neviđen način, uživa u specifičnom instrumentalnom izvođenju etno muzike sa ovih prostora. Na koncertu će Lazar Ostojić nastupiti u pratnji Aleksandra Škorića na bubnjevima.

Ulaz je slobodan a mesta se mogu rezervisati na: 011 3619 342
 
“Makedonsko devojče” - Lazarussa Ostosa


Lazar Ostojić rođen je 1987. godine u Beogradu, gde živi i studira do svoje 25. godine.


Nakon završene niže i srednje muzičke škole na odseku za klasičnu gitaru, upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde završava kako osnovne tako i master studije. 2012. godine, kao stipendista “Dositeje”, upisuje master program – New Audiences and Innovative Practice, na Prins Claus Conservatorium-u u Groningenu (Holandija), gde već u prvom semestru za potrebe svog projekta, dizajnira instrument koji spaja žice bas gitare i klasične gitare u jedno telo, a sa Daliborom Vučićem (graditelj – Wood Guerilla) dogovara izgradnju istog instrumenta pod imenom – Albatross.
 
Tokom školovanja osvoja brojne nagrade za učešće na različitim takmičenjima: I, II i III mesto na republičkim takmičenjima za klasičnu gitaru, I nagradu na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, III mesto na festivalu gitare u Sinai (Rumunija) itd. 2008. godine odlazi u Angermunde (Nemačka) na poziv kompozitora i gitariste Carla Domeniconia gde usavršava metode i pristupe u svojoj kompoziciji. Na festivalima Guitar Art-a (Beograd) imao je prilike da sarađuje sa imenima kao što su: Pepe Romero, Sergio i Odair Assado, Carlo Domeniconi, Pavel Steidl, Zoran Dukić, Miroslav Tadić i drugi. Član i osnivač nekoliko domaćih bendova; posebno se izdvaja saradnja sa bendom Freaky Fight For Freedom, sa kojima 2011. godine izdaje album koji je u digitalnom obliku dospeo do Argentine, SAD, Čilea, Japana, Rusije itd. Trenutno radi na drugom studijskom albumu ovog benda, čije se objavljivanje očekuje u narednom periodu. U međuvremenu, bavi se istraživanjima novog zvuka na Albatrossu, paralelno pišući knjigu metoda za sviranje na ovom inovativnom  instrumentu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..