Sirom-zatvorenih-ociju-NY-2013Širom Zatvorenih Očiju je jedinstven ulazak u Novu godinu i izuzetna prilika da svako od posetilaca pokaže svoju kreativnost izborom maske kojom će učiniti ovu noć nezaboravnom. Tema Širom Zatvorenih Očiju je venecijanski maskenbal osmišljen po uzoru na istoimeno filmsko ostvarenje Stenlija Kjubrika. 


U skladu sa temom događaja, venecijanske maske su obavezan element kostima. Nošenje maske u Veneciji značilo je proširenje sloboda preko propisanih granica. Skrivale su identitet, pa su aristokrate znale da prose na ulici, upuste se u riskantne ljubavne avanture i uživaju u sitnim porocima, a obični ljudi su mogli da se podsmevaju i bar na kratko izađu iz svojih tegobnih života. U ovom gradu tokom vekova nastajale su najpoznatije maske na svetu.


Bauta, najstarija venecijanska maska koja pokriva celo lice i provobitno se izrađivala u crnoj ili beloj boji. Nije se nosila isključivo tokom karnevala, na primer, bila je obavezna za žene prilikom odlaska u pozorište. Nosila se u kombinaciji sa crnim ogrtačem i trouglastim tradicionalnim šeširom što je davalo potpunu anonimnost.


Kolumbina je polu-maska obično bogato ukrašena zlatom, srebrom, kristalima i perjem, a popularisala ju je istoimena glumica iz komedije del arte, zahtevajući masku koja ne bi potpuno pokrivala njeno lepo lice.


Moreta, misteriozna i intrigantna crna ovalna maska koja potiče iz Francuske, ali je brzo postala popularna u Veneciji jer je posebno isticala žensku lepotu.


Volto, slična je bauta maski i najčešće je koriste muškarci. Napravljena je od voska i fine tkanine pa se smatrala idealnom za koketiranje.
Medico della Peste, maska u obliku kljuna ptice, najbizarnija i najprepoznatljivija među venecijanskim maskama. Datira iz 17. veka kada je francuski lekar Šarl de Lome počeo da je nosi iz predostrožnosti pri lečenju obolelih od kuge. Kljun je bio napunjen lekovitim biljem kako bi se ‘pročistio’ vazduh iz koga su verovali da potiče bolest.

Izaberite neku od pomenutih ili kreirajte sopstvenu i pronađite svoju Drugu stranu u novogodišnjoj noći.

Da podsetimo, ovog 31. decembra, Širom Zatvorenih Očiju održava se po osmi put i posetiocima će pružiti mnogo više nego ranije. Za razliku od prethodnih godina, događaj će povezati dva aristokratska objekta koji su pripadali suprostavljenim dinastijama, sa po dve bine u svakom prostoru na kojima će nastupati po dva glavna izvođača. Pored rezidencije kneza Pavla Karađorđevića u Šafarikovoj ulici, „Širom zatvorenih očiju“ odvijaće se i u zgradi kulturno-umetničkog društva Lola u Resavskoj ulici, koja je, takođe, poznata i kao balska dvorana dinastije Obrenović.

Svi koji odluče da u Novu 2013. godinu uđu pod maskom, imaće priliku da po ceni jedne karte posete dva događaja. Svaki posetilac će odabrati na kom mestu će započeti noć, dok će već sat vremena posle ponoći moći da prelazi iz jednog prostora u drugi.

Izbor izvođača koji će nastupiti, originalni koncept i autentični prostori, učiniće Širom Zatvorenih Očiju i ove godine glavnim događajem u novogodišnjoj noći.


REZIDENCIJA KNEZA PAVLA (Šafarikova 5)
Zemlja gruva / Damjan Eltech feat Sajsi MC / PeDJa / DJ Felipe Simo / Dada Selectah / Neviđeno B92 DJ set - Tanja Bogdanov & Nemanja Kostić – Neviđeno B92 / Zoran Ćumura 

 

BALSKA DVORANA OBRENOVIĆA (Resavska 11)
Bebi Dol special DJ set / Sent Louis band / БЕГЕФАНК predstavlja: LOU BENNY & DJ BKO / Banda Panda / Petko Playground - Studio B / DJ Nicola PAUNović - Happy People / DJ Đorđe Popović

 

 

Spot za Širom Zatvorenih Očiju možete pogledati preko linka: http://www.youtube.com/watch?v=c-v2xKn00wE


* * *

Karte: Prodaja od 5. decembra

Prvih kontigent od 100 karata – 1900 RSD (rasprodato)
Drugi kontigent od 400 karata – 2300 RSD
Treći kontigent od 400 karata – 2700 RSD
Četvrti kontigent od 400 karata – 3100 RSD
Poslednji kontigent od 200 karata – 3500 RSD

Prodajna mesta: Eventim i Kosovska 51 (kuća u dvorištu) od 15.00 – 21.00.

Info tel: 062 221 999, 065 35 35 300, 011 322 88 03.

U cenu karte je uračunato: 10 kupona za piće.

Dress code: Svaki posletilac obavezan je da prilikom ulaza na događaj ima masku u skladu sa temom. Maska nije uključena u cenu karte. Maska i plašt se mogu kupiti u kancelariji u Kosovskoj 51 po povlašćenoj ceni od 500 RSD. U ponudi su i specijalno dizajnirane, unikatne maske.

Info telefoni: 062 221 999, 065 35 35 300, 011 322 88 03.

Više informacija na zvaničnom sajtu:
www.siromzatvorenihociju.co.rs
www.siromzatvorenihociju.rs

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..