U petak, 29. novembra 2013. godine, sa početkom u 20 časova, gost Guarneriusa  biće jedan od najboljih evropskih flautista, Španac KLAUDIO ARIMANI (Claudi Arimany),  koji će premijerno nastupiti u našem Centru, zajedno sa Gudačkim kvartetom „Mokranjac“. Program koncerta će doneti popularne flautske kvartete Volfganga Amadeusa Mocarta.

 

Maestro Arimani je jedan od najpoznatijih španskih umetnika, muzičar sa bogatom svetskom karijerom i diskografijom, u kojoj su i nagrađivana izdanja za Sony Classical. Nastupao je u prestižnim koncertnim prostorima širom sveta, poput njujorškog Karnegi Hola, moskovske sale Čajkovski i pariskih sala Plejel i Gavo, a kritika i publika sa oduševljenjem pozdravljaju svaki njegov koncert.

 

Jedan od najvećih flautista svih vremena, legendarni Žan-Pjer Rampal, ga je smatrao jednim od najboljih flautista svoje generacije. "Jedan je od retkih virtuoza koji tehniku stavlja u službu muzikalnosti i osećajnosti, malo njih ima to umeće. Radujem se svakom našem zajedničkom nastupu“ - isticao je Rampal, a The Boston Globe navodi: “Arimani u interpretacije unosi čitav svoj karakter, njegova izvođenja su prepuna autentične strasti i veličanstvenosti.”

 

Maestro Arimani će u Guarneriusu nastupiti sa Gudačkim kvartetom Mokranjac, koji je sa radom počeo 2010. godine, a nastavlja tradiciju prvog gudačkog kvarteta na teritoriji Srbije, koji je osnovao S. S. Mokranjac 1889. godine u Beogradu. Kvartet je do sada ostvario niz zapaženih nastupa, kao što su saradnja sa sopranom Katarinom Jovanović u premijernom izvođenju dela Ivana Brkljačića,  nastupi na festivalima „Mokranjčevi dani“ i „Kustendorf“, a na podgoričkom „Prolećnom festivalu klasične muzike“ su ostvarili saradnju sa maestrom Kolundžijom. Od 2013. godine članovi kvarteta su Miroslav Pavlović (violina), Bojana Jovanović (violina), Tomislav Milošević (viola) i Đorđe Milošević (violončelo).


Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a ulaz na koncert je slobodan.

 

Flautista Klaudio Arimani, umetnik svetskog renomea, nastupao je sa najvećim umetnicima svoga vremena, a od uglednih orkestara sa kojima je sarađivao, izdvajamo Engleski kamerni orkestar, njujorški orkestar Philharmonia Virtuosi, Berlin Philharmonic Atheneum Quartet, Ensemble Orchestral iz Pariza, Amadeus Chamber Orchestra itd.

 

Nastupao je na svim kontinentima, u najpoznatijim koncertnim salama: Chicago Symphony Hall, Washington Library of Congress, njujorški Karnegi Hol, Palau de la Música Catalana, Beethoven House (Bon), Auditorio Nacional de Madrid, Hollywood Bowl (Los Anđeles), moskovska sala Čajkovski, Théâtre Champs Elysées, Salle Pleyel i Salle Gaveau (Pariz), sala Suntory u Tokiju. Član je žirija brojnih uglednih takmičenja flautista, među kojima je i takmičenje J.P.Rampal International Flute Competition u Parizu.

 

Njegovu bogatu diskografiju čine nagrađivana izdanja za producentske kuće Sony Classical, Novalis i Delos Int. Žan-Pjer Rampal smatrao je Arimanija jednim od najboljih flautista svoje generacije, a dvojica umetnika su često delila koncertnu scenu. Klaudi Arimani svira na flauti W.S Haynes, koja je ranije pripadala Rampalu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..