Velika nam je cast da najavimo gala koncert - LADIES IN LAVENDER, koji ce posle mnogo godina na sceni ponovo ujediniti naseg proslavljenog violinistu JOVANA KOLUNDZIJU i najugledniji domaci kamerni orkestar, GUDACE SV. DJORDJA. Koncert ce biti odrzan 13. novembra 2012. godine u Kolarcevoj zaduzbini, a povod je proslava dve decenije postojanja ansambla Gudaci sv. Djordja, kao i tradicionalno druzenje maestra Kolundzije sa publikom na Kolarcu, na koncu svake godine.


JOVAN KOLUNDŽIJA, violina i orkestar GUDAČI SV. ĐORĐA

Koncert povodom obeležavanja jubileja - dve decenije rada ansambla
GUDAČI SV. ĐORĐA - 20 GODINA SA VAMA

Gala koncert LADIES IN LAVENDER je događaj koji će 13. novembra 2012. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, posle mnogo godina ponovo na sceni ujediniti našeg proslavljenog violinistu Jovana Kolundžiju i najugledniji srpski kamerni orkestar, Gudače sv. Đorđa.

U svečanom raspoloženju proslave jubileja i u pretprazničnom duhu prisutnom na tradicionalnim koncertima Jovana Kolundžije koji obeleže svaki završetak godine, nastala je ideja o programu koncerta koji će zadovoljiti ukus najšire publike, a ništa manje zahtevan, za izvođače predstavlja pravi izazov i donosi premijerna izvođenja popularnih komada, u obradi za violinu i kamerni orkestar.

Uz neka od najomiljenijih i najizvođenijih dela velikana klasike Sarasatea, Leklera, Sen-Sansa
i Krajslera, koncert Ladies in Lavender će doneti i najlepše i najpopularnije teme filmske muzike, koje će se po prvi put naći na repertoaru maestra Kolundžije.

Koncert nosi naziv po kompoziciji iz filma Ladies in Lavender, čuvenog britanskog autora Najdžela Hesa, a ova dirljiva i nežna muzika je u izvođenju velike violinske zvezde Džošue Bela, pobrala simpatije publike širom sveta. Na koncertu će se naći i Oskarom nagrađena muzika iz filma Stivena Spilberga- Šindlerova lista, legendarnog američkog kompozitora Džona Vilijamsa, višestrukog dobitnika nagrada Američke filmske akademije, Zlatnog globusa i Gremija (Vilijams je i autor muzike za filmove Boja purpura, Hari Poter i Ratovi zvezda). O snazi nota koje prate potresnu priču o Holokaustu, govori i podatak da je jedan od najvećih violinista svih vremena, Isak Perlman sa velikim zadovoljstvom prihvatio da za potrebe ovog filma, izvede kompozicije Džona Vilijamsa.

Danas počinje prodaja ulaznica za koncert LADIES IN LAVENDER, na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Organizatori koncerta su Guarnerius, Gudači sv. Đorđa i Jugokoncert.

Naš istaknuti violinista, maestro Jovan Kolundžija, već više od četiri decenije ostavlja značajan trag na svetskoj muzičkoj sceni, uz više od 4000 održanih koncerata u najprestižnijim salama na svim kontinentima. Dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja. Svojom virtuoznošću, senzibilitetom i posebnom harizmom, decenijama osvaja svetsku publiku i kritiku. 2001. godine maestro Kolundžija je osnovao Centar lepih umetnosti Guarnerius, koji je do sada ostvario više od 700 projekata uglednih umetnika iz zemlje i inostranstva, uz poseban segment aktivnosti koji je posvećen afirmaciji mladih muzičara.

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa osnovan je 1992. godine i do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni kamerni ansambl. Gudači za sobom imaju više od 1600 koncertnih nastupa u zemlji, ali i širom Evrope, kao i veliki broj domaćih i internacionalnih priznanja. Svojim kvalitetom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su saradnje sa solistima, dirigentima i kompozitorima svetske slave. U svom dve decenije dugom radu, imali su brojne uspehe, a od nedavno dobijenih nagrada, izdvaja se priznanje uglednog magazina Muzika Klasika- Koncert godine za najuspešniji koncert održan u 2011. godini. Gudači sv. Đorđa su partneri velikog projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..