U petak, 1. oktobra 2021. u 18:00 u Klubu Doma omladine Beograda, Žikica Simić i Goran Ambrozić predstavljaju neke od najvažnijih stranica popularne muzičke istorije! Ako moraš da se vratiš onda se vrati sa skandalom, piše u jednom odličnom romanu Gorana Tribusona. Zlatne godine prihvataju tu logiku i vraćaju se – ne sa skandalom – već sa iznenađenjem. Muzika dvojice frankofonskih autora – jedan Francuz, a drugi Belgijanac – Serža Genzbura i Žaka Brela je na repertoaru prve tribine Zlatne godine u novoj, jesenjoj sezoni. Brelova i Genzburova muzika premostila je La Manš i spojila „egzistencijalnu psihodramu“ francuskih šansona sa novom, razuzdanom rokerskom osećajnošću. Skot Voker i Dejvid Bovi su bili pomagači sa druge obale u toku mostogradnje.

Oni su prepoznali specifičnosti koje nose Brelove pesme i uvrstili ih u svoj repertoar. Trivija kaže – o značaju trivija u rok mitologiji ne vredi raspravljati – da je devojka Skota Vokera, inače Nemica poreklom, bombardovala svog momka Brelovima pesmama. Ona je – gle slučaja! – bila i prijateljica Dejvida Bovija te je i on doživeo isti tretman… I tako dalje. Biće reči o tome na tribini Zlatne godine 1. oktobra u Domu omladine.

Lascivne, višesmislene, blasfemične pesme Serža Genzbura imale su istu sudbinu. Bile su u dosluhu sa tzv. „seksualnom revolucijom“ čiji je jedan od glavnih katalizatora bila rok muzika. One su bile „vetar u leđa“ rokerima u procesima otkrivanja seksualnih sloboda i stvaranja nove osećajnosti. „Histoire de Melody Nelson“ – konceptualni album Serža Genzbura – a la Lolita – o ljubavi između nedorasle devojčice i sredovečnog Parižanina je na repertoaru Zlatnih godina. Drugi album o kome će s govoriti je zapravo kompilacija „Scott Walker sings Jacques Brel“.

Zlatne godine detektuju i objašnjavaju „tajnu vezu“ između evropske minstrelske tradicije i rokerske osećajnosti.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Serge Gainsbourg – „Histoire de Melody Nelson“
Scott Walker – „Scott Walker sings Jacques Brel“
Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

www.domomladine.org

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..