Princeza Jelisaveta Karađorđević otvorila takmičenje! Finale takmičenja – 26. i 27. jula u Kotoru u okviru KotorArt festivala. Više od 50 kineskih muzičara takmiči se zajedno sa muzičarima iz Srbije i Crne Gore. U muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu danas je održano polufinale prvog Međunarodnog muzičkog takmičenja „Ciao“, koje predstavlja zajednički muzički projekat kineskih i evropskih kulturnih organizacija. Takmičenje su otvorili violistkinja Ana Ivanković, klarinetista Dražen Tikveš i pijanista Sanjin Jakovljević sa Mocartovim "Kegelstatt triom u E-duru", a potom su Sijuan Hua za violinom, Jikvin Huang za violom i Hao Šen za čelom izveli Bahovu "Ariju, varijacije 1 i 2" iz "Goldberg varijacija".

Takmičenje objedinjuje sve kategorije, a nadmeću se mladi muzičari iz Srbije i Kine. Čak 50 muzičara je došlo ovom prilikom u Beograd i već sutra odlaze u Kotor na finale, gde će im se pridružiti i muzičari iz Crne Gore.

Drugi deo takmičenja započet je svečanom ceremonijom, kojoj su prisustvoavali princeza Jelisaveta Krađorđević (Počasni žiri), Hua Tianren (Predsednik žirija) i prof. dr Vladimir Tomašević, koji su svečano otvorili prvo izdanje Međunarodnog muzičkog tamkičenja „Ciao“.

„Ovo je jako važno takmičenje, jer predstavlja platformu koja treba da spoji različite kulture, umetnike, a muzika je univerzalan i najbolji način za pravljenje dobrih kulturnih saradnji“ – izjavila je Vanže Žang, kineska umetnica i potpredsednica „Ciao“ platforme.

Inače, Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao„  je prvo takmičenje koje zajednički organizuju zvanične kineske i evropske kulturne organizacije i muzički subjekti, a sazvano je u Kini i Evropi sa misijom da okupi profesionalne i amaterske mlade muzičare kako bi mogli da razmenjuju umetnost i uspostavljaju veze jedni sa drugima.
Zanimljivo je da „ciao„  (na kineskom „qiáo”) znači „zdravo“ na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje „most“.

U organizaciji ovog takmičenja su pre svega: Dejan Sinadinović (redovni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i predsednik Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Vanže Žang (sopran iz Kine,  potpredsednica Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmenu), Ljubiša Jovanović (profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i osnivač BUNT festivala) i Ženg Đianguo (zamenica generalnog sekretara SOEEC)

U savetu ovog takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umetnika, a organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt International Festival a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor.

Muzičko takmičenje nastavlja se u Kotoru gde će u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, biti održano još nekoliko koncerata i dodeljene nagrade, u petak 28.jula 2023. godine.

Foto: Beliksa Abdulović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..