Renomirana i nova imena domaće i regionalne muzičke scene dolaze u Čačak 28. i 29. jula na najuzbudljiviji festival u nastajanju - UZLET! Na dva festivalska stejdža, koji su smešteni na ušuškanoj lokaciji tik pored obale Zapadne Morave, čuće se rock, (t)rep i elektro zvuci. Publiku očekuju: Darko Rundek, Mimi Mercedez, bend Porto Morto, legende beogradske rep scene FTP, DJ Kristijan Molnar, domaća kantautorka Nataleè i mnogi drugi. Festival se realizuje kao deo zvaničnog programa Prestonice kulture Srbije – Čačak 2023 pod sloganom ČAČANSKA RODNA, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Čačka u saradnji sa Sportskim centrom „Mladost”.

U sklopu festivala u parku Mladosti, za sve ljubitelje prirode, nalaziće se i kamp. Svoje mesto u kampu može se rezervisati na Uzlet sajtu, a ulaznice za festival mogu se nabaviti putem Gigstix sajta i na svim prodajnim mestima Gigstixa.

Prvog festivalskog dana nastupiće izvođači pesme „Vrijeme je za čilanje“ - Porto Morto. Kao jedan od najzanimljivijih indie bendova ovaj sedmočlani zagrebački bend prepoznatljiv je po svojim vizualima, koji su vidljivi kako u njihovim spotovima, tako i na sceni. Privukli su veliku pažnju publike i zauzeli svoje mesto na sceni zahvaljujući albumima “Porto Morto” (2016), “Portofon” (2019) i „Portopop“ (2021). Sa albuma „Portofon“  se ističe saradnja s Darkom Rundekom u pesmi “Hodaj”, a Rundek će zajedno sa svojim bendom Ekipa takođe nastupati 28. jula.

Glasan ženski rep zvuk - Mimi Mercedez, začuće se istog dana na Uzletu, a njeno samopouzdanje i istovremena prizemnost su ono što najčešće privlači njenu publiku. Milena Janković, poznatija kao Mimi Mercedez, svoju prvu pesmu snimila je 2011. godine, a od 2015. se ozbiljnije bavi repom. Sada je jedna od naših najslušanijih reperki i u svojim pesmama direktno i oštro obrađuje teme i probleme koji se tiču mladih. Ono što njene fanove ipak najviše privlači jeste neposrednost u nastupu i neukrotiva energija koju će posetioci Uzleta imati priliku da osete već prvog dana festivala.

Narednog dana, 29. jula, na sceni ćemo čuti legende beogradske rep scene sastav FTP. Ovaj kultni novobeogradski sastav čine Jovan Veljković i Bogdan Kovačević. Iza imena ovog benda stoje neki od najvećih rep hitova dvehiljaditih, koji se i danas aktivno slušaju, poput „Blok Brate Bruklin“, „Život je bezveze ako si mrtav“,“ Život je jedna tombola“... U njihovim rimama lako je uživati, pošto odišu spontanošću (iako su proizvod predanog rada) i humorom, a uz to su vrlo direktni i izbegavaju cenzuru. Na Uzletu ćemo čuti njihoje stare hitove, ali i sveže numere sa novog albuma.

Drugi dan festivala obeležiće i nastup jednog od najomiljenijih beogradskih DJ-eva Kristijana Molnara. Poznat po svojoj radio emisiji Kristalizacija na radiju Beograd 202, muzikom se bavi od 2006. godine i sada je već internacionalno prepoznatljiv. Kombinuje razne vrste tehno i dance muzike sa svih strana sveta i time privlači mnogobrojnu i raznoliku publiku. Ono što ga posebno odlikuje je sposobnost da napravi dobru atmosferu i žurke koje traju po celu noć.

Pored navedenih, prvog dana festivala nastupiće i domaća kantautorka Nataleè, dok će se za DJ pultom naći neprevaziđeni electro dvojac DJ Brka & Runy, kao i beogradski DJ i producent Cosmic G i DJ Dijana Dee koja je svoju karijeru gradila i u Los Anđelesu i čačanski duo Den Helderse. Svoj premijerni nastup u Srbiji, 28. juna na Uzletu imaće novi indie sastav Oxajo, a na glavnoj bini čuće se i indie-rock i indie-punk zvuk benda Keni nije mrtav.

U subotu 29. jula, na festivalskoj bini nastupaće i jedno od najperspektivnijih imena regionalne i hrvatske muzičke scene, z++. Na Uzletu će se desiti još jedan premijerni nastup u Srbiji i to upravo slovenačkog avangardnog (t)rap sastava Matter. Od repa čućemo i pomenuti sastav FTP, kao i mladu nadu Čačka Johnny Reppa. Subota je rezervisana i za vrhunskog beogradskog DJ-a Kristijana Molnara, o kome smo prethodno govorili, kao i b2b set Sergeja Krstića i Danilo Kasa, kragujevačkog maga elektronike Marka Anderssona i mladu nadu scene – DJ Taraalax iz Zaječara.

Takođe, posebna pažnja biće posvećena ekologiji i reciklaži uz podršku i u saradnji sa kompanijom Ball Packaging i projektom Svaka limenka se računa. Na više različitih punktova biće postavljanje kutije za odlaganje iskorišćene aluminijumske ambalaže, promoteri sa rančevima u koje je moguće odlžiti iskorišćenu limenku za piće biće na licu mesta, dok će pixelata na kreativan način podsetiti publiku na to da je aluminijumska limenka ambalaža koja može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima. Ovom saradnjom podsećamo sve naše posetioce da recikliraju i urade nešto dobro za planetu zemlju, jer ipak…svaka limenka se računa! Danas se reciklira 73% aluminijumskih limenki u Evropo a cilj je da to bude 100%.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..